Hari ramai yang meminjam wang atau berhutang tapi dalam masa yang sama mengambil mudah tanggungjawab untuk membayarnya. Sampai satu tahap pemberi hutang pula yang harus menagih wang sendiri dari yang peminjam.

Ada juga yang langsung tidak membayar dan hilang tanpa khabar berita. Hakikatnya orang yang sengaja tidak mahu melunaskan hutang sangatlah rendah tahapnya di akhirat kelak.
Hadis daripada Suhaib bin Sinan ar-Rumi r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

أيُّما رجلٍ يَدَّينُ دَينًا وهو مجمعٌ أن لا يوفِّيه إيَّاه لقي اللهَ سارِقًا
Yang bermaksud: “Siapa sahaja yang berhutang lalu berniat untuk tidak mahu melunaskannya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) sebagai pencuri.” (Riwayat Ibnu Majah)

Malah mereka yang lewatkan membayar hutang juga termasuk dalam mereka yang zalim. Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَطلُ الغنيِّ ظلمٌ
Yang bermaksud: “Penundaan pembayaran hutang oleh orang yang mampu adalah suatu kezaliman.” (Riwayat al-Bukhari)

Dalam pada itu ramai juga pada hari ini yang masih berhutang tapi dalam masa yang sama bermusafir bercuti bersuka ria berhari-hari lama tanpa mereka sedar musafir orang yang berhutang adalah antara kategori perjalanan maksiat sekiranya tidak diizinkan oleh orang yang memberi hutang.

IKLAN

Perkara ini dikongsi oleh Ketua Penolong Mufti (Penyelidikan), Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Dr. Syed Shahridzan Ben-Agil dalam satu hantaran dalam akaun Facebook beliau.

Malah terangnya penghutang yang bermusafir seperti ini diharamkan untuk melakukan solat jamak dan qasar kerana ia perjalanan yang mengundang dosa.

Musafir Orang Berhutang Adalah Kategori Perjalanan Maksiat! Haram Jamak & Qasar Solat

IKLAN
Musafir orang yang berhutang

Antara kategori perjalanan maksiat adalah kemusafiran yang dilakukan oleh orang yang berhutang (penghutang) tanpa izin pemiutang (pemberi pinjaman). Walaupun jarak destinasi kurang dari 2 marhalah.

Maksud hutang di sini ialah kategori hutang yang wajib dilunaskan oleh penghutang dengan segera (الدين الحالّ) kepada pemiutang. Manakala hutang yang tertangguh (الدين المؤجل) berdasar persetujuan bersama pemituang tidak termasuk dalam hukum ini, seperti pinjaman bank dan koperasi.

Diharamkan jamak dan qasar solat

Oleh yang demikian, penghutang yang bermusafir diharamkan untuk menjamak dan menqasarkan solatnya disepanjang kemusafirannya sebab ia adalah perjalanan yang mengundang dosa. Ini kerana biaya perjalanan itu sepatutnya disalurkan untuk membayar hutang yang wajib disegerakan, bukan digunakan untuk perkara yang bukan wajib.

IKLAN

Kategori ini seperti seseorang yang lari atau enggan membayar hutang tetapi dalam masa yang sama bermusafir untuk tujuan yang diharuskan (bukan darurat), seperti melancong, ziarah saudara dan rakan.

Melainkan jika pemiutang mengizinkan penghutang untuk bermusafir walaupun hutang belum terlunas. Ini bermakna penghutang diharamkan untuk bermusafir selagi tidak mendapat keredaan pemiutang. Melainkan keadaan darurat atau keperluan mendesak, maka tidak memerlukan izin pemiutang. Kesimpulannya, jangan lari dari bayar hutang.

Sumber: Dr. Syed Shahridzan Ben-Agil

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI