Bebas masalah kewangan ialah salah satu impian ramai individu. Apatah lagi jika sudah berkahwin. Suami isteri ingin mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh demi kesenangan dan masa depan anak-anak.

Terdapat lima cara untuk membantu seseorang Muslim itu keluar daripada masalah kewangan.

1. KUKUHKAN SILATURAHIM
Sabda Rasulullah s.a.w, “Sesiapa yang ingin supaya Allah membuka pintu rezeki baginya dan juga memanjangkan umurnya maka kukuhkanlah ikatan silaturahim.” (HR Bukhari)

2. BERIMAN KEPADA ALLAH TAALA
“Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya) Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (QS At-Talaaq 65:2-3)

IKLAN

Lima Cara Perbanyakkan Rezeki Dalam Islam

3. RAJIN BERISTIGHFAR
“Sehingga aku (Nuh) berkata (kepada mereka): “Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Dia Maha Pengampun. Sekiranya kamu berbuat demikian), Diaa akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu; Dan Dia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Dia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya).” (QS Nuh 71:10-12)

4. SENTIASA BERSYUKUR KEPADA ALLAH
“Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmat-Ku kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab-Ku amatlah keras”.(QS Ibrahim 14:7)

IKLAN

5. BANYAK BERSEDEKAH
“Dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya; dan Dialah juga sebaik-baik Pemberi rezeki” (QS Saba’ 34:39).

Lima Cara Perbanyakkan Rezeki Dalam Islam

IKLAN

Jadi belanjakan wang anda ke jalan Allah, takut pada Allah, jaga hubungan dengan orang lain dan sentiasa bersyukur kepada Allah. Apabila anda lakukan semuanya dengan ikhlas, insya-Allah beban kewangan anda akan kurang terasa.

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=QfVbdNdazBM

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI