‘Jeddah, pintu masuk mekah dilanda banjir.’ Ustazah Asma’ kongsi doa hadapi musibah dan bencana banjir.

Bencana banjir sememangnya tidak dapat dielakkan, segala yang berlaku pasti ada hikmahnya. Allahuakbar semoga semua yang terlibat dalam bencana ini berada didalam lindungan Allah.

Menurut laporan berita, sekurang-kurangnya dua orang maut semalam selepas hujan lebat melanda barat Arab Saudi, termasuk Jeddah.

Artikel Berkaitan

Wanita Kongsi Travel Umrah Secara Solo. Bab Duit No 2, Pertama Keyakinan Pada Allah Kena Tinggi

‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
Jeddah, Pintu Masuk Mekah

Keadaan itu menyebabkan sejumlah penerbangan terpaksa ditangguhkan, selain beberapa sekolah ditutup sehingga keadaan kembali reda.

“Setakat ini, dua kematian dilaporkan dan pihak berkuasa meminta semua penduduk supaya duduk di rumah jika tiada urusan penting,” menurut pihak berkuasa Mekah menerusi Twitter.

Jalan yang menghubungi Jeddah dan Mekah turut ditutup selepas hujan lebat melanda, sebelum dibuka kembali tidak lama kemudian.

Media tempatan melaporkan, para jemaah mengelilingi Kaabah dalam keadaan hujan lebat di Masjidilharam.

‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
Dilanda Banjir

Dalam pada itu di Jeddah, beberapa imej yang dikongsi dalam media sosial menunjukkan sejumlah kawasan dinaiki banjir sehingga ada kenderaan tenggelam.

IKLAN

Sementara itu, Pusat Meteorologi Kebangsaan Arab Saudi merekodkan 179 milimeter padu hujan, iaitu yang tertinggi pernah direkodkan di bandar raya ini.

Hujan lebat dilaporkan turun sejak pukul 8 pagi waktu tempatan sehingga pukul 2 petang.

Ustazah Asma’ Kongsi

Berita ini turut mendapat perhatian pendakwah, Utsazah Asma’ Harun. Ulasnya

Allahu akbar, penduduk Jeddah dalam tangisan akibat banjir luar biasa,
إِنَّا لِلّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Maksudnya: “Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepada-Nya kita dikembalikan.”

Hanya dalam masa 6 jam paras air banjir di Jeddah melebihi jumlah yang direkodkan pada 2009, iaitu mencecah 179 mm dan inilah banjir terburuk dalam tempoh 13 tahun. Hujan lebat yang berlaku malam tadi disertai ribut, guruh dan petir telah mengakibatkan banjir berlaku di Jeddah.

IKLAN

Dalam bencana ini, selain 2 orang maut manakala beberapa orang lain berjaya diselamatkan. Kebanyakan harta benda rosak termasuk kenderaan serta penerbangan yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz (KAIA) juga terpaksa ditangguhkan kerana keadaan cuaca. Allahuakbar.

‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
Doa Hadapi Musibah

Alhamdulillah, tindakan pantas Jabatan Perbandaran Jeddah yang mengerahkan sebanyak 2,564 pekerja, dilengkapi 960 jentera, berusaha mengeluarkan air dan sisa dari jalan raya bagi membolehkan pergerakan trafik disambung semula.

Perenang dari Pertahanan Awam Jeddah berusaha menyelamatkan ramai pemandu yang terperangkap di dalam kenderaan mereka yang tenggelami air dalam terowong Jalan Raja Abdullah.

Sungguh membimbangkan dan pilu hati kerana bandar “pintu masuk Mekah” dilanda musibah ini. Namun Allah tidak menguji seseorang kecuali kerana kemampuannya, pastinya ada hikmah dan besar ganjaran pahala yang disediakan buat mereka yang sabar, kerana antara ibadah yang paling afdhal ialah redha dengan takdir Allah.

Allah Ya ‘Adl pasti tidak akan menzalimi hamba-hambaNya, untuk setiap ketentuan Insyallah akan digantikan dengan sesuatu yang lebih indah di akhirat.

‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
Persiapan Banjir

Walaupun di Malaysia juga hujan lebat saling berganti, namun kita juga harus buat persiapan sebaiknya untuk menghadapi sebarang kemungkinan, dan kita mohon pada Allah SWT agar dijauhkan daripada musibah yang tak diingini.

IKLAN

Kejadian banjir pada hujung tahun lepas di Hulu Langat, Jelebu, Shah Alam, Kelantan, dan lain-lain sangat memuhasabahkan kita semua.

‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
DOA DI SAAT MENGHADAPI KESULITAN

Ibnu Abbas r.a. berkata, ketika Rasulullah SAW mengalami kesulitan, Baginda membaca doa:
لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ الْأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
Maksudnya: “Tiada sembahan yang berhak selain Allah Yang Maha Agung dan Maha Penyantun. Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan Penguasa arasy yang agung. Tiada sembahan yang hak selain Allah, Tuhan langit dan bumi serta Tuhan arasy yang mulia.”
(HR Muslim, hadis sahih)

DOA MEMOHON PERLINDUNGAN AKIBAT MUSIBAH YANG BERLAKU

اللّٰهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُبِكَ مِنْ جَحْدِ الْبَلَاءِ، وَدَرَكِ الشَّقَاءِ، وَسُوْءِالْقَضَاءِ، وَشَمَاتَةِالْأَعْدَاءِ
Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari susahnya bala (bencana), tertimpa kesengsaraan, keburukan qada (takdir) dan kegembiraan para musuh.”- (HR Bukhari dan Muslim, hadis sahih)

Allahumma ameen. ‘Jeddah, Pintu Masuk Mekah Dilanda Banjir.’ Ustazah Asma’ Kongsi Doa Hadapi Musibah
جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا
Asma’ binti Harun
Pengasas dan Penaung NGO Sahabat Amal Care
#UAHSahabatDuniaAkhirat

Kashoorga : Semoga penduduk Jeddah tabah berdepan ujian ini.

Sumber : UTUSAN, Ustazah Asma Harun

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI