Kala anak masih kecil mungkin mudah untuk kita mengarahkan mereka untuk bersolat dan mengaji. Akan tetap bila masuk usia remaja mereka mula mencari cara untuk ingkar arahan.

Ada yang hanya bersolat selepas dimarah atau dileteri. Ada juga di belakang ibu bapa solat entah ke mana. Sebagai ibu bapa dah tentu sikap anak sebegini merisaukan.

Apatah lagi mengenang anak di bawah tanggungjawab ibu bapa dan takut jika kelak di akhirat kita diseksa dan diazab oleh Allah Taala kerana anak-anak tidak melaksanakan suruhan agama.

Tapi sebenarnya betulkah ibu bapa akan menanggung dosa dan diazab jika anak tidak bersolat?

Memetik artikel Irsyad Fatwa Siri ke-666 yang disiarkan pada laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Rasulullah SAW memerintahkan ibu bapa supaya mendidik anak masing-masing mendirikan solat ketika usia mereka tujuh tahun.

Ibu bapa tanggung dosa anak

Seawal tujuh tahun, Rasulullah SAW memerintahkan ibu bapa supaya mendidik anak masing-masing mendirikan solat.

Jika tidak menunaikan solat, anak-anak tadi boleh dipukul dengan pukulan yang tidak mencederakan. Ia dengan niat untuk mendidik ketika usianya sudah 10 tahun.

IKLAN

Ia sebagaimana disebutkan dalam sebuah hadis masyhur yang mana Rasulullah SAW bersabda: “Perintah anak-anak kamu agar mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka (jika mereka tidak mahu melaksanakan solat) ketika mereka berumur sepuluh tahun, dan pisahkanlah tempat tidur di antara mereka.” (Hadis Riwayat Abu Daud)

Maka, menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menunaikan amanah tersebut sebaiknya iaitu dengan mendidik mereka menjadi insan beriman dan bertakwa.

“Islam memerintahkan agar ibu bapa menjaga diri sendiri dan ahli keluarga daripada melakukan dosa dan maksiat kepada ALLAH. Sementelah, hubungan antara ayah dan anak adalah hubungan yang mempunyai tanggungjawab yang mesti dilaksanakan.

“Pengabaian kepada tanggungjawab ini akan dipersoalkan di sisi ALLAH SWT di akhirat kelak,” katanya sebagaimana dipetik dalam artikel berkenaan.

Berhubung perihal dosa pula, jelas Mufti Wilayah Persekutuan menegaskan, setiap individu tidak akan menanggung kesalahan atau dosa orang lain sekalipun ahli keluarganya.

IKLAN
Tanggungjawab ibu bapa beri pendidikan agama

SOLAT adalah tiang agama dan ia perlu diterapkan dalam diri anak-anak walaupun mereka masih kecil.

Ia bertepatan dengan firman ALLAH SWT: “Dan (ketahuilah), seseorang pemikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain; dan jika seseorang yang berat tanggungnya (dengan dosa), memanggil (orang lain) untuk menolong memikul sama bebanan itu, tidak akan dapat dipikul sedikit pun daripadanya, walaupun orang yang diminta pertolongannya itu dari kerabatnya sendiri.” (Surah al-Fatir, ayat 18)

Bukan itu sahaja, ALLAH SWT juga memberi amaran jelas bahawa setiap orang akan mendapat balasan terhadap dosa-dosa yang mereka lakukan, bukannya orang lain.

“Ya, memang tidak dapat dinafikan bahawa seseorang itu boleh mendapat dosa gara-gara dirinya menjadi punca seseorang itu melakukan maksiat kepada ALLAH.

IKLAN

“Namun begitu, ibu bapa yang telah menunaikan tanggungjawab mendidik anaknya mendirikan solat, mereka tidak bertanggungjawab terhadap dosa anak masing-masing dengan sebab meninggalkan solat,” tegasnya.

Ketahuilah, seorang Muslim tidak menanggung dosa saudaranya yang lain. Begitu juga halnya dengan ibu bapa yang mana mereka tidak menanggung dosa-dosa anak-anaknya.

“Akan tetapi harus diingat bahawa ibu bapa bertanggungjawab memberi pendidikan agama untuk menyelamatkan anak-anak mereka daripada azab api neraka.

“Apabila tanggungjawab itu disempurnakan dengan baik, maka segala perbuatan anak yang meninggalkan solat adalah ditanggung oleh diri mereka sendiri.

“Adapun bagi ibu bapa yang gagal memberi didikan agama kepada anak-anak, maka sebarang perbuatan maksiat yang dilakukan oleh anak tadi akan turut ditanggung oleh kedua orang tuanya,” jelasnya.

Sumber: Sinar Harian

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI