Memang ada isu perceraian disebabkan bau badan pasangan yang kurang disenangi apatah lagi untuk lakukan hubungan intim.

Ada isu perceraian disebabkan bau badan pasangan yang kurang disenangi. Bukan tidak berusaha mengubatinya, mungkin belum jumpa rawatan yang serasi.

Namun hal yang seperti ini boleh menjadi faktor hubungan intim suami isteri terjejas sehingga ke tahap pasangan enggan bersama. Ada isteri yang beberapa kali menolak dengan alasan bau badan suami yang tidak disukainya.

“Eee…Busuklah,”. Hukum Isteri Tolak Hubungan Intim Sebab Suami Berbau

Hal ini boleh jatuh hukum nusyuz pada isteri terhadap suaminya akibat daripada perselisihan itu. Nusyuz bermaksud bersikap derhaka yang dilakukan isteri terhadap suaminya, dan berdosa besar sekiranya terjadi.

Artikel berkaitan: Ciri-Ciri Isteri Nusyuz, Wanita Jangan Sesekali Terlepas Pandang Kalau Nak Masuk Syurga

IKLAN

Artikel berkaitan: Hak Isteri Selepas Bercerai, Suami Jangan Ingat Boleh Lepas Tangan

Tindakan yang boleh diambil pihak suami apabila isteri nusyuz telah dijelaskan dalam Al-Qur’an:

وَاللَّاتِيْ تَخَافُوْنَ نُشُوْزَهُنَّ فَعِظُوْهُنَّ وَاهْجُرُوْهُنَّ فِيْ الـمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوْهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوْا عَلَيْهِنَّ سَبِيْلًا إِنَّ اللهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيْرًا
“Wanita-wanita yang kamu bimbangkan terjadi nusyuz, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka mentaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar” (Q.S. An-Nisa:34)

Ada beberapa sikap dan perbuatan isteri yang tergolong sebagai nusyuz. Salah satunya adalah menolak ajakan hubungan intim dari suami, berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh sayyidina Abu Hurairah:

IKLAN

إِذَا دَعَا الرَّجُلُ امْرَأَتَهُ إِلَى فِرَاشِهِ فَأَبَتْ فَبَاتَ غَضْبَانَ لَعَنَتْهَا الـمَلَائِكَةُ حَتَّى تُصْبِحَ
“Apabila suami mengajak isteri berhubungan badan, lalu isteri enggan melayaninya, dan kerananya suami marah, maka malaikat melaknatnya sampai pagi hari”

Namun ulama menggariskan bahawa bila ada uzur yang dibenarkan syariat, maka isteri boleh menolak ajakan suaminya untuk berhubungan intim, seperti haid, menjalankan puasa wajib atau sakit yang tidak memungkinkannya untuk memenuhi hajat suami.

Hal ini sebagaimana dijelaskan dalam kitab Fathul Muin hamisy Hasyiyah I’anatut Thalibin (4/126):

وَيَحْصُلُ النُّشُوْزُ (بِمَنْعِ) الزَّوْجِ (مِنْ تَمَتُّعٍ) وَلَوْ بِنَحْوِ لَمْسٍ أَوْ بِمَوْضِعِ عَيَّنَهُ (لَا) إِنْ مَنَعَتْهُ عَنْهُ (لِعُذْرٍ) كَكِبَرِ آلَتِهِ بِحَيْثُ لَا تَحْتَمِلُهُ وَمَرَضٌ بِهَا يَضُرُّ مَعَهُ الوَطْءُ، وَقَرْحٌ فِيْ فَرْجِهَا وَكَنَحْوِ حَيْضٍ.
“Nusyuz terjadi dengan melarang suami untuk bersenang-senang walaupun sekedar menyentuh, atau bersenang-senang di bahagian tubuh tertentu, namun tidak dikatakan nusyuz bila isteri menolaknya karena ada uzur, seperti alat kelamin suami terlalu besar di luar kemampuan istri, sakit yang menimbulkan kemudaratan, ada luka di alat sulitnya, serta haid”

IKLAN

Dan termasuk uzur yang memperbolehkan isteri menolak ajakan suami adalah jika suaminya dalam keadaan bau badan atau bau mulut yang sampai batas membuat gelisah dan terganggu, sebagaimana ditegaskan dalam kitab at-Tahdzib fi Fiqh al-Imam asy-Syafi’i (5/545) :

…وَكَمَنْعِهَا لَهُ مِنَ الاسْتِمْتَاعِ بِهَا وَلَوْ بِغَيْرِ جِمَاعٍ كَقُبْلَةٍ حَيْثُ لَا عُذْرَ فِيْ امْتِنَاعِهَا مِنْهَا، فَإِنْ عَذَرَتْ كَأَنْ كَانَ بِهِ صُنَانٌ أَوْ بَخَرٌ مُسْتَحْكَامٌ وَتَأَذَّتْ بِهِ تَأَذِّيًا لَا يُحْتَمَلُ عَادَةً لَمْ تُعَدَّ نَاشِزَةً وَتُصَدَّقُ فِيْ ذَلِكَ إِنْ لَمْ تَدُلَّ قَرِيْنَةٌ عَلَى كَذِبِهَا

“(Termasuk nusyuz) seperti isteri menolak suami yang mahu bersenang-senang dengannya walaupun selain jima’, seperti mencium dan tidak ada uzur yang menyebabkan penolakannya. Bila ada uzur seperti suami dalam keadaan bau badan atau bau mulut yang menyengat, dan istri merasa terganggu dengan bau itu yang secara normal memang tidak boleh ditolerankan. Maka isteri tadi tidak boleh dikatakan telah melakukan nuzyuz dan dia boleh dibenarkan bila tidak ada tanda bahawa dia telah berbohong”

Imam Ibnu Hajar dalam kitabnya al-Fatawa al-Fiqhiyyah al-Kubra (4/173) juga menyatakan bahawa menolak ajakan suaminya yang dalam keadaan kotor tidak dikategorikan sebagai tindakan nusyuz.

Beliau juga menjelaskan bahawa kewajiban menghilangkan segala sesuatu yang membuat rasa terganggu tidak hanya berlaku bagi isteri, pun suami juga wajib untuk melakukannya. Dengan demikian, bila seorang suami sedang dalam keadaan kotor atau bau, maka dia wajib membersihkan diri atau mandi agar boleh memenuhi hajatnya dengan sang isteri.

Sumber rujukan: bincangsyariah

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI