Untitled design (39)

Iman tidak dapat dijual beli.

Ternyata di saat usianya mencecah 70 tahun, anak perempuan Presiden Pertama Indonesia Sukarno, Diah Mutiara Sukmawai Soekarnoputri murtad daripada agama Islam dan memeluk agama Hindu.

Kemurtadan Sukmawai daripada ajaran Islam tepat pada sambutan ulangtahun kelahirannya ke-70 semalam iaitu 26 Oktober.

Memetik akhbar Indonesia, SuaraMerdeka upacara itu dilakukan di kawasan Sukarno Center Heritage di Bale Agung, Singaraja, Kabupaten Buleleng, Bali.

Perpindahan agama Sukawati dari Islam ke Hindu dikatakan kerana mengikuti agama yang dianut neneknya iaitu ibu Soekarno, Ida Ayu Nyoman Rai Srimben yang merupakan warga asli Buleleng, Bali.

IKLAN

Berdasarkan pengakuan Sukmawati, ritual murtad itu sudah di persetujui oleh seluruh keluarga Suekano termasuk Megawati Soekarnoputri, Muhammad Guntur Soekarnoputra dan Muhammad Guruh Irianto Soekarnoputra.

Malah tiga anak Sukmawati iaitu Gusti Pangeran Haryo Paundrakarna Sukmaputra Jiwanegara, Gusti Raden Ayu Putri Agung Suniwati, dan Muhammad Putra Perwira Utama telah merestuinya.

IKLAN

Upacara itu diadakan secara tertutup dan hanya dihadiri oleh ahli keluarga terdekat dan kenalan dirinya. Dia yang juga pengasas Parti Nasional Indonesia (PNI) merupakan anak perempuan dari perkahwinan Sukarno dengan isteri ketiganya, Fatmawati.

Malah dirinya juga merupakan adik beradik kepada Presiden kelima Indonesia, Megawati Sukarnoputri.

IKLAN

Penghijrahan agama itu dikaitkan dengan perpindahan Sukmawati ke Bali yang terkenal sebagai pusat ajaran Hindu terkemuka di negara itu.

Sejak hampir 20 tahun lalu, Sukmawati dikatakan giat menghadiri upacara keagamaan Hindu. Selain penglibatan dalam politik, Sukmawati juga aktif dalam bidang tarian, lukisan dan sastera.

Berdasarkan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia yang dikeluarkan pada tahun 2000, individu yang murtad nyawanya adalah halal untuk dibunuh. Namun memandangkan undang-undang islam tidak dijalankan di negara ini, maka ianya tidak dilakukan.

"Hukum wanita itu adalah murtad dan hendaklah disuruh istitab (taubat dalam masa tiga hari) dan jika masih tidak berbuat demikian, mengikut hukum Islam hendaklah dibunuh. Tetapi kerana undang-undang Islam tidak dijalankan sepenuhnya di negara ini, maka ianya tidak boleh dijalankan. Mengikut pendapat imam Abu Hanifah, orang itu hendaklah dipenjarakan sehingga mati. Manakala masalah nama pula, jika telah keluar Islam maka hilanglah tanggungjawab Islam pada perkara ini."

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI