‘Dapat markah 98 peratus.’ Hafizah 30 juzuk Al-Quran raih markah acca kedua tertinggi dunia. Masyallah hebat sungguh!

Paling mengujakan apabila gadis ini bukanlah berasal daripada ‘budak akaun’ ketika SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), tapi berkat kesungguhannya, dia mampu berjaya.

Artikel Berkaitan:

‘Selain Ilmu Perubatan, Di Dada Tertanam Senaskah Al-Quran.’ Bergelar Doktor Al-Hafiz Bukan Untuk Bermegah

‘Dapat Markah 98 Peratus.’

Seorang penghafaz al-Quran atau ‘hafizah’ ini telah meraih pencapaian cemerlang apabila menduduki tempat kedua peringkat dunia dalam peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) bagi sesi Mac lepas.

Pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Dungun, Safwa Zamri, 19, menerima Top ACCA Foundation in Accountancy (FIA) Prize bagi kertas ‘FA1-Rekod Transaksi Kewangan’ dengan memperoleh markah 98 peratus, sekali gus berada pada kedudukan pertama di Malaysia.

Hafizah 30 Juzuk Al-Quran

Menurut Safwa, dia tidak mempunyai asas pengajian perakaunan kerana mengambil aliran sains tulen dan hafazan (agama) ketika belajar di Sekolah Menengah Imtiaz Besut.

IKLAN

“Saya memperoleh keputusan 12 A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan berjaya hafaz 30 juzuk al-Quran ketika berada di tingkatan dua iaitu selepas dua tahun menghafaz al-Quran.

“Ketika mahu menyambung pelajaran ke UiTM, ibu bapa saya mencadangkan supaya saya pilih jurusan perakaunan kerana sesuai dengan kebolehan saya, selain memang minat matematik,” katanya.

“Empat adik-beradik saya lulusan perubatan dan kejuruteraan, jadi biar ada seorang dalam bidang perakaunan,” kata anak bongsu daripada lima beradik itu ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Pengkalan Kubur, Besut, Terengganu.

Raih Markah ACCA Kedua Tertinggi Dunia

Jelas pelajar tajaan Yayasan Terengganu itu, sedari awal dirinya bertekad memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan ACCA, walaupun baru enam bulan belajar tentang perakaunan.

IKLAN

“Ketika mula belajar akaun, saya sedikit buntu tapi saya atasinya dengan kerap membuat latihan dan ulang kaji hingga akhirnya timbul minat terhadap bidang itu,” katanya.

Safwa, yang merupakan anak kepada pasangan guru, Zamri Mohd Amin, 56, dan Rashidah Ab Rahman, 57, cemerlang sejak sekolah rendah lagi (Sekolah Kebangsaan Tembila) apabila sentiasa memperoleh tempat pertama di dalam kelas.

“Apabila hendak sesuatu benda (pelajaran), dia akan berusaha bersungguh-sungguh dan sanggup berjaga malam seorang diri untuk mengulangkaji pelajaran bagi memastikan beliau dapat menguasai sesuatu subjek,” kata Zamri.

IKLAN

Baca Di Sini:

‘Tasmik 5 Juzuk Al-Quran Sehari Itu Biasa.’ Baru 12 Tahun, Khaulah berjaya lepasi Ujian Syadadah Sughra & Kubra

Kashoorga: Bila Al-Quran di jiwa, memang mudah dan terang hati untuk mempelajari ilmu-ilmu lain.

Sumber: BERNAMA

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI