kmm

Masih terbayang di awal negara berdepan masalah wabak pandemik COVID-19, antara kluster yang viral dan menjadi bualan di media sosial adalah kluster tabligh.

Oleh kerana berlakukan satu perhimpunan di masjid Sri Petaling menjadikan jemaah tabligh antara terbesar yang dijangkiti virus merbahaya ini.

Namun tidak sukar mengesan jemaah ini dan mereka juga dikatakan memberi kerjasama sewajarnya kepada Kementerian kesihatan ketika saringan di buat.

Setelah setelah beberapa bulan akhirnya kluster terbesar jangkitan COVID-19 di negara ini telah diisytiharkan tamat oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah semalam.

Menerusi Facebook rasmi, beliau berkongsi semula momen yang sukar dilupakan dalam mengesan kontak rapat pesakit termasuk mesyuarat yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Dengan Izin Allah, Alhamdulillah Kluster Tabligh Berakhir” – Dr Noor Hisham Kenang Saat 4 Bulan Berliku Tangani Kluster Terbesar COVID-19

Menurut Dr Noor Hisham, ia merupakan sebuah perjalanan yang panjang selain mengambil masa empat bulan perjuangan serta usaha keras sekali gus bagi mengekang penularan wabak pandemik tersebut.

Sebelum itu beliau berkata, kes positif pertama kluster ini dilaporkan di dalam negara pada 11 Mac lalu iaitu selepas seminggu berakhirnya perhimpunan tabligh di masjid itu yang berlangsung dari 27 Februari sehingga 1 Mac lalu.

Menurutnya, kluster ini kemungkinan besar berpunca dari luar negara dan kemudiannya menular di dalam komuniti melalui aktiviti perhimpunan secara besar-besaran menerusi kontak rapat kes yang positif.

“Dengan Izin Allah, Alhamdulillah Kluster Tabligh Berakhir” – Dr Noor Hisham Kenang Saat 4 Bulan Berliku Tangani Kluster Terbesar COVID-19

IKLAN

“Penularan jangkitan Covid-19 melalui kluster ini telah menular ke seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata, sehingga 8 Julai, seramai 42,023 individu dalam kluster ini telah disaring dan daripada jumlah ini, 3,375 kes telah dilaporkan positif

Dr Noor Hisham turut memberitahu berkata, sebanyak 17 subkluster dikesan di bawah Kluster Perhimpunan Sri Petaling melibatkan tujuh negeri.

Menurutnya, sebanyak 34 kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan membabitkan kes berkenaan.

“Kematian ini terdiri daripada 31 warga tempatan dan tiga warga asing. Ia juga juga melibatkan 30 pesakit lelaki dan empat wanita,” katanya. Manakala seramai 3,341 individu telah sembuh.

“Dengan Izin Allah, Alhamdulillah Kluster Tabligh Berakhir” – Dr Noor Hisham Kenang Saat 4 Bulan Berliku Tangani Kluster Terbesar COVID-19

IKLAN

“Justeru ini menjadikan kadar pesakit yang telah sembuh 98.9 peratus dan tiada lagi kes aktif dalam kluster ini,” katanya.

Menyifatkan penamatan kluster ini sebagai hari yang bermakna, Dr Noor Hisham berkata, pencapaian tersebut merupakan kejayaan bersama KKM dan agensi lain.

“Pihak media juga telah memainkan peranan besar dalam menyebarkan maklumat dan komunikasi risiko berkaitan kluster ini ke seluruh negara.

“Terima kasih juga kepada pengurusan Masjid Sri Petaling dan jemaah tabligh yang memberi kerjasama membantu, mengesan dan membendung serta merawat kes Covid-19,” katanya.

“Dengan Izin Allah, Alhamdulillah Kluster Tabligh Berakhir” – Dr Noor Hisham Kenang Saat 4 Bulan Berliku Tangani Kluster Terbesar COVID-19

IKLAN

Sebaik muat naik posting di laman sosial Facebooknya, warganet turut mengucapkan tahniah atas kejayaan berkenaan.

Azila Anuar Alhamdulillah kudos to Dato’, KKM team & all the frontliners dari kami rakyat Malaysia. Semoga Allah merahmati hidup kalian & semoga syurga balasannya. #kitaJagaKita will be remembered forever. #malaysiaboleh

Norzaini Baharudin Syukur alhamdulillah at last. Kejayaan itu menjadi kenyataan. Tahniah Datuk dan seluruh warga KKM

Raziah Wan Yussof Walaupun perit mengalami waktu2 getir namun segala usaha dgn izin Allah..Alhamdulillah kluster ini berakhir. Pasti ianya menjadi satu kenangan yg x dpt dilupakan oleh seluruh warga Malaysia.

Juliana Aida Abu Bakar Seribu kisah seribu keringat seribu rahmat. Tahniah KKM atas kejayaan dan jamaah tabligh yg memberi kerjasama penuh.

Faezah Ali Tahniah. Alhamdulillah. Kejayaan Dato n team KKM bersama2 frontliners yg lain bkn tindakan yg mudah. Semuanya berkerjasama padu untk mendepani pandemic sedunia ni. Terima kasih semua.

AlAni Shafie Alhamdulillah syukur kpd Allah SWT. Sekalung tahniah kepada Datuk dan semua frontliners yg telah berkerja siang malam dalam fight against covid 19. Congrats again and may Allah SWT berkati anda semua.

SUMBER: SINAR HARIAN & FACEBOOK DR NOOR HISHAM

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI