Fitnah merujuk kepada sebarang tuduhan yang diada-adakan untuk memburukkan atau membencanakan seseorang atau sesuatu pihak yang membawa kepada porak-peranda.

Hukum fitnah jelas haram dan ditegah. Ini kerana perbuatan fitnah dikecam dengan keras oleh Nabi SAW dalam hadith yang diriwayatkan Huzaifah R.A:

Maksudnya: “Tidak masuk syurga orang yang menyebarkan fitnah (mengadu domba).” [Riwayat al-Bukhari (6056) dan Muslim (105)]

Namun begitu hari ini dengan kehadiran teknologi maklumat dan perkembangan sosial media fitnah berleluasa hingga menjadi seperti perkara biasa.

Antara apabila seseorang mengada-adakan suatu berita mengenai seseorang lalu menyebarkannya kepada orang lain dengan tujuan untuk memburuk-burukkan atau menjatuhkan maruah orang tersebut.

IKLAN

Satu lagi fitnah yang mungkin secara sedar atau tak sedar dilakukan apabila seseorang menerima berita mengenai seseorang tanpa menyelidiki kesahihannya lalu menyebarkannya kepada orang lain sama ada dengan niat untuk memburuk-burukkan atau tidak.

Doa dihindarkan dari fitnah orang yang zalim

Menyedari mudahnya fitnah dibuat dan disebar tak dinafikan kita sendiri boleh menjadi mangsa fitnah. Disebabkan itu kita harus memohon perlindungan dari Yang Maha Esa agar terlindung dari fitnah ini.

Antara yang boleh kita lakukan adalah mengamalkan doa yang dikongsi oleh Ustaz Mohammad Yaakub Yusra.

IKLAN

Ujar beliau hidup di akhir zaman ini duduk diam di dalam rumah pun boleh kena fitnah.

“Tak semua orang suka kita. Hidup akhir zaman ni kena hati-hati. Banyak sangat fitnah yang boleh kena kepada kita. Duduk rumah diam-diam pun boleh kena fitnah.”

IKLAN

Hidup Akhir Zaman Duduk Rumah Pun Boleh Kena Fitnah, Amalkan Doa Ini Agar Terhindar  Fitnah Orang Zalim

Sama-sama amal doa dari surah Yusuf ayat 85-86, moga Allah lindung kita semua dari fitnah-fitnah jahat orang zalim. Doa yang dikongsi ringkas dan boleh dihafal untuk kita praktikkan setiap hari.

Sumber: Ustaz Mohammad Yaakub Yusra & Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI