Anak ada lima orang tapi semua perempuan, tiap kali ke rumah saudara mara mesti ada yang berkata, “semua perempuan ni, kena beranak lagi ni untuk dapat lelaki.”

Ini memang situasi biasa bagi pasangan suami isteri yang mempunyai ramai anak sama jantina. Nampak remeh tetapi apabila asyik di tanya soalan yang sama hati mana yang tidak terkilan dan sedih. Mana tidaknya anak itu rezeki Allah SWT, dan bukan kita yang mampu menentukan jantinanya.

Buat pasangan yang berada dalam situasi ini mungkin boleh berlapang dada mendengar nasihat dari Ustazah Asma’ Harun, yang juga pernah ditanya soalan demikian.

Kepada yang bertanya dan bersedih 

Rezeki Anak Semua Sama Jantina, Nasihat Deep Ustazah Asma’ Harun Buat Yang Bertanya & Bersedih

Sering saya ditanya, “ustazah ada tak amalan, doa atau tips untuk dapat anak perempuan?, anak saya 4 orang semua lelaki, teringin sangat nak anak perempuan, saya stress dengan provokasi & pertanyaan orang “.

Ustazah, “salah ke jika semua anak saya perempuan, 6 orang, saya letih dan stress dengan ayat suruh beranak lagi, mana tahu dapat lelaki, supaya ada wakil jadi imam atau yang angkat jenazah kita esok..macam² ustazah orang cakap.”

Kepada yang suka tanya atau bagi cadangan tentang jantina anak orang, paling manis cukuplah mendoakan dalam waktu yang sama memberikan kata² yang positif.

Saya sendiri, bila tengok seseorang yang memiliki ramai anak tapi satu jantina, di antara yang selalu saya katakan..

“SubhanAllah, semua anak lelaki ya, tak apa. Nanti dapat semua anak perempuan ekspres, menantu esok esok , untung juga semua anak lelaki, cukup untuk angkat jenazah kita 4 penjuru. SubhanAllah..”

IKLAN

“Alhamdulillah, semua anak perempuan comel-comel, ramailah pembantu kat rumah ya, insyaAllah anak-anak ni esok melahirkan ramai pejuang agama Allah, darah daging puan juga..”

Dan lain-lain cara membahagiakan mereka.

Tuan Puan,

Ada yang dah nikah lama belum ada anak.
Ada yang sampai tua tak ada anak.
Ada yang nak sangat nikah belum bertemu jodohnya, apatah lagi ada anak.
Ada yang ada anak semuanya sakit kronik.
Ada yang ada satu sahaja anak dan anak itu meninggal dunia.
Ada yang meninggal kerana melahirkan anak.

Dan pelbagai lagi kisah dengan “anak”.

Pertama, jika kita ditanya tentang anak semua sama jantina, jawablah ia adalah kurnian Allah swt, baca dan fahamilah firman Allah dibawah :

IKLAN

Surah Asy-Syura ayat 49 dan 50 :

لِّلَّهِ مُلۡكُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ يَخۡلُقُ مَا يَشَآءُ يَهَبُ لِمَن يَشَآءُ إِنَٰثًا وَيَهَبُ لِمَن يَشَآءُ ٱلذُّكُورَ

“Kepunyaan Allah-lah kerajaan langit dan bumi, Dia menciptakan apa yang Dia kehendaki. Dia memberikan anak-anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak-anak lelaki kepada siapa yang Dia kehendaki”,

أَوۡ يُزَوِّجُهُمۡ ذُكۡرَانًا وَإِنَٰثًا وَيَجۡعَلُ مَن يَشَآءُ عَقِيمًا إِنَّهُۥ عَلِيمٌ قَدِيرٌ

“Atau Dia menganugerahkan kedua jenis laki-laki dan perempuan (kepada siapa) yang dikehendaki-Nya, dan Dia menjadikan mandul siapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa”.

IKLAN

Allahu Akbar, Allah maha mengetahui atas setiap pemberian dan ketetapanNya. Hikmah di sebalik ketetapan itu akan dirasai oleh orang mu’min, sungguh segala ketetapan Allah itu adalah yang terbaik dan sempurna.

Kepada yang teringin nak anak, sama ada dah nikah atau belum, atau dah sampai tua tetap tidak ada anak. Percayalah, semua yang kita inginkan namun tidak dapat di dunia ini, lalu kita sabar, redha dan bersangka baik, yakinlah akan diberikan di Syurga kelak .

Menjawab soalan ada tip atau doa 

Selalu saya jawab, maaf tak ada tip, mungkin saintis ada jawaban, wallahua’lam. Tapi tentang doa, silakan doa dengan ayat sendiri, ayat umum atau khusus. Allah Maha Mengetahui keinginan yang terkandung di dalam hati.

Soal boleh ke tidak minta doa jantina anak, iya boleh, silakan.. Sebagai hamba kita berhak meminta dengan cara kita, sebagai Tuhan, Allah berhak menunaikan permintaan kita dengan cara-Nya.

Cuma yang jauh lebih utama daripada isu jantina anak, banyakkanlah berdoa agar dapat anak yang soleh, Surah As-saffat 100 :

رَبِّ هَبۡ لِىۡ مِنَ الصّٰلِحِيۡنَ

“Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku zuriat yang termasuk orang yang shalih.”

Sumber: Asma’ binti Harun

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI