Kesempurnaan membaca surah al-Fatihah dalam solat sangatlah dituntut kerana ianya adalah salah satu daripada rukun yang wajib dalam solat. Surah ini sangat mulia sehingga dikatakan bahawa seluruh ilmu-ilmu al-Quran, iaitu tauhid, ibadah, nasihat serta peringatan terkandung dalam surah yang pendek ini.

Memandangkan surah al-Fatihah ini mudah dihafal dan dibaca, adakalanya faktor inilah yang mengakibatkan sebilangan orang memandang ringan akan kesempurnaan pembacaannya.

Beriku empat jenis kesalahan ketika membaca surah Al-Fatihah yang boleh membatalkan solat.

https://www.facebook.com/1430004533723948/videos/330125360945508/?__xts__[0]=68.ARDRpgDE2bRX6Wzr-HMMTAlxbiNYIVWubQDCzEy22C263AIL6Qk2qCwfHnNpU9A6AqE_aHSs0QwxapLZ_gYch9HdSFyakxqWPWFsuiUDobs_1TRoAd59nUQtCIQvjwLX9yACLxPk02nbYOK67ls40N3SJ1-KdGD-s_JE_hpscXychta_qC6UDoeE3CLBe0ll3NSVUROcoFpj31K5ZzrBEB968tafaweo8VG7GWfw-did-MRaCIHdFgm8P_f4MzHp1rMRYBrnf3stRFNHd2fnD0SfMeEXBT-kcaLyRWmwb6JzBEpMOywI6s7RWdR0VFhuOrojFWsYq65C-EgOhwRMhkxfYwBFMB6az36sDJVhuMNNY0WWWMGC57Uw9sCCWrOEuKY-bg&__tn__=-R

Imam al-Baijuri ada menyebutkan secara ringkas sebelas syarat yang perlu dijaga ketika membaca surah al-Fatihah dalam sembahyang, iaitu:

1. Bacaan yang dapat didengar dengan jelas oleh telinganya sendiri (bagi yang sihat pendengaran).

IKLAN

2. Membaca dengan tertib (tersusun mengikut susunan ayat-ayatnya).

3. Membaca secara berterusan (muwalah), iaitu bacaan yang tidak terputus-putus kecuali pada kadar untuk bernafas.

4. Menjaga segala hurufnya, termasuk sabdunya yang empat belas. Tiga daripadanya terdapat pada Basmalah(بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ).

IKLAN

5. Tidak melakukan kesilapan dalam bacaan yang boleh menukar makna.

6. Tidak membacanya dengan bacaan yang ganjil (syadz) yang merubah makna.

7. Tidak menukar perkataan-perkataannya.

IKLAN

8. Membaca setiap ayatnya termasuk Basmalahnya, kerana ianya adalah sebahagian daripada surah al-Fatihah.

9. Membacanya dalam bahasanya yang asal iaitu bahasa Arab dan tidak menterjemahkannya ke dalam bahasa lain, kerana jika diterjemahkan akan hilanglah mukjizat al-Qur‘an itu.

10. Khusus bagi orang yang tidak mampu membaca surah al-Fatihah, hendaklah membaca penggantinya dari surah-surah lain juga dalam bahasa Arab. Lainlah halnya jika gantiannya itu terdiri daripada zikir ataupun doa, kerana ianya boleh diterjemahkan jika tidak mampu membacanya dalam bahasa Arab.

11. Membacanya dalam keadaan qiyam (berdiri). Jika tidak mampu berdiri, maka hendaklah dibaca dalam keadaan duduk, berbaring dan sebagainya.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI