Pulau Dayang Bunting yang terletak kira-kira 17.6 km dari Pekan Kuah sememangnya antara destinasi pilihan pelancong.

Walau berdekatan dengan laut namun air di tasik ini tidak masin dan menjadi tumpuan pelancong melakukan aktiviti air seperti berenang, berkayak, bermain bot kayuh selain menikmati spa fish di pulau lagenda ini.

Di sebalik mempunyai tarikan pelancongan, ada suatu yang lebih istimewa kerana Tasik Dayang Bunting ini mempunyai lagenda dan misterinya sendiri.

Pulau ini mendapat nama daripada kisah dongeng seorang dayang bernama Mambang Sari yang ditipu oleh Mat Teja sehingga membuatkan dia mengandungkan anaknya kerana terlampau mencintainya.

Namun setelah 7 hari anaknya lahir, bayi tersebut menderita dengan penyakit yang penyakit misteri. Mambang Sari kemudiannya meletakkan anaknya di tasik itu lalu menyebabkan terjadinya lagenda tasik dayang bunting.

Tidak dinafikan, pulau ini kelihatan menyerupai seorang wanita sedang mengandung dan tak hairanlah ia menjadi tumpuan hingga ramai mempercayai mitos ini tanpa sedar boleh menjadi syirik apabila mempercayai berendam di pulau ini boleh membuatkan pasangan mengandung.

Tular di Tik Tok yang mana seorang pengguna menulis “orang kata, kalau tengah usaha nak dapat zuriat boleh cuba berendam dalam tasik ini.

IKLAN

Kongsinya lagi, “Balik je dari sini, seminggu lepas tu saja test. Alhamdulillah, lekat seorang baby Langkawi.

Perkongsiannya menarik perhatian warga net yang mempetikaikan kandungan tak boleh terbentuk dalam tempoh seminggu kerana janin barangkali sudah ada. Malah ramai menasihatinya agar berhati-hati agar tidak sampai syirik.

Berhati-hati dengan apa kita tulis dan percayai kerana ia boleh menjadi syirik khususnya malapetaka lisan kerana ia boleh membinasakan kita dia di dunia dan akhirat.

Di antara malapetaka lisan yang paling dahsyat, yang dapat membinasakan di dunia dan akhirat adalah mengucapkan perkataan syirik. Hati-hatilah, terkadang kalimat syirik keluar dari lisan kita sementara kita tidak sedar.

IKLAN

Di antara bahaya syirik di dunia adalah:-

1 Allah tidak akan mengampuni yang mati di atas kesyirikan

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا

IKLAN

“Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu) dengan Dia, dan dia mengampuni dosa yang selain syirik bagi siapa yang dikehendakiNya. Barang siapa yang mempersekutukan (sesuatu) dengan Allah, maka sesungguhnya ia telah tersesat sejauh-jauhnya.” [QS. An-Nisaa: 116].

2. Amalan mereka dihapus dan sia-sia

Allah Subhanahu wa Ta’ala_ berfirman:-

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

“Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada (Nabi-Nabi) yang sebelummu. Jika kamu mempersekutukan (Tuhan), niscaya akan hapuslah amalmu dan tentulah kamu termasuk orang-orang yang merugi.” [QS. Az-Zumar: 65].

Jadi berhati-hatilah dengan apa kita fikirkan dan tulis, jangan sampai jatuh syirik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI