haji

Dalam keadaan ekonomi yang tidak begitu stabil ini, memang patut jika kita sentiasa beringat dalam bab kewangan.

Kalau sewaktu kita kecil dulu pastinya emak akan menyuruh kita menyimpan wang dalam tabung. Dan setelah penuh tabung akan dipecahkan untuk disimpan duitnya dalam akaun bank.

Itu adalah cara paling selamat dan terbaik untuk menyimpan duit. Dan apabila sudah dewasa pula kita lebih yakin untuk menyimpan wang dalam akaun Tabung Haji. Dengan harapan akan cepat giliran untuk tunaikan haji.

Artikel Berkaitan: Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Simpanan Berjadual Di Tabung Haji, Tak Hilang & Untung Jadi Berlipat Ganda

Tetapi sebenarnya sebagai orang Islam kita sangat digalakkan untuk menyimpan wang dalam dua akaun menyimpan ini.

Perkongsian di laman sosial Facebook oleh Nur Amalina Izzati Azman memberitahu dua jenis tabung yang perlu ada.

IKLAN

Ini Rupanya 2 Tabung Simpanan Wajib Ada. Bukan Je Menguntungkan Tapi Jadi Bekalan Di Akhirat!

2 JENIS TABUNG PERLU ADA

================================================

Sebagai orang ISLAM. Kita kena buka akaun TABUNG HAJI. Matlamat akaun TABUNG HAJI untuk simpanan kita menunaikan umrah dan haji. Dividen atau hibah yang diberikan setiap tahun anggaplah sebagai bonus tambahan. Jangan berkereta mewah. Bulanan kereta seribu sebulan. Tapi dalam akaun TABUNG HAJI pun tak sampai seribu.

IKLAN

Ituu kalau yang ada akaun TABUNG HAJI. Yang tiada ni?? Macam mana pula. Malu dengan diri sendiri. Harta dunia mampu kita beli. Tapi syarat kelima rukun ISLAM ni kita tak mampu tunaikan. Walapun MENUNAIKAN HAJI BAGI YANG BERKEMAMPUAN. Padahal kau mampu sebenarnya. Tapi habis duit ke lain.

Dulu zaman raya, duit raya saya mesti PARENTS letak dalam TABUNG HAJI. Siap berlumba dengan adik beradik siapa punya duit lagi banyak dalam akaun. Masa PARENTS bukakan akaun. Saya sorang je dapat menara tabung haji tu. Jadi as a PARENTS pun bukalah akaun TABUNG HAJI untuk anak² sejak kecil. Ajar mereka menabung. Tunjuk kat mereka duit ni buat pergi UMRAH atau HAJI.

Ini Rupanya 2 Tabung Simpanan Wajib Ada. Bukan Je Menguntungkan Tapi Jadi Bekalan Di Akhirat!

Tabung kedua, AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB). Ramai yang masih tiada akaun yang satu² nya khas untuk GOLONGAN BUMIPUTERA menyimpan. Ada yang kata, simpan duit banyak² bukan boleh bawa mati. Tapi anda silap, boleh MATI kalau tak ada duit sebenarnya. Tambahan skrg ada PEMBIAYAAN ASB, tapi masih ramai yang tidak tahu cara menguntungkannya.

IKLAN

Nak cepat kaya, tapi kedekut keluarkan duit. Masuk MLM laju je buat PERSONAL LOAN semua. ASB ni korang jadikan dia sebagai saving kecemasan korang. Sebab duit susah nak keluar masuk. Ada yang nak kumpul DUIT KAHWIN, DEPOSIT RUMAH, BELI KERETA CASH pun boleh gunakan TEKNIK² PEMBIAYAAN ASB.

Ini Rupanya 2 Tabung Simpanan Wajib Ada. Bukan Je Menguntungkan Tapi Jadi Bekalan Di Akhirat!

 

Belajarlah untuk berjimat cermat. Belanja mana perlu. Tak dosa pun pakai kereta JENAMA MALAYSIA. Support produk tempatan kan. Tak jatuh miskin pun menyimpan. Dan tak jangan lupa sentiasa BERSEDEKAH.

Kashoorga: Sentiasalah menyimpan untuk keperluan masa depan. Beli jika benar-benar memerlukan sesuatu barangan itu. Hanya klik di sini

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI