Solat Tahajud adalah solat malam yang dilaksanakan setelah tidur pada malam hari.  Solat ini lebih afdal dibuat secara bersendirian waktu selepas tengah malam. Solat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan.

Rasulullah SAW dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka. Ini kerana ada banyak kelebihan solat tahajud.

Ia boleh menjadi mencegah kita sebagai manusia melakukan lebih banyak dosa serta mencegah penyakit. Solat tahajud juga adalah usaha kita masuk syurga tanpa hisab.

Rasulullah SAW bersabda:

Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada TuhanMu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari amalan dosa dan dapat menghalangi penyakit

— Riwayat Tirmizi dan Ahmad R.A

Rasulullah SAW bersabda:

Seluruh manusia akan dihimpunkan di suatu kawasan pada hari kiamat, lalu kedengaran satu suara yang menyeru: ‘Siapakah (di dunia) yang telah meninggalkan tempat-tempat tidur mereka (untuk qiamullail)?’ Lalu sekumpulan kecil yang bangun malam itu masuk syurga tanpa hisab. Selepas itu barulah diperintahkan oleh Allah SWT untuk dilakukan hisab kepada semua manusia

IKLAN

— Riwayat al-Baihaqi daripada Asma binti Yazid

Ambil peluang solat tahajud

Dalam pada itu Dr. Zaharuddin Abd Rahman turut berkongsi tentang keajaiban solat Tahajud yang mampu mendekatkan diri kita kepada pencipta.

Subuh masuk lewat ketika ini (6.15 untuk Kuala Lumpur) nescaya jika kita terbangun dari tidur pada jam 5:50 pagi hatta jam 6 am sekalipun, kita masih berpeluang mendirikan solat tahajud dua rakaat dan ditutup dengan 3 atau 1 rakaat solat witir (kecuali jika telah witir sebelum tidur – tidak perlu witir lagi kerana Nabi sebut tiada dua witir dalam satu malam)

IKLAN

Waktu solat Tahajud bermula selepas Isyak, kemudian tidur dan mujahadah bangun sebelum subuh untuk solat menurut majoriti ulama berdasar athar sahabat nabi bernama Hajjaj Bin al- Amru yang hasan sanadnya menurut Ibn Hajar dalam Talkhis al-Habir.

Tamat waktunya adalah ketika masuk waktu Subuh atau fajar sebagaimana hadis:

إن الله أمدكم بصلاة هي خير لكم من حمر النعم ، وهي الوتر فجعلها الله لكم فيما بين العشاء إلى طلوع الفجر

Ertinya: Sesungguhnya Allah mengurniakan bagimu solat yang lebih baik dari unta merah (barang paling berharga di dunia) iaitulah solat witir dan dijadikan baginya waktu selepas solat Isyak sehingga naik Fajar. (Riwayat Abu Daud & Tirmidzi)

IKLAN
Niatkan solat untuk hampirkan diri kepada Allah SWT

Justeru, ambillah peluang mendirikan solat Tahajud yang ditutup dengan witir sebagai mujahadah diri dan jiwa. Allah SWT menjanjikan kemulian kedudukan (di akhirat) bagi mereka yang melaziminya.

Jangan niat solat Tahajud untuk kononnya muka bercahayalah, putih, untuk kaya dan lain-lain sebab dunia, jadikan ia khas untuk menghampirkan diri kepada Allah SWT  & redaan-Nya. Insha Allah.

Jangan juga pandang rendah jika hanya mampu laksana dua rakaat Tahajud sahaja, asalkan konsisten kerana ibadah yang konsisten lebih dicintai Allah SWT berbanding yang banyak tetapi terputus.

Solat Tahajud dua rakaat yang tidak melahirkan bongkak dan ujub jauh lebih mulia dari berbelas rakaat tetapi ujub, bongkak dan memandang rendah ibadah orang lain.

Tip memudahkan bangun solat malam:

*Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajud.
*Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.
*Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.
*Membaca ayat-ayat al-Quran.

Sumber kredit: Dr. Zaharuddin Abd Rahman 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI