Salah satu tempat ibadah cantik yang paling disucikan umat Muslim dunia adalah Masjid Nabawi di Madinah. Masjid Nabawi di Madinah, Arab Saudi merupakan salah satu masjid yang didirikan oleh Nabi Muhammad SAW.

Masjid ini menjadi masjid kedua terbesar di dunia setelah Masjidil Haram di Makkah. Rumah ibadah tersebut juga merupakan tujuan bagi umat yang ingin ziarah ke makam Nabi Muhammad SAW dan para sahabat.

Di sebalik kecantikannya, terselip berbagai hal menarik antaranya masjid ini cukup terkenal sebagai masjid yang mempunyai banyak pintu.

Berikut perkongsian Najmi Farisham

Masjid Nabawi mempunyai sekitar 100 buah pintu semuanya. Ia termasuklah pintu yang berada di dalam masjid itu sendiri. Para jemaah yang datang berkunjung bolehlah masuk melalui mana-mana pintu yang disukainya.

Namun kawan, Masjid Nabawi ini bukan macam Masjidilharam yang mana jemaah lelaki dan perempuan boleh masuk melalui pintu yang sama. Ada pintu yang dikhaskan untuk kaum Adam, dan begitulah juga untuk kaum Hawa.

Masjid Nabawi Ada 100 Pintu, Jemaah Wanita Jangan Sampai Salah Masuk Pintu

IKLAN

Masing-masing ada laluan tersendiri kerana ruang solat di dalamnya juga diasingkan lelaki dan perempuan. Tidak seperti di Masjidilharam.

SALAH MASUK PINTU

Aku sendiri banyak kali dah lihat ramai kaum Hawa tak tahu yang mana satu pintu mereka. Disebabkan itulah, kadang-kadang ada yang dengan selambanya masuk melalui pintu jemaah lelaki. Memang kena tahan dekat pengawallah jawabnya. Kihkih.

“Hajah, hajah. Pintu sana, hajah,” ujar pengawal Arab itu sambil mengisyaratkan jarinya ke sebelah kanan.

Begini kawan, ruang solat perempuan ini terbahagi kepada dua. Iaitu satu bahagian di sebelah kanan masjid, satu bahagian lagi berada di sebelah kiri masjid. Kedudukan kiri dan kanan ini ditentukan dengan kita menghadap ke arah kiblat.

IKLAN

Masjid Nabawi Ada 100 Pintu, Jemaah Wanita Jangan Sampai Salah Masuk Pintu

Ruang solat di sebelah kanan Masjid Nabawi bermula dengan pintu bernombor 12 sehingga 17. Oleh itu, jemaah perempuan bolehlah masuk ke sana menggunakan pintu 13 dan 16. Dua pintu ini sahaja dibuka untuk kalian lalu-lalang.

Bagi bahagian sebelah kiri Masjid Nabawi pula, pintunya bermula 23 sehingga 30. Pun sama hanya dua buah pintu sahaja dibuka untuk kalian keluar masuk, iaitu pintu bernombor 25 dan 29.

INGAT NOMBOR PINTU DAN PAGAR MASJID

IKLAN

Dan melalui ruang solat sebelah kiri ini jugalah jalan menuju ke Raudah bagi jemaah perempuan. Apabila tiba jadual kalian, pekerja masjid akan persiapkan tempat dengan memasang tirai. Ditutup sebahagian kawasan solat lelaki untuk memberi laluan kepada kalian terus ke Taman Syurga itu.

Jadi kena ingat, jika nak ke Raudah mestilah masuk dan bersedia di ruang solat sebelah kiri Masjid Nabawi. Bukan kanan ya. Risau pula aku kalian duk tunggu dekat sana, tak buka-buka, tak sampai-sampai ke Raudah.

Untuk mudah cam lagi, nombor di pintu dan pagar masjid adalah sama. Jika pintu masjid bernombor 25, maka pagarnya juga 25. Jadi tak perlulah kalian ulang-alik, ke sana ke mari semata-mata nak tengok nombor pintu.

Sumber kredit: Najmi Farisham

VIDEO KASHOORGA:

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI