Cara Uruskan Jenazah Ahli Keluarga Yang Meninggal Dunia Di Rumah Waktu Tengah Malam

Mati itu pasti tapi bila waktunya menjadi rahsia Allah Taala. Tiada yang dapat menduga ajal maut. Disebabkan itu kita sebagai hambanya perlu bersedia. Bukan saja dengan amal ibadah tapi juga ilmu untuk menguruskan jenazah. Ini kerana ia boleh berlaku bila-bila masa termasuk kalangan orang terdekat kita.

Jika kematian berlaku di siang hari mungkin mudah untuk kita mendapat bantuan tapi bagaimana pula jika ada ahli keluarga meninggal di tengah malam sewaktu orang lain tidur.

Oleh itu kita semua seharusnya tau apa yang harus dilakukan sebagai mana yang dikongsi oleh Ustaz Rashidi Al-Jawawi.

Kisah kematian di tengah malam 

“Abang, macam mana nak buat ni?.. Jam dah pukul 1 pagi… sah-sah la orang surau tido dah.. Tu mak baru meninggal tu nak buat macam mana?”…

Risau… Pening… Takut… semua ada.

“Cuba la awak mesej..kot-kot belum tido”

“Aduuh.. Tak nak laaa sy bang.. kacau orang tengah malam!”

Udahnya gaduh depan jenazah mak. Andai arwah masih hidup mesti dia sedih terdetik dalam hati dia….

“Sepatutnya anak-anak aku tahu nak buat apa tapi silap sendiri juga tak bimbing dan didikan cara nak urus jenazah aku nanti…”

IKLAN

Makin lama jenazah terbiar makin terseksa jenazah tu. Urusan pengebumian mesti #cepat diuruskan!

Astaghfirullah.. sedihnya.

Alhamdulillah.. Saya kongsikan caranya ya.

Ini yang perlu kita lakukan

1. Tutup matanya… kalau tak boleh urutkan pakai minyak keliling mata dan perlahan-lahan tutup matanya

2. Ikatkan rahang pakai tali, tangan, betis dan ibu jari kaki

3. Jenazah mesti diletak di tempat tinggi seperti katil atau pangkin. Ini memudahkan kita menguruskan jenazah dengan baik… jangan letak atas lantai

IKLAN

4. Buang semua pakaian yang dipakai. Kalau perlu gunting maka guntinglah.

 

5. Bersihkan anggota tubuh jenazah, khususnya yang mungkin terpalit najis seperti air kencing atau berak. Ini bagi mengelakkan ada bauan yang tidak menyenangkan ketika orang datang menziarah. Lap pakai wet tissue (anti bacteria)

6. Tutupi jenazah dengan kain tebal(comforter) dari hujung rambut hingga ke hujung kakinya bagi mengelak aib sebelum meletakkan kain lepas di atasnya.

7. Baringkan jenazah dengan kakinya mengadap ke arah kiblat. Jika semasa kita hidup, muka kita mengadap kiblat, bila meninggal sebaliknya.

IKLAN

8. Telefonlah segera waris dan ahli keluarga yang terdekat untuk memaklumkan yang kita baru saja kehilangan orang yang kita kasihi.

9. Pergi buat satu laporan polis memaklumkan berlaku kematian di rumah kita. Jika kes tidak melibatkan sebarang unsur jenazah, pihak polis yang datang akan memberikan kita permit pengkebumian. Tapi kalau ada unsur-unsur jenayah, siasatan lebih teliti dan akan membabitkan pihak hospital untuk post mortem.

10. Bila sudah ada permit pengkebumian, rujuklah kepada pihak masjid atau surau. Maklumkan kepada mereka. Ini bagi memudahkan pihak Ajk masjid membuat urusan seperti menyuruh pihak penggali kubur menggali lubang, menyediakan tempat mandi dan lain-lain lagi untuk keesokkan harinya.

11. Jika waris sudah lama sakit dan terbaring di perbaringan, ambil sedikit gaharu atau setanggi dan nyalakan. Ini bagi mengelak bau yang mungkin kurang menyenangkan. Pembakaran ini sedikit sebanyak dapat menutup bau yang ada pada jenazah.

12. Terakhir sekali, ini yang paling penting ya. Memandangkan kematian berlaku di waktu tengah malam, jangan sesekali membiarkan jenazah sendirian. Memang mereka telah meninggal dunia tetapi roh masih ada di situ lagi.

Cara Uruskan Jenazah Ahli Keluarga Yang Meninggal Dunia Di Rumah Waktu Tengah Malam

Berikan tanggungjawab kepada adik beradik untuk jaga secara bergilir-gilir. Bacakan surah Yasin atau ayat suci al-Quran di sisi arwah kerana pahala ini akan terus sampai kepada mereka. Sementara yang lain mungkin boleh tidur sekejap sementara menunggu hari siang untuk urusan mandi sebelum dikebumikan.

Moga memberi manfaat

Sumber: Rashidi Al-jawawi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI