Kenapa suami isteri terlihat memiliki seraut wajah yang sama? Pada hal mereka bukan saudara atau ada pertalian kerabat pun. Benarkah pernikahan yang lama dan terlihat saling bahagia akan membuatkan wajah suami isteri seiras?

Kita selalu mendengar orang ramai menyebut hal ini. Memiliki wajah yang sama juga dengan pasangan adalah sesuatu yang tidak kita rancang namun bila ramai bercakap hal yang sama, sedikit sebanyak kita mungkin mempercayainya.

Adakah ia mitos?

Ramai mempercayai muka seiras tanda pasangan bahagia. Kepercayaan ini boleh dikatakan hampir dipercayai ramai. Semakin mirip seorang lelaki dan wanita, sering dikatakan itu jodohnya. Dan percaya atau tidak, ia sebenarnya tepat.

IKLAN

Para ilmuan di Amerika Syarikat menemukan bahawa suami isteri yang bahagia dengan pernikahan mereka akan semakin mirip, umpama adik dan abang. Dan kajian juga dapati, kerapnya berlaku sentuhan suami kepada atas isteri dalam hubungan di bilik tidur dan isteri bahagia dengan perbuatan itu, akan semakin mempercepatkan kemiripan ini.

Satu kajian telah dijalankan terhadap pasangan suami isteri yang bernikah selama 25 tahun dan foto mereka sebelum mereka bernikah mendapati pasangan yang bahagia dalam pernikahan akan tampak makin lama makin mirip dari hari ke hari.

IKLAN

Kajian turut dijalankan juga oleh sekumpulan penyelidik dari Yale University yang proses kemiripan ini terjadi kerana suami isteri yang bahagia “saling meniru” satu sama lain tanpa mereka sedari. Mulai dari ekspresi wajah hingga kepada kebiasaan perlakuan, mereka akan meniru tanpa sedar.

IKLAN

Proses mirip ini berlaku tanpa sedar kerana tidak banyak unsur-unsur negetif di antara satu sama lain.

Namun mirip atau tidak bukan terletak kepada soal wajah ini tapi sikap saling menyayangi dan menyintai pasangan seikhlas hati adalah faktornya.

Sumber : Denen Edi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI