Rezeki ayah dan anak saling berkait, perkongsian tentang perkara ini dibuat oleh Prof. Dr Ahmad Sanusi Azmi dari Fakulti Pengajian Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia.

Kaitan ini dilihat daripada dua surah iaitu Surah Al An’Am dan juga surah Al Isra. Berikut adalah huraian beliau tentang kaitan rezeki ayah dan anak ini.

Rezeki Ayah Dan Anak Saling Berkait, Disebut Dalam 2 Surah Ini

1. Perhatikan dua ayat ini. Dalam Surah al-An’am, Allah menyebutkan tentang rezeki ayah dahulu sebelum dijelaskan mengenai rezeki anak iaitu Allah-lah yang akan mengurniakan rezeki kepada ayah dan anak mereka. Namun, dalam Surah al-Isra, Allah menyebutkan perkataan anak dahulu sebelum rezeki ayah iaitu Dia-lah yang akan memberikan rezeki kepada anak dan ayah.

IKLAN

2. Ketika menghuraikan ayat ini, Sheikh al-Tantawi menjelaskan bahawa kedua-dua ayat ini memberikan gambaran kepada dua konteks yang berbeza. Kata beliau:
وليس إحداهما تكرارا للأخرى. وإنما كل واحدة منهما تعالج حالة معينة
“Dan pengulangan ayat ini bukanlah pengulangan yang sama tetapi setiap ayat ini memberikan solusi kepada situasi yang spesifik.”

3. Dalam Surah al-An’am, Allah menyebutkan rezeki ayah dahulu kerana menyantuni situasi para ayah yang sedang berada dalam kondisi kemiskinan. Lalu mereka bertekad untuk membunuh anak-anak perempuan mereka kerana kemiskinan yang mencengkam hidup mereka. Lalu Allah berikan jaminan bahawa rezeki para ayah itu dipelihara oleh Allah.

IKLAN

4. Manakala dalam Surah al-Isra pula, dialog itu seolah ditujukan kepada ayah yang tidak miskin, tetapi takut menjadi miskin disebabkan anak-anak mereka. Lalu Allah memberikan jaminan bahawa rezeki anak turut dipelihara oleh Allah.

5. Huraian mengenai jaminan Allah terhadap rezeki ini diolah dengan cantik oleh al-Imam al-Razi yang menggambarkan bahawa keyakinan orang yang beriman tidak pernah luntur terhadap rezeki mereka.

IKLAN

Tindakan membunuh anak yang dilakukan oleh masyarakat jahiliah seakan-akan mereka berburuk sangka dengan Allah. Kata al-Razi:
إن قتل الأولاد إن كان لخوف الفقر ، فهو سوء ظن بالله
“Sesungguhnya tindakan membunuh anak kerana takut menjadi miskin itu adalah (terhasil dari) sikap buruk sangka terhadap Allah.”

6. Lebih menarik lagi, Sheikh al-Ma’sarawi menjelaskan bahawa kedua-dua ayat ini seakan-akan menunjukkan rezeki ayah dan anak saling berkait. Adakalanya ada rezeki ayah di dalam rezeki anak dan ada rezeki anak di dalam duit ayah.

Sumber: Prof Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI