Dalam Islam memang anak-anak diwajibkan untuk bersembahyang pada usia 13 tahun apabila sudah akil baligh. Tetapi tidak salah jika menyuruh mereka bersolat seawal usia tujuh tahun.

Dan jika anak-anak tidak ikuti suruhan ini (seawal usia 10 tahun), mereka boleh dipukul. Tujuannya bukan untuk mendera, tetapi lebih kepada mendidik agar seawal usia sudah mengikuti suruhan yang wajib ini selain berpuasa dan sebagainya.

Namun lain pula cara penerimaan (dipukul) ini jika kita bermastautin di negara luar. Seperti kisah membabitkan keluarga Hairi Muhamad dan Norliha Khamis yang ditahan pihak berkuasa Norway dan telah dihadapkan ke mahkamah atas tudung memukul, memaksa, memarahi anak dalam belajar Al-Quran, berpuasa dan bersembahyang.

Kisahnya cukup viral sekitar Mei lalu hingga mendapat perhatian pihak berkuasa sana dan menyebabkan mereka sekeluarga hilang hak penjagaan ke atas lima orang anak-anaknya.

Didik Anak Puasa, Solat, Tapi Lain Pula Jadinya. Keluarga Ini Hilang Hak Penjagaan Anak Di Norway!
Hairi dan Norliha bersama anak-anaknya.

Difahamkan lima orang anak-anaknya kini dijaga oleh keluarga NON-MUSLIM di sana dan mereka hanya dibenarkan berjumpa sebulan sekali sahaja.

Dalam satu hantaran di laman sosial Facebook, adik kepada Hairi memohon rakyat Malaysia mendoakan keputusan Mahkamah akan berpihak kepada abangnya dalam perbicaraan yang berlangsung pada 4,5 dan 6 November 2019 ini.

Jika didapati kalah, mereja berdua akan hilang hak penjagaan ke atas anak-anak ini yang berusia dari empat dan 16 tahun, sehingga mereka berumur 18 tahun.

Assalamualaikum..
Mohon rakan-rakan dan semua rakyat MALAYSIA dapat mendoakan agar abang saya dapat kembali hak penjagaan keatas anak-anaknya.

Untuk makluman, abang saya Hairi Bin Muhamad dan isteri Norliha Binti Khamis kini menetap di Norway telah dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan memukul, memaksa, dan memarahi anak dalam belajar Al-Quran, berpuasa, dan bersembahyang.

IKLAN

Terjadinya kes apabila salah seorang anakya yang rasa tertekan dengan kewajipan tersebut terutama berpuasa (sehingga 18jam) telah mengadu kepada cikgu di sekolah. Dan aduan tersebut disampaikn kepada Badan perlindungan kanak-kanak (Child Protection). Maka pada hari yg sama iaitu awal Ramadhan yg lepas kesemua 5 orang anaknya telah diambil dan hanya diberi peluang untuk berjumpa sekali dalam sebulan. Lebih merisaukan lagi anak2 tersebut telah diletakkan dibawah jagaan keluarga NON-MUSLIM.

Sama2 kita mendoakan keputusan mahkamah berpihak kepada abang saya pada perbicaraan 4, 5, dan 6hb November 2019 (minggu hadapan) ini dan anak2nya kembali kepangkuan ibu dan ayah mereka. Sekiranya kalah, maka mereka hilang hak penjagaan keatas anak2 ini sehingga mereka berumur 18 tahun. Kes juga telah dirujuk kepada kedutaan Malaysia di Norway namun tidak dapat membantu.

Ya Allah..
Engkaulah yang Maha pengasih lagi penyayang..
Engkaulah sebaik-baik penolong..
Bukakanlah pintu-pintu pertolongan Mu kepada hamba Mu ini..
Satukan kembali ibu bapa ini dengan anak-anak nya Ya Allah..

Ameen Ya Rabb Al Alameen..

Sesiapa yang mempunyai apa-apa saluran yg dapat membantu amat dialu-alukn dan boleh menghubungi saya.

Hasrol (013-7304713) Adik kpd Hairi

IKLAN

Jutaan Terima Kasih atas doa dan keprihatinan semua.

Dalam pada itu, Hasrol ketika dihubungi oleh Harian Metro memberitahu mereka sangat mengenali Abang yang dipanggil Along dan Kak Long secara lebih mendalam.

“Kami sangat kenal Along dan Kak Long, mereka orang yang lembut. Cuma mereka memang tekankan soal agama pada anak-anak.

“Katanya, setiap kali bertemu, anak-anaknya akan memeluk mereka dan menangis memberitahu mahu pulang tinggal semula dengan mereka. Mereka sudah faham apa rasanya berjauhan dengan ibu bapa,” katanya.

Didik Anak Puasa, Solat, Tapi Lain Pula Jadinya. Keluarga Ini Hilang Hak Penjagaan Anak Di Norway!
Bersama anak-anak ketika di Norway

Jika kes ini tidak berpihak pada abangnya itu, dia berharap agar semua anak-anaknya dapat dibawa balik ke Malaysia.

“Kami sekeluarga akan jaga anak mereka. Kami hormat undang-undang negara lain tetapi, biarlah anak-anak Along dibawa pulang ke Malaysia dan tidak diletak di bawah jagaan keluarga bukan Islam di sana.

IKLAN

“Bukan saja Along dan Kak Long, kami semua di sini risau kerana di sana tidak ramai orang Islam, kami bimbang soal pemakanan anak-anak itu, apatah lagi soal ibadat mereka.

“Along beritahu anak-anaknya sebelum ini boleh berbahasa Melayu dengan baik, namun kini lebih banyak berkomunikasi dalam bahasa Norway berbanding bahasa Melayu,” katanya yang ditemui di Pasir Gudang.

Ditanya lanjut mengenai kejadian itu, Hasrol berkata, pada awal Ramadan lalu, seorang daripada anak Hairi yang mungkin letih kerana berpuasa ditegur gurunya.

“Seorang anak Along kelihatan muram di sekolah menarik perhatian gurunya. Apabila ditanya guru punca dia berkelakuan sedemikian, dia tidak jawab, jadi gurunya minta dia meluahkan perasaannya dalam kertas.

“Luahan hatinya itu yang menggambarkan dia berasa tertekan dengan kehidupan di rumah apabila dipaksa bersolat dan mengaji Al-Quran, selain dihadkan daripada menggunakan media sosial.

“Selepas itulah siasatan bermula dan seterusnya semua anak Along diambil dari jagaan mereka,” katanya lagi.

Didik Anak Puasa, Solat, Tapi Lain Pula Jadinya. Keluarga Ini Hilang Hak Penjagaan Anak Di Norway!
Hasrol yang ditemui di rumahnya di Pasir Gudang.

Kisah ini turut mendapat perhatian warganet dan masing-masing mendoakan segala urusan keluarga ini dipermudahkan.

Arfah Mohd Makinuddin Nor Semoga semua dbawah lindungan rahmat Allah.. Dan dpermudahkan segala urusan olehNya.. Aamiin..
Shelly Nur Ya Allah, sedih saya dgn kabar duka ini.. Saya berdoa agar anak2 itu d kembali kn kpd ibu bapa mereka.. InshaaAllah.. Smuga yg berkemampuan mmbantu tampil mmbantu mereka ini..
Tik Atikah allahuakbar, moga dipermudahkan semuanya.. aaaminn aaminn aaminn ya rabbal alamin
Fazilah Zam Semoga dipermudahkan segala urusan keluarga ni.
Amiin
Azidah Abdul Aziz Semoga dipermudahkan segala urusan dan mudah2an hak penjagaan tetap pd kedua ibubapa mereka

KASHOORGA: Kami mendoakan agar keputusan berpihak kepada keluarga Hairi walaupun peluang dikatakan sangat tipis. Semoga keluarga ini boleh bersatu kembali dan faham bagaimana perasaannya berpisah dengan darah daging sendiri.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI