Antara perkara yang agak sukar dipisahkan kini adalah ‘riak’ dalam Facebook. Kalau boleh semua perkara kita nak kongsi di laman sosial hingga adakalanya perkara yang peribadi pun tergamak untuk dikongsi.

Mungkin ada yang memang berniat hendak berbangga diri dengan kejayaan mereka namun tak kurang juga yang tidak sedar secara dalam diam mereka telah riak.  Ini antaranya perkara-perkara tanpa sedar yang ada unsur riak dan mungkin kita terlepas pandang.

1. Alhamdulillah, Company Lutfi Lokman dah berjaya melebarkan sayapnya ke Hungary.

2. Alhamdulillah, anak Lutfi dapat straight 79A SPM. Tenkiu Allah.

3. Oh! Tenks isteri Lutfi kerana masakkan untuk Lutfi. So Suwit. Mujur dapat isteri pandai masak macam ni.

4. Baru habis meeting dengan satu company gergasi paling bapak besar kat Malaysia bernama Lutfi And Sons. Mudah-mudahan lulus tender tu.

IKLAN

Posting Riak Yang Selalu Kita Buat Di Laman Sosial Tapi Kita Tak Perasan

5. Korang buat apa malam-malam jam 3 pagi ni? Baik tahajud macam Lutfi tu.

6. Masya Allah Tabarakallah dapat solat belakang imam Lutfi dan sempat tegur bacaan dia salah makhraj tadi. Tenkiu Allah.

7. Petang tadi jalan-jalan kat kedai mamak. Jumpa sorang orang tua nama Pak Lutfi. Dia bagi nasihat jangan makan kari mamak banyak sangat. Nanti jadi Pokemon. Wah! Bukan semua orang yang dapat nasihat begitu. Syukur saya terpilih.

IKLAN

8. Duit gaji 17 bulan lepas Lutfi tak habis pakai lagi. Aduh, nak buat apa ya?

Posting Riak Yang Selalu Kita Buat Di Laman Sosial Tapi Kita Tak Perasan

9. Ya Allah terima kasih kerana menjadikan aku sebagai tetamu Mu di kala orang lain tak mampu untuk pergi umrah lantaran harga visa naik sampai SR2000 dan aku dapat pergi dengan pakej EPL Travel And Tours harga RM456 ribu duduk hotel dekat masjid dan Kaabah view serta naik jet peribadi parking atas bangunan Royal Clock Tower. Rezeki betul.

Ia sangat sulit. Tersangat sukar. Antara garisan halus yang memisahkan kita dengan riak dan benar-benar ingin berkongsi adalah ‘niat’. Mungkin ia salah satu strategi pemasaran. Ia salah satu unsur menarik pengaruh. Satu faktor meluahkan rasa. Namun perlu perbetulkan niat.

IKLAN

Sangat halus garisan itu saudara-saudari.

Saya juga ada berbuat perkara yang sama yang tidak disedari lantaran kita manusia. Sama-sama kita berpesan kepada perkara kebaikan agar tidak tersasar. Semoga diampunkan Allah dan diterima amalan.

ikhlas,
Lutfi Lokman
#mutalis rapuh.

Moga dengan perkongsian ini kita tidak lagi melakukan ‘kesalahan’ riak tanpa kita sedari.

Sumber kredit: FB:Lutfi Lokman

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI