Siapa tidak mengenali Alif Satar. Apa saya aktiviti yang dilakukan pastinya mendapat perhatian.

Dan terbarunya mengenai kisahnya yang duduk menyandar di masjid dikatakan tidak menghormati rumah Allah itu.

Alif dikatakan melakukannya ketika menunaikan solat Jumaat minggu lalu di sebuah masjid. Perbuatannya yang melunjur kaki ke depan itu dikatakan seperti tidak menghormati masjid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on

Namun tidak melenting dengan komen netizen, sebaliknya pengacara serba boleh ini berkongsi sedikit ilmu yang dibacanya.

“Salam geng! Disebabkan ada perbincangan pasal kaki menjulur dalam masjid lah, dosa sandar dalam masjid, berdosa kaki arah kiblat lah dan macam-macam lagi.

IKLAN

“Nah Alif kongsi dari buku yang Alif baca ‘Kenali Rasul Kita Muhammad’. Semoga memberi manfaat kita bersama,” katanya yang turut berhasrat untuk memasarkan sejadah sandar sekdikit masa lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on

Dalam artikel berkenaan, dijelaskan bahawa keharusan berbaring sambil menyilang kaki di dalam masjid dengan syarat tidak mendedahkan aurat. Jika aurat terdedah, maka itu adalah ditegah.

Menurut Imam an-Nawawi, dalam hadis ini terhadap dalil bagi keharusan bersandar dan berbaring menelentang atau berlunjur di dalam masjid.

IKLAN

Artikel Berkaitan: “Alhamdulillah Ini Patut Dicontohi. Tak Macam Segelintir Giler Main Tik Tok Jer” – Netizen Puji ‘Quarantine Quran’ Alif Satar

Sebahagian ulama antarabanya Qadhi ‘Iyadh berpandangan keharusan berbaring di dalam masjid itu hanyalah kerana darurat atau ketika perlu sahaja seperti kepenatan, ingin berehat atau seumpamanya kerana ini bercanggah dengan kebiasaan Nabi SAW.

Dalam pada itu warganet turut memuji tindakan Alif yang tidak melenting apabila ditegur netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on

IKLAN

khairulasyraaf.my good sharing bro, nak tunjuk2 kt a few pakcik ni yg bukan main marah lagi nampak kalau kaki kita melunjur gituu. amboi!

momoffour20 This book is a good read & keeper too ! For we learn every new things on a new day! Keep the knowledge coming for those we dont hv the book ! Salute bro !

amirullahramli good knowledge for us, thanks bang @alifsatar

ayuejean Thank you for sharing…. Takde mende pun yang salah kat previous post tu… Selagi memberi manfaat & inspirasi pada orang lain, why not?

jannahadi Thanks for sharing.baru tau sunnah rasul kita.tp melayu ni lebih menjaga adab daripada sunnah.keep on posting alif.semoga kita lebih mengenali Rasulullah swt.

Kredit Foto: Instagram Alif Satar