Ibarat pokok yang memerlukan baja untuk terus hidup begitu jugalah dengan alam rumah tangga. Perlu dijaga agar terus hidup dan ‘berkembang.’
Kata pepatah, sedangkan lidah lagi terigigit, inikan pula suami isteri. Pepatah ini ada benarnya kerana tiada hubungan yang sentiasa sempurna. Tak dapat tidak, pasti ada gelora yang melanda.
Gambar sekadar hiasan.
Isteri pilihan hati adalah penyejuk hati suami walaupun apa jua masalah yang mendatang. Biarpun didatangi onak dan duri namun kebahagiaan tetap menjadi keutamaan.
Seorang isteri itu menjadi ‘nadi’ kebahagiaan sesebuah rumah tangga maka sebab itulah amat penting seorang isteri itu membahagiakan seorang suami.
15 TIP BAHAGIAKAN HATI SUAMI
1. Jangan terlalu mengongkong suami
2. Berilah perhatian pada suami walaupun anda sibuk
3. Jangan sesekali abaikan makan, minum dan pakai suami
Ads
4. Sekali sekali, izinkan suami keluar dengan teman-temannya
5. Percayalah pada suami
6. Jangan kedekut memuji suami
7. Kalau anda nampak suami keletihan dan kepenatan , urutlah dia dengan rela hati tanpa disuruh
8. Kalau suami tidak suka mengikut anda keluar membeli-belah, jangan paksa,minta izinnya untuk keluar seorang diri, bersama anak-anak atau rakan-rakan
Ads
9. Sentiasalah hadiahkan suami senyuman yang paling manis setiap masa
10. Jagalah penampilan anda khas untuk suami
11. Sentiasa beritahu suami dia seorang yang hebat
12. Jangan melarang suami melakukan apa yang diminatinya selagi tidak memudaratkan anda sekeluarga
Ads
13. Elakkan daripada menjadi pegawai penyiasat yang sentiasa ingin tahu apa yg suami buat dan ke mana dia pergi. Berikan dia sedikit ruang untuk dirinya sendiri
Jika dalam setiap solat fardhu kita membaca surah al-Ikhlas, ini bermakna kita telah membaca lima kali surah yang penuh keberkahan ini. Bayangkan kalau kita turut berzikir 33 kali surah ini setiap hari ditambah pula dengan membacanya dalam solat sunat.
Subhanallah kita boleh duduk menangis mengetahui khasiat-khasiat atau manfaat besar yang diberikan Allah kepada kita hanya dengan membaca surah pendek yang mengandungi 4 ayat ini.
Cuba darabkan sahaja jika dalam seminggu, sebulan dan setahun! Khabarkan kepada anak-anak kita agar hafal dan hayati ertinya lalu amalkan bacaannya setiap hari.
Untuk meringkaskan khasiat besar surah ini, kita baca senarai yang telah disusun cantik oleh Mohd Ibrahim untuk menaikkan semangat kita agar istikomah dalam membacanya setiap hari.
Bacalah Surah al-Ikhlaṣ1,000 kali selepas solat Subuh dan Maghrib, berdoalah minta apa yang dihajati, Allah akan mengabulkan semua yang dimaksudkan.
Apabila kita membaca Surah al-Ikhlas 3 kali selepas setiap solat fardu, kita mengubati diri kita sendiri. Daripada Abu Hurairah; Rasululllah SAW bersabda: “Surah Al Ikhlas adalah penawar segala penyakit (Rohani / Jasmani).” (HR: Ibnu Majah r.a.)
a)Jika dibaca 3 surah ini; al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas pada waktu pagi dan petang, nescaya kita terhindar daripada mengalami apa-apa kesusahan.
b)Bacalah Surah al-Ikhlas 3 kali sebelum terbit matahari dan 3 kali selepas terbenam matahari. Allah selamatkan dari segala kejahatan.
Bacalah Surah al-Ikhlaṣ1,000 kali selepas solat fardhu, kemudian bacalah doa berikut;
“Sesungguhnya daku menguasakan roh surah ini, panas dan sejuk, kepada roh…. (sebutlah nama orang berkenaan) yang zalim itu.” InsyaAllah berhasil.
a)Bacalah lafaz ‘YA SHAMAD’ 133 kali setiap hari secara konsisten. InsyaAllah, akan selamatlah kita dari maksud jahat orang-orang yang rakus lagi aniaya.
b)Bacalah lafal ‘YA SHAMAD’ 40 kali setiap hari. InsyaAllah selama hayat masih dikandung badan kita selalu selamat dari maksud jahat orang-orang yang rakus.
Bagi menghindari perasaan lapar dan haus, terutama orang yang dalam bermusafir atau ditempat yang jauh dari keramaian dan sukar dapat air atau makanan, maka bacalah Surah al-Ikhlas dan dikuti lafaz ‘YA SHAMAD’ sebanyak-sebanyaknya. InsyaAllah rasa payah, letih, dahaga dan lapar akan sirna dengan sendirinya, sehingga badan kuat untuk meneruskan tujuan.
Baca Surah al-Ikhlas ini 1,000 kali pada waktu antara solat Maghrib dan Isyak. Berkat dari bacaan ini, InsyaAllah semua bala bencana dan mara bahaya akan terhindar.
Bacalah Surah al-Ikhlas selepas selesai solat fardhu sebagai amalan harian. InsyaAllah berkat surah al-Ikhlas yang kita baca itu, kita akan mendapatkan kebaikan di dunia dan akhirat.
Bacalah Surah al-Ikhlas pada orang yang sedang sakit. Seandainya orang sakit itu meninggal pada hari itu juga, maka InsyaAllah dia akan diselamatkan dari segala fitnah kubur.
Dawamkan 100 kali setiap hari sehabis solat Maghrib tanpa batas waktu, InsyaAllah banyak manfaatnya, antaranya adalah : Sebagai bentenga atau pagar diri Sebagai suplemen, vitamin lahir dan batin (sihat jiwa raga jauh dari penyakit apapun) Anti sihir atau santau Mahabbah Murah rezeki Perubatan Membuka hijab Perlindungan dari zina Bersih dan sucikan hati kita
Kita telah lihat betapa besarnya fadhilat dan kelebihan orang yang membaca Surah al-Ikhlas ini. Khasiat yang telah disebut di atas cukup berguna untuk bekalan hidup, baik untuk suatu hajat atau untuk perisai badan agar sihat wal afiat dan terhindar dari sebarang gangguan.
Hadiah yang begitu banyak dan pahala yang besar diberikan Allah SWT kepada mereka yang membiasakan membaca surah Al-Ikhlas secara istikomah.
Namun begitu, kita tidak seharusnya hanya memikirkan ganjaran tersebut kerana ia merupakan kehendak Allah SWT bagi sesiapa sahaja yang dikehendakiNya.
Dengan membaca Surah al-Ikhlas adalah merupakan kecintaan kita kepada al- Quran dan sunnah Rasulullah SAW. Maka marilah kita mempraktik dan memperbanyakkan membaca surah ini secara konsisten.
Kashoorga: Daripada Anas r.a bahawa seorang lelaki berkata, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku sangat suka kepada surah ini (al-Ikhlas) lalu Baginda pun bersabda,”Sesungguhnya kesukaanmu pada surah ini akan memasukkan engkau ke dalam syurga”. IHR at-Tirmidzi)
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
‘Kalau teringin makan sesuatu, usahakanlah.’ Bab makan jangan berkira dan kedekut dengan anak, isteri.
‘Nak bersedekah pun, dahulukan makanan sebab ia menjadi darah daging.’ Jadi berkat sedekah jariah kita bila kita beri makan orang-orang yang memerlukan.
Setengah orang memang agak berkira bab makan, asal kenyang sudah memadai semata-mata hendak berjimat. Tapi ketahuilah bila kita tak berkira bab makan, apa lagi meraikan tetamu yang datang, insyallah rezeki akan bertambah berkat.
Ikuti perkongsian Puan Farizal Radzali ini dan hadam baik-baik apa yang cuba disampaikan:
Bab makan, jangan berkira. Kalau nak kedekut bab lain tak apa, tapi jangan sesekali kedekut bab makan.
Ingat lagi masa kecil-kecil dulu, duduk rumah setinggan, hidup susah. Tapi bila ada tetamu jauh datang rumah, mak akan suruh saya atau adik, perlahan-lahan pergi ke kedai Uncle Maniam dekat belakang rumah.
Mak suruh ambil biskut sikit, cakap dekat Uncle Maniam, nanti mak bayar kemudian. Uncle Maniam itu pun sudah kenal sangat dengan kami. “Ada orang datang rumah ye?” Sebab mak tak akan ambil biskut mengejut macam itu. Mak mesti bayar baru ambil.
Tapi zaman itu, semua orang berbaik tak kira kaum. Uncle itu akan bagi, kadang-kadang dia kata tak payah bayar pun. Baik uncle tu.
Kalau kita selalu bancuh air tawar, bila ada tetamu datang, lebihkanlah gula. Jangan bagi air tawar pada tetamu. Letakkan air kosong sebekas supaya tetamu yang tak nak manis boleh tambah air kosong ikut selera dia.
Nak bersedekah pun, dulukan bab makan. Sedeqahlah makanan kepada orang-orang yang memerlukan. Makanan menjadi darah daging. Moga ia menjadi jariah.
Kalau teringin nak makan sesuatu, usahakanlah. Kadang-kadang bila anak-anak minta makanan, kita akan berkira-kira takut duit tak cukup. Yang tak mampu, itu lain.
Ini saya merujuk kepada yang mampu tapi rasa perkara itu tak penting. Kita rasa ada perkara lain yang lebih penting. Atau kita rasa makan sajalah apa yang ada asalkan kenyang.
Cubalah untuk tidak menjawab ‘nanti lain kali’ dekat anak-anak hanya untuk mendiamkan mereka dari terus meminta. Sebab mereka akan menanti dan terus menanti, hingga akhirnya mereka kecewa.
Jangan hampakan sesiapa bab makanan. Jangan. Jika tak mampu, jelaskan sebaiknya. Jangan bagi harapan.
Jika mampu, jangan kedekut. Tunaikanlah. Selagi kita kedekut bab makanan, selagi itulah kita akan rasa duit tak pernah cukup.
Ada seorang klien kami, dia kaya banyak duit tapi kedekut. Ada seorang isteri dan seorang anak. Orang nampak dia kaya, tapi waktu rehat makan mee segera.
Anaknya dalam seminggu itu mesti 2 hingga 3 kali akan makan nasi dengan telur saja. Tapi duit dekat bank, lima angka. Kereta mewah, rumah bagai istana. Tapi bab makan, kedekut.
Sampaikan si anak menangis nak makan KFC pun tak dapat. Sebab padanya itu tak penting. Akhirnya dia mati kerana sakit jantung akibat kuat bekerja. Duit banyak tapi bab makanan dia kedekut. Sampai anak dan isteri ‘makan hati’.
Bab lain boleh kedekut, tapi tidak bab makan. Selagi mampu.
Lima tahun pertama usia sesebuah perkahwinan adalah tempoh yang paling mencabar dalam sesebuah rumah tangga yang dibina.
Inilah waktunya suami isteri berdepan banyak konflik rumah tangga, masam muka, merajuk dan sebagainya. Namun sebenarnya melalui cara inilah kita mengenali diri pasangan.
Perkahwinan bukan hanya berdasarkan cinta semata-mata, mencari keseronokan atau memenuhi tuntutan naluri sahaja. Sebenarnya pengertian perkahwinan dalam Islam mempunyai matlamat dan tujuan yang lebih luas lagi, sebahagian dari tujuan dan matlamatnya adalah memenuhi tuntutan fitrah selain memenuhi tuntutan ibadah.
5 tahun pertama di alam perkahwinan, orang tua pesan, ini fasa yang paling susah sekali, kalau kita mampu harungi 5 tahun yang pertama ni, maka insyaAllah, tahun2 selepas itu akan menjadi mudah…
Apa yang bakal kita tempuhi dalam 5 tahun pertama ni…
Ujian 1 – Kenal mengenali antara satu sama lain
Walaupun dah bercinta bertahun-tahun, selagi tak duduk serumah, sekatil, sebantal, selagi tu kita tak kan betul-betul kenal siapa pasangan kita yang sebenar…adakah perangainya masa bercinta itu adalah perangai yang sebenar? Ataupun dibuat-buat? Masa ni kita akan kenal…
Then, kita bukan setakat berkahwin dengan pasangan, kita “berkahwin” jugak dengan keluarga pasangan…ibu bapa dia, adik beradik dia…sebulan dua berkahwin, xde hal lagi, masih dibulan orientasi, suai kenal dengan ibu bapa pasangan, adik beradik pasangan…selepas tu? Kalau dapat yang akhlak baik, insyaAllah, aman dan tenteram hidup…kalau dapat yang jenis suka cari salah, kena ragging la seumur hidup…selagi pegang title menantu…
Ujian 2 – Kewangan…
Bab duit ni plak, ada banyak benda yang nak kena beli…klu xdduk s3kali dengan mertua, duduk menyewa atau dah beli umh, maka akan kena beli peralatan elektrik, perabot, kelengkapan dapur, barang-barang mentah dan sebagainya which is masa bujang xbeli, xde pun xpe, but after married, its a need to have those things…
Ujian ni yang ramai pasangan failed…sanggup berhutang untuk nak melengkapkan rumah…ada yang all out bawak keluar saving semata-mata nak semua peralatan dan kelengkapan ada…u baru kawin, u baru spend a lot untuk majlis, so balance dah xbyk, maka be wise…gaji bulan ni, share dengan pasangan, beli satu peralatan atau kelengkapan…then next month or next 2 month, share lagi, beli lagi satu…month by month, jangn beli one shot sekaligus…klu x, merangkak nak membayar unless u have a lot of cash…
Ujian 3 – Peraturan
Orang perempuan ni ada peraturan-peraturannya sendiri…sebagai contoh, kalau nak makan, makan satu tempat, jangan makan merata nanti nak kemas susah…then, sampah buang dalam tong smpah, jangan tinggal sesuka hati…baju, seluar, tuala xbleh longgok, kena sidai atau sangkut…klu keluar malam, kena balik sebelum pukul berapa and etc…masa ni kita boleh tengok, berapa ramai suami yang boleh ikut, yang xbleh ikut…untuk yang bleh ikut, maka xkan ada masalah, untuk yang xbleh ikut, yang ni akan memberi beban pada isteri…isteri akan terbeban dengan sikap suami yang kurang memberi kerjasama…dan akhirnya, daripada berterusan bercakap dengan orang yang x paham bahasa, maka dia terpaksa buat sendiri…
Ujian 4 – Kesefahaman dan tolak ansur
Isteri baru sampai umah selepas balik keje, then suami sqmpai…suami terus tanya, kenapa xmasak lagi? perlu tengok keadaan isteri, perlu tengok situasi isteri, then lebih baik cari altenatif lain daripada nak tanya macam tu…its better to ajak dia makan di luar or keluar tapaukan makanan…perlu faham keadaan tersebut dan perlu bersikap tolak ansur before demand what we needs from our wife…kena waras dalam menuntut isteri melakukan tugas sebagai seorang isteri..
Kirim doa kepada jemaah umrah atau haji merupakan amalan yang harus dalam Islam. Ketahui hukum, dalil hadis serta adab mengirim doa tanpa membebankan para jemaah.