Rumah musnah terbakar, bingkai ayat Kursi tak pecah. ‘Nenek sedang berpuasa selamat walaupun dihempap bumbung.’ Bukti kekuasaan Allah.

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, walaupun berat ujian menimpa namun tiada yang paling membuatkan hati lega bila insan tersayang terselamat.

Artikel Berkaitan:

Amalkan Bacaan Ayat Kursi Ini Untuk Elakkan Gangguan Sihir Dalam Rumahtangga

Rumah Musnah Terbakar

Gara-gara letupan sebuah gudang mercun pada Sabtu lalu membuatkan puluhan kediaman musnah terbakar. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Tidak dapat bayangkan perasaan mereka apabila tempat tinggal hilang sekelip mata dijilit api. Fiera Fateha antara salah seorang penduduk yang terjejas.

Wanita ini telah memuatkan naik video bagi berkongsi keadaan rumahnya yang musnah seratus peratus akibat kejadian yang berlaku.

Rumah Musnah Terbakar, Bingkai Ayat Kursi Tak Pecah. ‘Nenek Sedang Berpuasa Selamat Walaupun Dihempap Bumbung.’
Bingkai Ayat Kursi Tak Pecah

Perkara menarik daripada perkongsian tersebut, biarpun rumah yang didiami wanita ini musnah tetapi sebuah bingkai ayat Qursi yang telah digantung di dinding tetap kelihatan sempurna dan kekal di tempatnya.

Dalam masa yang sama, wanita ini juga kagum melihat bukti kekuasaan Allah setelah apa yang berlaku pada rumahnya, tetapi bingkai ayat tersebut langsung tidak dijilat api.

IKLAN

“Saya pun tak pasti macam mana. Ni ayat (bingkai) ini, dengan keadaan rumah saya seteruk ini, tapi ayat (bingkai ayat Qursi) yang duduk di sini masih baik.

‘Ayat ini jaga rumah saya, dia tak pecah dan tiada apa-apa. Dia satu-satunya barang yangs elamat dalam rumah ini. Ayat tu utuh dengan cerminnya tak pecah.

‘Awak boleh tengok sendiri keadaan dalam rumah kami. Subhanallah kuasa Allah,’ ujar wanita itu dalam nada sebak sambil menghalakan kamera ke arah rumahnya yang sudah tidak berbumbung.

Rumah Musnah Terbakar, Bingkai Ayat Kursi Tak Pecah. ‘Nenek Sedang Berpuasa Selamat Walaupun Dihempap Bumbung.’
Nenek Sedang Berpuasa

Bercerita lanjut, mengenai tragedi di kediamannya di Pekan Munduk, Thailand, ketika kejadian dirinya sedang bekerja di Rantau Panjang, Kelantan ketika letupan berlaku.

Meskipun rumah didiaminya rosak teruk, dia bersyukur kerana ahli keluarganya hanya cedera ringan dan berjaya menyelamatkan diri.

IKLAN

‘Alhamdulillah family saya semuanya selamat. Masa kejadian ada nenek di rumah, nenek saya luka sikit kerana dia merangkak keluar dan bumbung jatuh timpa dia.

‘Masa itu tengah tunggu solat, dia juga berpuasa pada hari kejadian, syukur dia selamat,’ ceritanya satu persatu.

Rumah Musnah Terbakar, Bingkai Ayat Kursi Tak Pecah. ‘Nenek Sedang Berpuasa Selamat Walaupun Dihempap Bumbung.’
Selamat Walaupun Dihempap Bumbung

Perkongsian video tersebut ternyata menimbulkan pelbAgai reaksi di kalangan wargamaya. Ramai antara mereka meluahkan rasa simpati dan mendoakan agar keluarga wanita ini terus tabah dengan ujian yang sedang dilalui.

Kejadian yang berlaku ini telah mengorbankan Sembilan individu dan puluhan lagi amngsa cedera akibat kebakaran serta letupan stor simpanan bunga api dan mercun yang berlaku.

Kesemua mangsa dilaporkan warga Thailand dan tiada rakyat Malaysia yang terkorban dalam kejadian tersebut.

IKLAN

Letupan yang berlaku pada petang Sabtu itu turut didengari oleh penduduk Malaysia yang menetap di sektar Rantau Panjang, berdekatan sempadan Thailand.

Baca Di Sini:

Jangan Suka-Suka Baca Ayat Kursi Bila Nampak Makhluk Halus Ini Pesan Seorang Ustaz

Kashoorga: Semoga Fiera dan keluarganya tabah berdepan ujian berat ini.

Sumber: mStar Online

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI