Dalam rumah tangga jika tiada gurau senda tentulah membosankan. Hubungan suami isteri jadi hambar dan kaku.
Maka sebab itulah perlunya gurau senda serta rajuk dan pujuk dalam sesebuah rumah tangga. Baharulah sesebuah rumah tangga itu aman dan bahagia.
Dengan bergurau senda dan ketawa, ia sekali gus dapat melahirkan suasana bahagia dalam rumah tangga.
Gurau senda merupakan sunnah yang dituntut dalam Islam. Tidak wajar sesebuah rumah tangga itu dilayari dengan suasana serius.
Kemanisan gurau senda antara suami isteri melahirkan suasana harmoni dalam rumah tangga.
Ikuti perkongsian Muhammad Yusof tentang betapa perlunya gurau senda dalam rumah tangga serta kuasa memujuk isteri yang ada pada seorang suami.
Malam hari tu masa aku kat Vietnam, dekat-dekat pukul 10 malam aku turun temankan bini aku ke pasar malam kat bawah hotel tempat aku menginap.
Masa bini aku masuk sebuah kedai nak pilih tudung, aku pi beli kopi vietnam kat depan kedai tudung tu.
Dah 12 cawan rasanya aku minum kopi Vietnam ni sejak aku menjejakkan kaki kat negara syurga tudung ni. Sedap betul aku rasa. Lepas tu aku lepak kat depan kedai sementara tunggu bini aku pilih tudung dia.
GELAGAT ISTERI MERAJUK
Then aku perasan ada seorang mak cik tengah pilih telekung sembahyang kat depan kedai tu. Tokey kedai ni ada bentang tikar depan kedai jual telekung dan tudung. Sebelah dia ada suami dia. Mak cik tu dok try pakai telekung, lepas tu dia tanya suami dia. Suami dia geleng kepala, tak berkenan.
Ads
Then mak cik tu tukar warna lain. Suami dia geleng lagi. Mak cik tu tukar pulak warna lain. Suami dia geleng lagi. Last-last bini dia sarung telekung tu kat kepala suami dia. Nampak suami dia senyum tengok keletah bini dia yang seolah-olah merajuk sebab semua telekung asyik tak kena pada mata suami dia.
Lepas tu mak cik yang merajuk tadi pergi ke kedai sebelah.
Aku tengok pak cik tadi terus amek telekung yang bini dia berkenan tadi dan bayar duit pada tokey tu. Terus dia kejar dan bagi bini yang dah ada kat kedai sebelah tu. Senyum bini dia aku tengok.
Alangkah indahnya kebahagiaan hidup pak cik dan mak cik ni, aku kata dalam hati. Terkesan dengan apa yang baru aku tengok depan mata ni, aku terus masuk pi cari bini aku dalam kedai tu. Alhamdulillah, bini aku masih tenang memilih tudung pilihan hatinya. Betullah pepatah pujangga ada mengatakan, perempuan dan shoping tidak boleh dipisahkan.
PELENGKAP ISTERI
Penat shoping bini kata dia haus, so aku pun ajak dia pi kedai makan yang ada kat depan deret-deret kedai tudung tadi.
Masuk-masuk aku terperasan pak cik tadi ada dalam kedai tu. Kali ini ini dia tengah urut kaki bini dia sambil gurau-gurau dengan bini dia. Entah apa yang diguraukan agaknya, sampai mengekek-ngekek bini dia ketawa.
Ads
Aku belajar sesuatu malam ni.
Suami adalah pelengkap bagi isteri dan isteri adalah pelengkap bagi suami.
FASA BAHAGIA
Kadang kadang kita rasa isteri kita banyak sangat karenah, ataupun suami kita pulak cerewet sangat tapi yakinlah itu semua adalah kitaran untuk melengkapkan fasa kebahagiaan sebagai suami dan isteri.
Suami nak bergurau, berguraulah. Isteri kalau suami bergurau tu ketawalah walaupun lawaknya hambar. Kadang-kadang ada suami sanggup tahan kentut semata-mata nak kentut kat bini dia. Ini kategori lawak kuangajo.
Isteri nak merajuk, merajuklah, sebab nanti confirm suami akan pujuk. Kadang-kadang dorang bukan pujuk kosong. Untung-untung dorang beli rantai emas atau beg LV sebab nak pujuk bini.
Sebab Tuhan memang anugerahkan seni memujuk ni pada suami.
Ads
Betul tak? Sumber Kredit: FB: Muhammad Yusof
Nak suami yang pandai memujuk, apa kata sertai webinar jodoh kami. Di webinar ini kami akan ajarkan bagaimana mengenal imam yang baik untuk anda hingga jodoh berkekalan hingga ke jannah.
WEBINAR JODOH 💖: SUAMI KIRIMAN ILAHI
✨Jom Sis semua yang masih single terutamanya sejenis yang pemalu! Kita belajar ilmu menjemput jodoh💘
Dengan ilmu menjemput jodoh, Sis akan..
✅ Tak tertanya-tanya lagi “Dimana atau ada ke bakal imamku❓❓” 🤷🏽♀
✅ Jelas ✨ dan yakin 💪🏻 dengan langkah-langkah mudah ikhtiar mencari jodoh 💘 (Tip: Islam itu Mudah dan Indah)
✅ Akan dijauhi heartbreak 💔 dan lelaki yang tak serius 👻
Yang sudah berstatus ‘Dimiliki’, ambillah manfaat ilmu ini untuk memudahkan dan percepatkan lagi jodoh Sis 💞
Tidak lewat sesaat tidak juga cepat seminit, semua Allah sudah tentukan ajal kehidupan manusia. Pengakhiran sangat indah yang juga disebut husnul khatimah dan lebih bermakna berlaku di bulan Ramadan yang mulia dan sedang bersolat Isyak.
Baca perkongsian dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi mengenai kejadian berlaku malam tadi saat dirinya bersolat di Masjid Nur, Jalan Seri Pagi, Bandar Saujana Utama.
Sedang imam membaca surah pada rakaat pertama di solat Isyak malam ini, tiba-tiba kedengaran seorang rebah di belakang saya dengan bunyi yang agak kuat seiring suara, “Allah!”.
Usai solat, keadaan menjadi gempar bila ada ahli jemaah yang menyeru, “ada sesiapa doktor di sini… cepat-cepat.”
Beberapa orang menerpa ke tempat kejadian dan terus memberi pertolongan cemas. Saya dengan beberapa ahli jemaah di saf pertama terus berada di tempat masing-masing sambil mendoakan kebaikan buat ahli jemaah tersebut dan terus melapangkan ruang bagi proses pengudaraan yang baik.
Beliau tidak sedarkan diri. Tangan dan tubuhnya longlai sekali. Ketika doktor menekan dadanya berkali-kali untuk membantu proses bernafas, beliau terus lemah.
Setelah tubuhnya yang tidak berdaya di usung ke belakang, doa tahlil serta solat Tarawih diteruskan. Usai solat Tarawih dengan diikuti solat witir, pengumuman dibuat yang mengatakan ahli jemaah telah pun meninggal dunia.
Saya terpegun. Sayu. Sedih. Begitu cepat dan tiba-tiba sekali Izrail menjemputnya pulang. Dan alangkah indahnya kematiannya, di rumah Allah, pada malam Ramadan yang barakah, sedang solat, serta sempat mengucapkan nama Allah. Cemburu!
Ustaz Pahrol tergerak hati merakam suasana dalam masjid sebelum beberapa saat kemudian, kematian ini terjadi.
Entah mengapa pada malam ini, saya tergerak untuk solat di Masjid Nur, Jalan Seri Pagi, Bandar Saujana Utama. Dan malam ini, isteri pula agak sihat untuk ditinggalkan seorang buat saya berjemaah di masjid.
Tentunya insiden ini bukan kebetulan. Tetapi punya tujuan, buat diri saya dan sesiapa sahaja yang berada di masjid itu, di jauh dan dekat. Cukuplah mati itu sebagai peringatan. Mengingati mati ialah zikir yang senyap….
Ketika melihat si anak duduk menangis di samping jenazah, seorang wanita (mungkin isteri) yang terburu-buru datang sambil mengalirkan air mata…saya sayu. Kami sendu.
Dan kami mendoakan Allahyarham akan tersenyum meninggalkan dunia yang penuh fitnah ini menuju alam baqa yang penuh saadah. Insya-Allah. Amin.
Gambar di bawah, saya ambil hanya beberapa ketika sebelum peristiwa itu. Entah kenapa, hati saya tergerak untuk mengabadikan sesuatu. Tanpa saya jangka, malaikat Izrail sudah pun berada di muka pintu untuk mencabut nyawa sahabat tersebut…
Innalilahi wa innailaihi rajiun. Semoga Allah mengasihani dan mengampuni rohnya. Amin.
Kematiannya yang indah…kita? Entah di mana? Entah bila? Bagaimana? Terus rahsia.
Tetapi pasti tiba!
-Pahrol Mohamad Juoi
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Sepanjang tempoh Perintak Kawalan Pergerakan (PKP) ini bermacam-macam bantuan yang kita terima, terutama untuk golongan B40 dan juga M40.
Semua ini adalah hasil keprihatian kerajaan sedia ada dalam membantu meringankan beban rakyat dalam menghadapi musibah COVID-19.
Dan terbaru pihak YTP Foundation memberikan telefon bimbit percuma beserta data untuk golongan B40 yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH).
Bantuan untuk golongan B40.
Keprihatinan pihak YTL ini adalah sebagai menyahut seruan kerajaan bagi menggalakkan terutamanya golongan pendidikan dan pelajar untuk sentiasa berada di rumah dan berterusan untuk menikmati sesi pembelajaran.
Walau bagaimana ada cata tertentu yang boleh digunakan untuk memohon bantuan telefon percuma ini.
Bagi yang nak tahu cara memohonya, boleh ikuti langkah di bawah.
Tawaran ini khas kepada golongan B40 atau penerima BSH sahaja. Kalau parents korang kategori M40, ia tak dibenarkan memohon sama sekali la kerana penerima B40 lebih memerlukannya. Untuk memohon korang perlu sediakan beberapa butiran seperti dibawah:
1. Nombor MyKad/MyKid murid
2. Nombor MyKad ibubapa
3. Status B40 ibubapa di portal BPN (https://bpn.hasil.gov.my) masukkan nombor kad pengenalan ibubapa, kemudian klik ‘Semak’.
Kalau dah keluar begini iaitu LULUS DAN PENERIMA BANTUAN, korang teruskan ke step ini.
Kemudian korang perlu isi borang secara online di pautan di bawah ini. Kalau ada niat nak tolong orang lain iaitu penerima B40, boleh isi cara yang sama juga. MOHON DISINI
Sekiranya permohonan itu pihak YTL Foundation terima dan luluskan, parents yang menerima akan menerima e-mel dengan pautan untuk mendaftar. Apa yang diperlukan lagi sekali ialah:
1. Salinan MyKad/MyKid murid
2. Salinan MyKad ibubapa
Jika anda layak, pihak YTL Foundation akan menghantar telefon percuma ke rumah di alamat yang dinyatakan dan boleh terus meneruskan aktiviti pembelajaran di rumah.
SUMBER: FACEBOOK YTL
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Siapa tidak mengenali pelakon serba boleh Ummi Nazeera. Seperti yang kita tahu, dia sudahpun berhijrah dengan memakai tudung sejak tahun 2013 lagi.
Sebaik berhijab, Ummi Nazeera sangat istiqamah dan tidak mengikut trend kebanyakan selebriti yang kemudiannya membuka semula tudung.
Malah sebaik bertudung juga ketika itu Ummi terus membuang fotonya yang tidak berhijab di laman Instagramnya. Namun tidak ramai mengetahui kisah sebenar di sebalik penghijrahannya itu.
Rupanya menurut Umm Nazeera memberitau bahawa kelebihan Surah Ad Dhuha dan Al-Syarh yang merupakan surah kegemarannya yang menjadi titik tolak kepada penghijrahannya.
Tambahnya lagi ketika baru berhijrah surah pertama yang cuba dihafalnya adalah Surah Ad-Dhuha dan maksud disebalik ayat berkenaan memang sangat menyentuh hatinya.
Berkongsi dalam laman Istagramnya, Ummi Nazeera memberitahu sedikit maksud yang terkandung dalam surah Ad-Dhuha berkenaan.
“Ad Dhuha & Al-Syarh .. Two of my favourite surahs… Semasa saya baru berhijrah.. Surah pertama yang saya cuba hafal adalah Surah Ad Dhuha …
“ Tuhanmu tidak meninggalkan engkau(Muhammad) & tidak (pula) membencimu.
Ternyata perkongsia pelakon cantik ini mendapat respon baik dari followernya.
azmansb Surah AdDhuha ni menceritakan kesedihan Rasulullah kerana begitu lama tidak diturunkan surah oleh Allah swt.. kalau dihayati dengan mendalam, mmg akan menjatuhkan airmata..
aassnida Yes..my fev surah jugak..selalu baca dlm solat dhuha..rakkat kedua..semoga kita dimurahkan rezeki oleh Allah sentiasa..salam dhuha semuanya
hm_5393 Segala kesulitan ada kemudahan. My favourite surahs too setiap kali solat fardhu mesti akan baca one of these surahs. Thank you for sharing this Ummi. Have a good day ahead
mushishiz Yerp surah Ad Dhuha ni menjadi feveret saya setelah pemergian arwah Ibu bapa saya, sbb surah ni bagai kan ubat penenang saya dikala kesunyian dan kesedihan. Alhamdulillah
Amalan berkirim salam adalah kebiasaan, malah ia telah dilakukan sejak zaman Rasulullah SAW lagi.Dan adalah wajib bagi kita menjawab kiriman salam ini sama ada...