Selepas pelbagai spekulasi, pengarah dan juga penerbit Michael Ang akhirnya membuat keputusan mengesahkan dia sudah memeluk agama Islam lebih setahun lalu. Foto Michael bersama Ustaz Sheikh Hussein Yee dan Ustaz Firdaus Wong juga menguatkan spekulasi Michael telah memeluk Islam di hadapan dua orang ustaz tersebut.

Sumber terbaru kad akuan Islam yang tertera gambar dan nama Michael Ang mengukuhkan lagi bahawa Michael Ang sudah memeluk agama Islam. Kemuncaknya khabar gembira itu disampaikan sendiri oleh Michael menerusi sebuah video eksklusif yang dimuat naik di saluran YouTube Official Ria X.

https://www.instagram.com/p/Bw3sANcBg_o/?utm_source=ig_web_copy_link

“Alhamdulillah, kini sudah lebih setahun saya bergelar seorang Muslim. Saya dah sedia memberitahu semua mengenai perkara ini.

“Sejujurnya, selama saya mendalami agama Islam, masih ada banyak perkara yang saya harus pelajari.”

MULA BELAJAR PUASA SEJAK TAHUN LALU

Sebelum ini, Michael dikatakan sudah bergelar mualaf semenjak dia mula belajar berpuasa pada Ramadan tahun lalu.

IKLAN

Michael Ang Dedah Sudah Peluk Islam Lebih Setahun Yang Lalu, Mahu Jadi Yang Terbaik Di Mata Allah

 

Michael berkongsi yang dia telah memeluk Islam kerana tidak mahu masyarakat terus berteka-teki mengenai status agamanya terutama apabila dia mengunjungi masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

SUDAH SAMPAI MASA BERTERUS-TERANG

IKLAN

“Untuk saya mulakan tunai solat Jumaat, rasanya lebih baik saya berterus-terang daripada apabila orang melihat saya di masjid dan memperkatakan tentang perkara ini,” ujar Michael lagi.

“Saya juga tidak mahu perkara ini diperbesarkan kerana perkara ini antara saya dan Allah. Doakan sahaja saya kekal di jalan ini dan saya alu-alukan segala tunjuk ajar.

“Semoga kita semua menjadi yang terbaik di mata Allah,” katanya yang masih mengekalkan nama asal Michael Ang Hai Swee biarpun sudah memeluk Islam.

Dalam pada itu melalui kemas kini status Instagram Ustaz Firdaus Wong, dia juga mengiakan tentang status Michael Ang.

IKLAN

Benarkah Pengarah Terkenal Michael Ang Telah Meneluk Islam? Ramai yang mesej bertanya apakah benar Michael Ang telah memeluk Islam? Memandangkan @michaelang38 dah kongsikan, maka saya juga turut ingin kongsikan berita gembira ini.

Alhamdulilah. Ya benar beliau telah memeluk agama Islam lebih setahun lepas bersama saya dan Sheikh Hussain Yee dan segala urusan pendaftarannya diuruskan oleh NGO saya iaitu Multiracial Reverted Muslims (MRM). Majlis pengIslaman berlangsung sederhana sahaja di rumah beliau. Kami berjanji merahsiakan sehingga beliau sendiri bersedia.

Alhamdulilah Alhamdulilah Alhamdulilah.. Selamat kembali ke agama Islam, Michael.. Bagilah ruang dan peluang untuk beliau mendalami agama Islam mengikut kemampuan dan kelajuannya yang tersendiri. Jangan sindir dan perli tetapi berikan motivasi dan dorongan bukan sahaja untuk beliau tetapi kepada semua yang mahu kembali kepada Islam.


https://www.instagram.com/p/Bw3s40Nn_bI/?utm_source=ig_web_copy_link

Berikut video pengakuan eksklusif Michael:

https://youtu.be/1LIc5-tT7og

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI