Kaum wanita memang cerewet mengenai kecantikan wajah, dan tidak mahu wajahnya mempunyai cacat cela. Untuk mengatasi sebarang kekurangan kaum hawa ini akan berusaha untuk memperbaikinya. Sehingga kadang-kala mengenepikan tuntutan agama demi kepuasan diri sendiri tanpa mempedulikan apa kata agama dalam persoalan mencukur dan membentuk kening yang tajam, atau dicukur kening yang asal kemudian diganti dengan kening yang dilukis dengan pencil celak.

Hukum Mencukur Bulu Kening Bagi Wanita

SOALAN:

IKLAN

Apakah hukum seorang wanita mencukur kening yang kemas, tetapi tebal dan lebat bagi mengelak daripada dihina oleh orang sekeliling?

JAWAPAN:

IKLAN

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Abdullah bin Mas’ud, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Allah SWT melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu kening (al-mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik. Perbuatan itu telah mengubah ciptaan Allah SWT. (Riwayat al- Bukhari).

Berdasarkan hadis di atas menunjukkan perkataan al-namisah merangkumi semua pengertian iaitu mencabut bulu-bulu di muka untuk kelihatan cantik dan berseri. Majoriti fuqaha berpendapat, mencabut atau mencukur bulu kening sehingga halus adalah diharamkan sama ada kepada lelaki atau wanita kerana perbuatan itu termasuk dalam istilah mengubah ciptaan Allah SWT.

IKLAN

Namun demikian, bagi wanita yang mempunyai bulu kening yang terlalu panjang atau terlalu lebat sehingga mengaibkan, adalah harus mencabut atau menggunting sekadar menghilangkan keaibannya.

Sumber: Jabatan Mufti Selangor

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI