Esok, bermulalah hari wukuf bagi umat Islam yang menunaikan fardu haji di Makkah. Malah antara amalan terbaik dibuat pada hari wukuf ialah berdoa kepada Allah. Malah ia merupakan waktu berdoa yang paling mustajab dan yang paling dekat untuk dimakbulkan.

Hadis turut menyebut kelebihan berdoa pada hari Arafah. Ia diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih, antaranya ialah:

“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah,

“لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير”.

(Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, milik-Nya kekuasaan dan milik-Nya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu).” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi). Malah ia turut diriwayatkan oleh Malik. “Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah.”

Bagi yang belum berpeluang menjadi tetamu Allah di Tanah Suci Makkah, kita disunatkan untuk berpuasa pada hari Arafah. Puasa hari ‘Arafah ialah puasa sunat yang dilakukan pada hari ke-9 di bulan Zulhijjah. Hukumnya sunat muakkadah bagi orang yang tidak mengerjakan haji, tidak musafir dan tidak sakit.

Ini kerana sunat hari ‘Arafah itu dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad Sallallahu ‘alaihi Wasallam sahaja. Janganlah sia-siakan peluang untuk berpuasa pada hari esok kerana ia datang hanya sekali dalam setahun. Ganjarannya amat besar iaitu berupa keampunan dari Allah di mana dosa kecil kita diampunkan setahun sebelum dan selepas setahun.

IKLAN

Rugi Jika Tinggal Puasa Sunat Arafah, Dosa Kita Diampunkan Setahun & Waktu Paling Mustajab BerdoaHari Arafah hari pembebasan dari api neraka

Hari Arafah merupakan hari pembebasan dari neraka bagi mereka yang menjaga pendengarannya dari hal yang buruk. Malah Allah akan mengampuni dosa-dosanya.

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa yang berpuasa di hari Arafah, maka dia diampuni (dari dosanya) setahun setelah dan sebelumnya. (Sedangkan) barang siapa yang berpuasa pada hari Asyura’, maka ia diampuni (dari dosa) setahun”. (HR. Thabrani dalam Al-Ausath).

Apa yang dimaksudkan dengan menebus (dosa) setahun sebelum dan setahun selepasnya dalam hadis tersebut ialah diampunkan dosa-dosa setahun sebelum hari ‘Arafah yang lalu dan setahun selepas hari ‘Arafah yang akan datang.

Jadi jangan lupa untuk berpuasa sunat hari Arafah esok. Doanya mudah saja iaitu “Sahaja aku berpuasa sunat esok hari Arafah kerana Allah taala. Atau boleh dibaca juga “Sahaja aku puasa sunat Arafah kerana Allah taala.

IKLAN

Rugi Jika Tinggal Puasa Sunat Arafah, Dosa Kita Diampunkan Setahun & Waktu Paling Mustajab Berdoa

WEBINAR JODOH 💖: SUAMI KIRIMAN ILAHI

✨Jom Sis semua yang masih single terutamanya sejenis yang pemalu! Kita belajar ilmu menjemput jodoh💘

Dengan ilmu menjemput jodoh, Sis akan..

✅ Tak tertanya-tanya lagi “Dimana atau ada ke bakal imamku❓❓” 🤷🏽‍♀‍

IKLAN

✅ Jelas ✨ dan yakin 💪🏻 dengan langkah-langkah mudah ikhtiar mencari jodoh 💘 (Tip: Islam itu Mudah dan Indah)

✅ Akan dijauhi heartbreak 💔 dan lelaki yang tak serius 👻

Yang sudah berstatus ‘Dimiliki’, ambillah manfaat ilmu ini untuk memudahkan dan percepatkan lagi jodoh Sis 💞

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-jodoh-suami-kiriman-ilahi/

Untuk bimbingan awal secara PERCUMA dari Coach Zuhri pula, jom sertai sesi Live CurHat Jodoh bersama Coach jam 9.00 malam – 10.00 malam di:
https://www.instagram.com/kashoorga/ dan
https://www.facebook.com/Kashoorga

.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI