Antara amalan sunat yang boleh dilakukan apabila tibanya Syawal adalah dengan melakukan ibadah puasa sunat 6 hari di bulan Syawal. Ianya thabit dari perbuatan Nabi SAW yang mana di dalam hadis ada menyebutkan mengenai kelebihan berpuasa 6 hari di bulan Syawal iaitu bersamaan pahalanya dengan berpuasa sepanjang tahun.

Namun tak nafikan di bulan Syawal ini pastinya jemputan ke rumah terbuka pasti datang ‘mencurah-curah.’ Sukar pula untuk ditolak. Kalau boleh ramai yang mahu puasa enam hari berturutan.

Berikut perkongsian daripada pu_azman

Cik Man faham, Syawal ni banyak open house. Kadang-kadang tak sempat nak puasa. Tapi kena bertegas.

Walaupun tak wajib berturut-turut, tapi ikut mazhab Syafie’, lebih afdhol atau sunat berturut-turut.

IKLAN

Nak Mudah Puasa Enam Sederet, Buatlah ‘Open House’ Waktu Malam- PU Azman

Bagi yang mengadap open house, benda ni kita yang buat. So cadangan Cik Man mungkin boleh jamu waktu malam. Cadangan jewwwwwr. Ikut koranglah macamana. Rumah korang, bukan rumah Cik Man.

Dalil puasa 6 Syawal.

IKLAN

Sabda Nabi:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

“Sesiapa yang puasa Ramadhan kemudian puasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh.” (Hadis Sohih Muslim)

IKLAN
View this post on Instagram

Cik Man faham, Syawal ni banyak open house. Kadang-kadang tak sempat nak puasa. Tapi kena bertegas. Walaupun tak wajib berturut-turut, tapi ikut mazhab Syafie', lebih afdhol atau sunat berturut-turut. Bagi yang mengadap open house, benda ni kita yang buat. So cadangan Cik Man mungkin boleh jamu waktu malam. Cadangan jewwwwwr. Ikut koranglah macamana. Rumah korang, bukan rumah Cik Man. Dalil puasa 6 Syawal. Sabda Nabi, مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ “Sesiapa yang puasa Ramadhan kemudian puasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh. (Hadis Sohih Muslim)

A post shared by CIK MAN (@pu_azman) on

Sumber kredit: pu_azman

VIDEO KASHOORGA: