Pembentukan institusi keluarga Islam bertitik tolak daripada perkahwinan. Perkahwinan merupakan ikatan antara lelaki dan wanita melalui akad nikah dan ijab kabul. Namun ada ketikanya hati mula berubah lantaran gagal melawan nafsu yang datang mengejar.

Perkongsian Muhammad Hassan ini pasti mampu membuka mata betap pentingnya kesetiaan seorang suami dalam sesebuah rumah tangga.

Perkara pertama saya lakukan apabila baca kisah keretakan rumah tangga, suami curang. Saya istiqhfar banyak-banyak, saya peluk isteri dan anak tanda syukur punyai isteri yang baik.

Saya pesan kepada isteri.

“Awak tolong doa untuk saya ya. Agar tidak termakan godaan syaitan untuk hampiri maksiat. Tolong doakan saya ya”

Sepanjang hari saya fikir tentang ini. Saya takut baca kisah begini. Takut sangat untuk herdik, perli, maki, hina orang lain, takut sangat terjadi kepada diri sendiri. Setiap lelaki akan diduga dengan wanita-wanita cantik.

JANGAN TEWAS BISIKAN SYAITAN

Saya harap para suami yang pernah curangi isteri agar lebih menghargai si dia. Bagi tumpuan sepenuh hati kepada isteri dan anak. Tidak lekang di bibir memohon maaf, tunaikan HAK ISTERI, tulis setiap hari kebaikan isteri, ingat sentiasa keburukan kita. Buka buku baru. Hidupkan TA’LIM di rumah, luangkan masa di masjid. Kita semua ada kesilapan dan kesilapan itu bukan sahaja berhajat kepada kemaafan bahkan perlu taubat nasuha.

Suami mana tidak sayangkan isteri. Namun tewas dengan godaan syaitan, lemah diulik nafsu, tergoda dengan lunakan suara, rebah dek kerana kecantikannya. Pujuklah hati,ini semua dugaan dan ujian untuk kita. Fikir apa kesan jika curangi isteri.

IKLAN

Kahwin Bukan Untuk Sedap-sedap Je Tapi Boleh Jadi Asbab Kita Masuk Syurga

Nabi s.a.w teladan yang terbaik dalam melayani isteri-isteri baginda. Tenang,bahagia saat isteri bersama baginda Muhammad s.a.w, bahkan Nabi Muhammad s.a.w melarang kita untuk memukul wajah,mengherdik isteri. Lihatlah cinta Nabi Muhammad s.a.w terhadap khadijah r.ha. Setelah 3 tahun wafatnya khadijah r.ha barulah Baginda berkahwin dengan Saudah rha dan seterusnya Aisyah R.ha dan lain-lain.

KENANG PENGORBANAN ISTERI

Saya selalu pesan kepada anak-anak muda. Jika sayang awek, jaga si dia betul-betul, niat untuk kahwini dia. Belajar dan kerja sungguh-sungguh. Jangan lupa mantapkan ilmu agama. Ambil tahu basic ilmu KELAHIRAN, PENYUSAAN dan ilmu bagaimana untuk jaga emosi isteri ketika berpantang.(POSTPARTUM).

Kenang balik jerit perih mereka kandungkan anak kita, betapa sakitnya untuk lahirkan anak. Setiap minit contraction berlaku sehingga ada yang lebih rela untuk dibedah. Bang, mereka pernah ‘mati’ untuk lahirkan anak kita, lagi sedih setelah bersalin bermacam penyakit pula dapat.

IKLAN

Kahwin Bukan Untuk Sedap-sedap Je Tapi Boleh Jadi Asbab Kita Masuk Syurga

Saya pernah jumpa seorang ibu dukung anak Epidermolysis Bullosa (Penyakit kulit rapuh). Kuatnya ibu itu setiap masa lap darah anak sehingga darah menitis ke lantai. Beginilah seorang ibu,seorang isteri 100% jiwanya untuk keluarga ini.

Tiada lagi istilah ME TIME untuk mereka, tiada lagi reunion bersama rakan perempuan, sanggup berhenti kerja demi menjaga anak yang sakit. Tiada lagi masa untuk ziarah ibu bapa di kampung,bahkan kadang-kadang setahun sekali dapat jumpa ahli keluarga yang lain. Ini semua untuk kita para suami.

BUKAN UNTUK SEDAP-SEDAP SAHAJA

Kadang-kadang merekalah doktor, misi, merekalah cikgu, merekalah ustazah, merekalah chef, merekalah security untuk anak-anak.

IKLAN

Sebagai suami kita adalah pemimpin untuk isteri dan anak-anak. Bagaimana kita dapat PERBAIKI mereka untuk taat Allah dan Rasul. Bagaimana agar kita pertaruhkan nyawa kita untuk MELINDUNGI mereka dan bagaimana untuk kita beri PERHATIAN kepada mereka setiap masa.

Jika kita fikirkan kecantikan semata ia akan pudar ditelan usia. Sememangnya wanita diciptakan Allah cantik dimata lelaki. Sedangkan perkahwinan bukan untuk ‘bersedapan’ sahaja, bahkan ia satu amanah yang besar dari Allah. Boleh jadi perkahwinan ini asbab kita masuk syurga, sebaliknya akan menempah bara api neraka.

Perbaiki niat kita, kahwin untuk dapat reda Allah untuk pegang tangan pasangan sama-sama masuk syurga.

“Jagalah Allah pasti Allah jaga kita”

Sumber kredit: Muhammad Hassan

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=FnUqOumlMTQ&t=49s

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI