peluk

Saat mula bergelar suami isteri, pastinya tidak sabar untuk memeluk pasangan kita sebagai tanda kasih dan cinta. Namun apabila usia perkahwinan sudah semakin lama, amalan itu seperti jarang dilakukan dek kerana kesibukan dengan urusan masing-masing.

Namun sebenarnya dalam mengekalkan hubungan suami isteri supaya terus utuh, amalan memeluk pasangan ini memang sangat digalakkan. Isteri sebenarnya akan rasa diri terasa selamat dan dilindungi serta merasakan dirinya sentiasa menjadi insan paling di sayang suaminya sendiri.

Ayuh kita lihat kelebihan lain amalan memeluk pasangan ini, tidak kiralah ketika mahu keluar bekerja, balik kerja atau sewaktu mahu tidur. Rasailah kehangatan si dia yang begitu mendamaikan dan memberi seribu ketenangan.

1. Meningkatkan sifat romantis antara pasangan

Bagi anda yang memang kurang memiliki rasa romantis di dalam diri, anda boleh melakukan ini. Cukup hanya dengan memeluk isteri waktu mahu keluar bekerja, atau waktu pulang dari pejabat. Dan paling terbaik saat untuk tidur, diingatkan untuk saling memeluk pasangan. Situasi ini akan membuat hubungan anda berdua semakin romantis dan menambah rasa cinta antara anda berdua. Malah rasa amarah sebelum ini pada pasangan akan terhapus begitu sahaja. Tak percaya boleh cuba.

2. Membantu komunikasi

IKLAN

Apakah anda tahu bahawa pelukan ternyata memiliki bahasa komunikasi yang luar biasa? Kajian mendapati bahawa hanya dengan satu pelukan dapat membantu komunikasi non-verbal untuk menggambarkan rasa sayang, terharu, terima kasih, kekesalan, bahkan kemarahan. Komunikasi seperti ini juga penting dalam menghangatkan lagi ikatan rumahtangga yang lama dibina.

3. Membantu meringankan beban istri

Satu pelukan sehari akan memberi begitu banyak kehangatan bagi isteri anda. Jika ingin menunjukkan bahwa anda peduli, maka peluklah dia. Ini kerana kadang-kadang pasangan ini lebih merasa bimbang dengan perubahan sikap suaminya. Dan hanya dengan satu pelukan saja dapat menenangkannya.

IKLAN

4. Menghilangkan stres

Memeluk istri terbukti dapat menghilangkan stres. Ini kerana pelukan kepada isteri mampu mengurangi jumlah hormon stres kortisol yang diproduksi dalam tubuh. Malah pelukan yang tidak sampai beberapa minit juga mampu memberi kelegaan buat isteri yang sedang dalam stress.

5. Meningkatkan suasana hati

IKLAN

Ketika isteri menerima pelukan anda ketahuilah hormon oksitosin akan dilepaskan sehingga membuatkan isteri merasakan kehangatannya, tenang, dan juga perasaan bahagia yang sukar diungkap kata-kata. Hanya bahasa tubuh dengan merangkul kembali pelukan berkenaan dapat mentafsir perasaan sebenar dialaminya.

6. Meredakan emosi

Tak dinafikan bahawa setiap kehidupan rumah tangga pasti ada salah faham atau perang dingin. Keadaan ini akan menyebabkan isteri berada dalam situasi serba-salah. Diingatkan suami agar tidak terlalu ego, segerelah maafkan isteri. Satu pelukan saja boleh menyembuhkan hati wanita. Beri dia kehangatan, rasa nyaman, cinta, dan meminta maaf secara tulus. Bandingkan dengan aanda yang hanya meminta maaf kepadanya tanpa melakukan apapun. Mana yang lebih cepat?

7. Jarang bertengkar

Masih berhubungan dengan poin di atas. Pelukan dapat menurunkan energi negatif dan mengembangkan energi positif. Semakin sering pasangan suami isteri berpelukan, maka akan semakin sayang dan cinta. Dua-duanya akan sangat sabar dan mau menerima perbezaan pendapat. Kemudia berpelukan lagi, untuk menyelesaikan segala masalah. Dan akhirnya rumahtangga akan kekal bahagia till jannah.