
Memiliki seorang isteri yang solehah tentunya menjadi idaman bagi setiap kaum lelaki. Isteri yang solehah umpama perhiasan dan kecantikan dunia yang mampu mengalahkan indahnya kilauan emas, intan atau bahkan permata sekalipun.
Bukan itu sahaja memiliki seorang isteri yang solehah juga mampu membawa kehidupan yang lebih baik, sama ada untuk suaminya atau bahkan untuk keluarga kecilnya.
Doa seorang isteri kepada suami menjadi salah satu doa mustajab. Hikmah doa seorang isteri memberikan impak yang besar dalam kehidupan seorang suami.
MENDORONG KEJAYAAN SUAMI
Kekuatan doa seorang isteri dan keutamaan berdoa dalam Islam ternyata memiliki manfaat dan faedah yang begitu luar biasa di dalam kehidupan seorang suami.
MEMBUKA PINTU REZEKI
Tatkala seorang suami meminta izin kepada isterinya untuk mencari nafkah maka sebaiknya diiringi dengan doa terbaik seorang isteri.

MEMBERI SEMANGAT KEPADA KEHIDUPAN SUAMI
Doa seorang isteri memberi semangat kepada seorang suami itu untuk terus berusaha dengan lebih gigih lagi.

MEMUDAHKAN URUSAN SUAMI
Saat doa isteri mengiringi langkah seorang suami maka ia akan memudahkan segala pekerjaan yang dilakukan oleh suami.
MEMBUKA PINTU SYURGA
Bukan hanya untuk kejayaan di dunia semata-mata, doa daripada seorang isteri juga turut membuka pintu syurga baik untuk suami, isteri dan juga anak-anak.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Umpama Barah Dan Pemusnah Rumah Tangga, Tangani Gosip Dengan Bijak

Gosip melampau boleh menyebabkan sesebuah rumahtangga goyah. Berita yang disampaikan dari mulut ke mulut, yang belum tentu benarnya, boleh menjadi barah sehingga membuatkan suami isteri bergaduh sesama sendiri.
Sikap suka suka bercerita mengenai orang lain atau jaga tepi kain orang boleh mengundang padah. Bercerita dan kemudian menyampaikan cerita kepada orang lain. Lalu akhirnya semua orang bercerita mengenai rumahtangga kita tanpa tahu sama ada betul atau tidak kesahihan cerita itu.
Ditambah pula sikap cemburu buta. Hal ini boleh menyebabkan rumahtangga goyah apabila sudah tiada sikap saling mempercayai antara satu sama lain. Inilah bahayanya gosip yang disampaikan tanpa usul periksa.
Lakukan tip di bawah untuk meredakan keadaan.
TENANG
Sikap tenang disarankan apabila anda mendengar gosip mengenai pasangan anda. Jangan terus menerjah pasangan anda dengan soalan-soalan yang boleh membangkitkan kemarahan. Ada kala gosip hanya menyebabkan rumahtangga jadi huru-hara.
Menyerang pasangan yang digosip sebenarnya menyebabkan ketenangan hidup anda terganggu. Sikap tenang bukan sahaja boleh menyelamatkan rumahtangga anda. Namun ketenangan anda itu mungkin boleh menjadikan pasangan anda berubah menjadi baik jika gosip dia curang itu sebenarnya memang betul-betul berlaku.
Ketenangan seorang pasangan boleh membuatkan pasangannya mampu berfikir secara rasional. Justeru usah terus menyerang pasangan anda kerana ianya boleh merosakkan hubungan rumahtangga.
JANGAN MUDAH PERCAYA
Apabila mendengar gosip mengenai pasangan, cuba selidik dahulu. Memang agak menyakitkan hati jika kita dengar gosip mengenai kecurangan pasangan. Terasa terus mahu menerjahnya dengan soalan demi soalan.

Lebih buruk lagi jika soalan itu ditanya menggunakan mesej di telefon bimbit. Anda dinasihatkan supaya jangan sesekali berkomunikasi hal-hal penting di telefon bimbit. Ini hanya menjadikan hubungan anda lebih teruk.
Mempercayai gosip samalah seperti anda mempercayai surat layang. Walaupun ada kalanya berita gosip itu betul, namun pokok pangkalnya ialah cara anda menangani gosip yang disampaikan. Jangan terus mempercayai namun gunakan kebijaksanaan anda.
JANGAN HILANG HORMAT
Mempercayai gosip boleh membuatkan anda hilang hormat kepada pasangan. Jangan sampai hal tersebut berlaku. Rasa hormat perlu dipertahankan di samping perasaan kasih sayang dan cinta. Segala hal buruk boleh dielakkan daripada berlaku dalam rumahtangga selagi masih wujud rasa hormat, sayang dan cinta.
Justeru jangan sesekali hilang perasaan tersebut kerana kesannya sangat besar. Jangan biarkan gosip menyebabkan rumahtangga anda runtuh. Gosip hanyalah khabar angin yang berpunca daripada orang sekeliling yang membuat telahan semata-mata.
Gosip yang disampaikan boleh menjadikan anda dan pasangan berperang sesama sendiri lalu membawa kepada kesan lebih besar. Kekalkan rasa hormat, bertutur dengan baik, berkomunikasi secara bersemuka, elakkan bermesej di telefon bimbit membincangkan hal penting; In Sha Allah rumahtangga akan selamat.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Diuji Kanser Ovari & Kanser Peritoneal Tahap 4 Wafa Abdul Khader Mahu ‘Pergi’ Dalam Keadaan Husnul Khatimah

Jika dua tahun lalu dia diuji dengan kanser ovari, kini pelakon yang berperwatakan wajah lembut dan keibuan, Wafa Abdul Kadir diuji pula dengan kanser peritoneal tahap 4. Patutlah agak lama wajah Wafa ‘hilang’ dari radar dunia lakonan. Rupa-rupanya dia diuji dengan begitu hebat sekali.
Penasihat Agama dan Media Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Konsultan Perawatan Islam, Datuk Ustaz Tuan Asmawi Tuan Umar telah berkongsi perkembangan terbaru pelakon itu yang pasrah menempuhi kehidupannya meskipun menahan kesakitan dan tidak berupaya untuk banyak bergerak.
CC ADIK Farisha Irwayu Asmawi
DEMI SURVIVAL KEHIDUPAN , WAFA TAN SRI ABDUL KADER TERUS TABAH SELAIN MENHADAPI KANSER TAHAP 4 , BELIAU JUGA ADA MEMBUKA PERNIAGAAN SPA – SERENE SPA DI HOSPITAL KPJ DAMANSARA.. ( *DAPATKAN DI CARIAN FB DAN INSTAGRAM )
RAUT wajahnya masih jelita. Walaupun kelihatan menahan sakit dan tak berupaya untuk banyak bergerak, tidak sekalipun dia mengeluh. Malah berkali-kali menyatakan yang semuanya telah ditentukan oleh Yang Maha Esa, dia pasrah dengan yang diberikan kepadanya. Katanya sambil tersenyum, apa pilihan lain yang dia ada, selain reda dan tawakal? Bertemu dengan wanita cekal ini, Wafa Abdul Kadir, 52, atau saya panggil Kak Long @wafaabdulkadir yang mengidap kanser peritoneal, sejenis kanser yang jarang berlaku, banyak mengingatkan diri betapa ujian Tuhan itu datang dalam pelbagai cara.
Diduga berturut-turut bermula pada 2013, akibat kemalangan jalan raya yang melibatkan pembedahan membetulkan tulang leher sehinggalah disahkan menghidap kanser ovari dua tahun lalu dan yang terkini, kanser peritoneal, Kak Long melihat segala-galanya dari sudut positif. Mengandaikan sakit itu berupa isyarat yang dihadiahkan oleh Yang Esa, sekali gus memberi peluang untuk dia lebih mendekati Allah SWT, dia tidak pernah kesal dengan yang berlaku.
KANSER PERITONEAL TAHAP 4
Begini, akhir 2014 saya mendapat simptom awal kanser. Mulanya ingatkan simptom menopaus atau kesan daripada pembedahan tulang sebelum ini. Apabila berjumpa pakar tulang, dia sahkan tiada punca daripadanya. Jadi saya pergi mendapatkan pakar sakit puan. Dari situlah saya dikesan ada kanser ovari yang sudah merebak ke beberapa bahagian termasuk ovari, uterus dan saluran fallopian. Cara terbaik ialah melalui pembedahan.
https://www.instagram.com/p/BQLHKQQA3V6/?utm_source=ig_web_copy_link
Jadi saya dibedah pada April 2015. Tetapi pada awal 2016, saya kena demam, sembelit, cirit-birit dan muntah hijau yang teruk. Saya masuk hospital kerana sangkakan keracunan tetapi kemudian doktor mendapati ada saki-baki sel kanser yang melilit sekitar usus dan dinding ovari. Saya tidak boleh dibedah dan harus mendapatkan rawatan kemoterapi. Saya menjalani 18 kali proses kemoterapi bagi mematikan sel kanser dan selesai pada Jun 2016.
Tetapi baru-baru ini, saya sekali lagi demam, muntah dan cirit-birit sehingga hijau kehitaman dan dibawa ke hospital. Darah saya tidak stabil dan hasil ujian, doktor sahkan yang saya menghidap kanser peritoneal, sejenis kanser yang jarang berlaku.
Kanser ini merebak ke lapisan dalam dan banyak terdapat di luar usus. Jenis ini dipanggil kanser liar. Tak boleh nak dikikis di bahagian lapisan itu. Saya sendiri sudah memberitahu doktor, buatlah apa pun yang boleh. Kalau mahu dibuang usus saya atau dipendekkan, buat sahaja asalkan saya sihat. Tetapi semua itu tak dapat ditentukan lagi. Saya perlu bertemu dengan pakar di IKN dahulu dan mereka masih memikirkan apa rawatan terbaik untuk kanser ini.
Saya pula tidak boleh menerima sebarangan ubat sebab dari kecil lagi saya alahan dengan sesetengah ubat terutamanya ubat tahan sakit, ponstan. Kalau orang lain makan satu biji ponstan akan kurang sakit tapi saya makan separuh pun boleh membawa maut. Sehinggakan saya memakai gelang besi pada tangan sebagai tanda amaran kepada pihak perubatan sekiranya tiba-tiba saya dimasukkan ke hospital.
Perubatan alternatif?
Saya tidak berani. Memang ramai yang cakap itu dan ini bagus tapi saya sudah serik. Pernah pada awal kanser, saya mencuba perubatan alternatif, konon menggunakan daun belalai gajah. Mungkin bagi sesetengah orang berhasil tetapi tidak kepada saya. Apabila saya mengamalkan sekali sahaja, tekanan darah saya jatuh mendadak dan sel darah putih saya bertambah. Doktor tidak izinkan saya lagi kerana saya ada alahan. Tetapi di IKN sendiri, ada perubatan alternatif seperti fisioterapi dan akupuntur yang memang digalakkan oleh doktor.
Dari segi pemakanan?
Saya makan mengikut yang disarankan oleh doktor dan pakar pemakanan. Kalau nak diikutkan selera, memang tidak ada nafsu makan langsung tetapi saya paksa untuk mendapatkan tenaga. Kalau tak dipaksa makanan masuk ke mulut, saya akan jadi lebih lemah. Cuma saya terus amal memakan madu dan habatus sauda dan beberapa makanan yang sesuai untuk saya.
Barangkali ada yang mahu dikongsi dengan penghidap kanser yang lain?
Jangan ikut perasaan. Kena lawan perasaan malas dan letih. Ketika di IKN dahulu, banyak perkara yang saya belajar. Kami penghidap kanser saling berkongsi ilmu dan memberi semangat. Ada seorang rakan ini yang meminta saya mandi tidak kira waktu selepas habis kemoterapi. Bagi yang tidak tahu, rawatan kemoterapi ini sangat meletihkan dan melemahkan badan. Lain orang lain penerimaannya. Saya akan jadi sangat lembik selepas habis kemoterapi sehingga harus dipapah. Jadi rakan ini menyuruh saya kerap mandi tak kira waktu. Dan memang sangat membantu badan saya menjadi lebih segar.
https://www.instagram.com/p/Bj31TrAguJL/?utm_source=ig_web_copy_link
Bagaimana keadaan ketika ini?
Nampak sahaja muka saya sihat kan? Tapi ini sebenarnya kesan steroid. Saya panggil ini muka steroid. Saya sejuk tapi berpeluh. Badan saya ini sebenarnya penuh dengan morfin. Ada pad morfin di badan saya untuk kurangkan sakit. Ketika saya bercakap ini pun, saya tahan sakit sebab perut saya rasa tegang. Saya tak tahu bagaimana nak diterangkan, Allah SWT sahajalah yang tahu sakitnya tapi alhamdulillah, saya boleh harungi.
Masih berhubungan dengan rakan-rakan artis?
Saya tidak pernah putus hubungan dengan mereka kerana ada segelintirnya adalah sahabat-sahabat saya. Mereka mengunjungi saya ketika sakit tetapi saya tidaklah gembar-gemburkan kepada orang lain.
Melalui perkongsian Tuan Asmawi Tuan Umar di laman Facebooknya berikut perkembangan terbaru Wafa.
( HARAPAN_KAK_LONG_WAFA )
Sedutan dialog sebelum saya beredar dari rumah Kak Long Wafa Abdul Kader.
@wafaabdulkadir Sungguh menyentuh hati kecil saya.
“..Kak Long,kalau ada apa-apa emergency,call saya segera ya..” Tuan Asmawi

( Dengan suara yang amat lemah beliau membalas sambil saya dengar dengan perlahan )
“..kalau kak long meninggal dunia, kak long nak dikebumikan sebelah kubur Baba (Alm Tan Sri Abd Kader Talip) dan kubur Mama (Alm Puan Sri Sohair Abdel Moneim Sery) di Kubur Bukit Kiara, katanya Abg Long Tajul sudah ambilkan surat pengesahan kariah, solat itu tidak kiralah di masjid mana pun, tapi kata Abg Long Tajul dia berniat untuk bawa ke kampungnya iaitu Kg Tengku..” ujar Wafa Abdul Kader
“..Kak Long, tolong jangan cakap macam itu, saya tidak mahu dengar dulu kata-kata itu..kita doakan Allah aturkan yang terbaik untuk Kak Long..” ujar saya.
Pada hari ini 4 Februari 2019 saya menziarahi Kak Long Wafa Abdul Kader di rumahnya. Beliau memberitahu saya bahawa badannya sejuk dan kebas serta berdebar-debar. Alhamdulillah, sewaktu saya membacakan Surah Yaasin khusus untuk beliau,beliau mengikutinya walau pun banyak terlelap disebabkan ubat-ubatan terlalu banyak dimasukkan dalam badan beliau.
Saya amat menghargai doa dan kata-kata semangat yang turut dikongsikan oleh para netizen yang baik hati dan budiman.
Sama-samalah kita terus berdoa kepada Allah SWT agar dikurniakan segala keajaiban kurniaan Allah SWT buat beliau.
Kak Long, kita tahu Kak Long seorang yang tabah dan kuat semangat. Allah SWT bersamamu.
https://www.facebook.com/tuanasmawi.tv/videos/2173877362864440/?eid=ARAqHpf9lnle9FXvVb37FYkBKGAxpF-RIV5Jcvei_dN4j5xzU9vun_4Z27aQbGyjCG7Wpuf6r9z1D5Zs
************************************************************************
TRIVIA
• Berkahwin dengan Tajul Faizal Tamimuddin pada 2010.
• Ayahnya, Tan Sri Abdul Kader Talip merupakan bekas Mufti Wilayah Persekutuan 1991 – 1997 dan meninggal dunia pada 2015.
• Ibunya Puan Sri Datin Sohair Abdel Moneim Sery meninggal dunia beberapa tahun lalu selepas 10 bulan disahkan mengidap kanser ovari.
• Wafa menjalani rawatan kemoterapi sebanyak 18 kali
Sumber kredit: FB: Tuan Asmawi Tuan Umar, Instagram Wafa Abdul Kadir dan Astro Awani
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Bahana Makan Durian, Mulut Berbau Ketika Solat Di Masjid, Apakah Hukumnya

Hebatnya penangan raja buah pada musim ini sehingga ia telah tular dan menjadi kegilaan ramai. Setiap kali tiba musim durian, pasti ramai orang akan membelinya dan kadang-kadang ada yang akan membuat jamuan dan pesta memakan durian.
BAU DURIAN DI BAWA KE DALAM SOLAT
Tahukah anda, buah durian yang sudah tua dan terlalu masak mengandungi alkohol. Disebabkan itulah, jika dimakan secara berlebihan, ia boleh memabukkan, malah boleh muntah kerana panas dari dalam. Namun, menurut pandangan ulama’ seperti Mufti Indonesia, Imam Abu Hanifah dan ramai lagi, ia bukanlah alkohol yang sampai kepada hukum haram.
Menurut Imam Abu Hanifah lagi, hukum memakan durian adalah berbalik kepada hukum asal, iaitu harus dan tidak haram. Hal ini kerana, segala jenis buah dan juga jus buah yang tidak diproses seperti arak, iaitu diperam selama tiga hari atau lebih adalah halal untuk dimakan. Namun, perlu diingatkan untuk tidak berlebihan kerana bimbang boleh mengundang mudarat.
Hal ini ada disebut melalui firman Allah dalam kalamnya yang berbunyi:
وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
“Dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.”
(Surah Al-A’raf, 7:31)
Malah, tidak dapat disangkal lagi bahawa terdapat banyak kebaikan dan khasiat yang akan diperoleh jika kita memakan buah durian. Hal ini telah didasari oleh beberapa buah kajian saintifik yang telah dilakukan oleh pakar-pakar pemakanan mengenai keunikan durian.
Buah durian yang dikatakan mengandungi vitamin A, C, E, B1, B2, kalsium, protein, serat, karbohidrat, kalium dan fosforus dikatakan baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Malah, antioksidan yang terkandung di dalam durian tersebut boleh mencegah dan menghilangkan jerawat.
Ia juga mengandungi tryptophan yang berfungsi untuk menenangkan fikiran dan tubuh serta boleh mengubati penyakit imsonia. Vitamin B-6 yang juga terkandung di dalam buah durian mampu menghasilkan serotonin yang berfungsi untuk mencegah tekanan secara semulajadi.
Akhir sekali, ia diyakini boleh mengawal keseimbangan gula dalam darah sehingga kadar gula menjadi normal. Walau bagaimanapun, ia tidak digalakkan dimakan oleh golongan yang mempunyai penyakit diabetis dalam jumlah yang banyak kerana ia mengandungi karbohidrat yang tinggi dalam bentuk glokosa dan fruktosa, menurut Dr Zubaidi.
Sebenarnya, banyak lagi khasiat dan manfaat durian yang diperoleh oleh para penggemar durian sehingga ia diiktiraf sebagai buah paling sedap oleh peminat durian yang fanatik. Walau bagaimanapun, pengambilannya perlu dielakkan sebelum ingin menunaikan solat, sama ada berjemaah atau tidak.
Hal ini kerana, baunya yang boleh menganggu kekhusyukan sesiapa sahaja dalam solat. Bukankah Allah telah berpesan bahawa, apabila solat, kita perlu meletakkan dunia dan isinya di luar agar tidak mengganggu ibadah kita.
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
Mafhum: “Dan berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya.” (Surah Al-Mu’minun, 23:1-2)
Malah, dalam sebuah hadis nabi juga ada disebut bahawa mereka yang memakan benda-benda yang sangat kuat baunya perlulah dibersihkan mulutnya terlebih dahulu sebelum bersolat.
مَنْ أَكَلَ ثُومًا أَوْ بَصَلًا فَلْيَعْتَزِلْنَا أَوْ لِيَعْتَزِلْ مَسْجِدَنَا
Maksud: “Siapa memakan bawang putih atau bawang, maka jarakkanlah mereka daripada kamu atau jarakkanlah daripada masjid kami.” (Hadis Riwayat Bukhari)
Menurut tafsir Al-Allam Syarh ‘Umdatul Ahkam, makruh hukumnya memakan benda-benda yang berbau jika ingin solat selepasnya. Ia bukan sahaja untuk mengelakkan daripada jemaah lain tidak terganggu, malah malaikat dan makhluk lain di dalam masjid juga.

Oleh itu, muslim dinasihatkan untuk mengelakkan diri daripada memakan durian atau makanan lain yang berbau seperti petai, bawang dan sebagainya sebelum menunaikan solat untuk mengelakkan daripada mulut yang berbau. Inisiatif lain ialah dengan membersihkan mulut untuk menghilangkan bau seperti bersugi atau menggosok gigi dengan bersih.
Hal ini adalah untuk menjaga kesucian dan maruah diri sendiri selain memberi keselesaan kepada jemaah lain juga.
KESIMPULAN
Makan durian secara beramai-ramai adalah tidak salah, malah digalakkan untuk membantu mengeratkan silaturahim. Namun, jika dimakan secara berlebihan dan sehingga mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri atau jemaah lain, ia perlulah dielakkan.
Islam tidak melarang umatnya untuk merasa nikmat dunia, namun perlu berjaga-jaga agar tidak merosakkan ibadah diri sendiri dan orang lain.
Sumber kredit: TZKRH
VIDEO KASHOORGA:
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI