kahwin duda

Bila berjodoh dengan duda, isteri baru jangan sekat suami beri nafkah pada anaknya. Kasihanlah pada anak-anak yang ditinggalkan kerana memang menjadi tanggungjawab seorang bapa menafkahi anak-anaknya.

Walaupun duda yang anda nikahi telah bercerai dengan ibu kepada anak-anak tersebut, namun hubungan anak dan ayah tidak akan terputus sampai bila-bila.

Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Suriati Ghani ini dan hadam baik-baik apa yang cuba disampaikan:

Artikel Berkaitan

Kalau Jodoh Dengan Duda, Ini Tips Jadi Ibu Tiri Yang Baik

Bila Berjodoh Dengan Duda Ada Anak

Isu ini saya pernah kongsikan dulu, tapi masalah ini adalah masalah sepanjang zaman, sentiasa wujud masalah ni bila ada yang dipertemukan jodoh dengan duda yang mempunyai anak. Cuma bagaimana cara nak mengatasinya sahaja.

Untuk yang berjodoh dengan duda, maaf jika pendapat saya ada yang tak boleh terima, sebab ada yang mengadu masalah yang suaminya tak mampu bayar nafkah anak yang mahkamah perintahkan, inilah jawapan saya:

Memang jodoh itu Allah yang pertemukan, tapi kita ada pilihan, sebelum kahwin kita boleh selidik bakal suami itu duda ada anak berapa, kerja apa dan income berapa.

IKLAN

So kita boleh agak macam mana kewangan dia nanti bila dah kahwin dengan kita, apa yang perlu dia tanggung.

Isteri Baru Jangan Sekat Suami

Bila bekas isteri dia tuntut nafkah anak sebanyak sekian-sekian contohnya RM200 sebulan untuk seorang anak (itu pada saya paling minimum dan ok sahaja untuk ayah tanggung).

Jangan pula kita sebagai isteri baru kata bekas isteri melampau tuntut nafkah anak di luar kemampuan suami kita.

sedangkan pada masa yang sama kita pun akui anak kita dengan suami tersebut pun diberikan nafkah yang jumlahnya sama dan kita kata tak cukup untuk anak kita.

Yang sepatutnya bila dah berjodoh dengan duda, duduklah berbincang cara nak bantu dia atasi masalah kewangan dia, sebab kita sudah pilih dia jadi suami kita, cadangkan dekat suami cuba cari income lebih sebab tanggungan sudah bertambah.

IKLAN

Beri Nafkah Pada Anaknya

Suami pun sepatutnya sedar diri bila tanggungan sudah bertambah, kena usaha cari income lebih bukannya usaha failkan tuntutan ubah perintah untuk kurangkan nafkah anak.

Tak akan selamanya income masih di paras yang sama sedangkan sendiri yang merancang untuk ada keluarga baru, anak baru.

Jangan merungut untuk bagi nafkah anak, dalam rezeki kita ada rezeki anak-anak, insyallah berkat rezeki kita nanti, keberkatan akan nampak walaupun income tak mewah, tapi cukup untuk semua tanggungan kita.

#PuanSue

IKLAN

Baca Di Sini

‘Tak Kisah Pasal Nafkah, Hanya Mahu Kasih Sayang.’ Jadi Wanita Jangan Sampai Dimurahkan Lelaki

Kashoorga : Bab nafkah jangan dibuat main, memang tanggungjawab suami atau bapa melunaskan setiap tanggungjawab agar tak disoal kelak di akhirat.

Sumber: Peguam Syarie, Puan Suriati Ghani

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI