louisa

Allah boleh memilih siapa sahaja untuk menerima hidayahNya. Amatlah beruntung jika kita dipilih dan salah seorang yang menerima hidayah dari Allah adalah pelakon dan pelawak, Lousia atau nama Islamnya Lousia Alissa Chong Abdullah.

Selebriti berusia 64 tahun ini sebenarnya sudah lama memeluk Islam dan teruja berkongsi pengalamannya menunaikan ibadah umrah di Tanah Suci dalam sebuah video youtube.

Dalam perkongsiannya itu, Lousia yang terkenal dengan watak komedi ini begitu sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang menghidap angin ahmar dan mengalami tiga strok sehinggakan suaminya koma beberapa tahun lalu.

Rupanya Dah Lama Lousia Chong Peluk Islam, Besar Pengorbanan Jaga Suami Strok Hingga Dapat Jejak Kaki Ke Mekah
Louisa Chong sudah lama memeluk agama Islam.

Menurutnya perkongsian ini bukan untuk meminta simpati orang ramai tetapi bagi membuktikan bahawa dia mampu berdepan dugaan tersebut walaupun bergelar saudara baru.

Ternyata dia diberi kekuatan untuk menjaga suami tersayang hingga kini boleh berjalan secara perlahan-lahan. Dia juga turut bersyukur kerana diberi peluang bersama-sama suaminya menunaikan umrah biarpun pelbagai dugaan datang menimpa keluarganya.

Sebagai saudara baru, Lousia menerima ujian dari Allah tetapi dalam masa sama tidak sesekali berputus asa. Malah dia juga tidak mahu meminta simpati orang ramai sebaliknya mahu buktikan mampu berdepan cabaran tersebut meskipun baru bergelar mualaf.

Menurutunya juga kehidupan di dunia ini penuh dugaan ujian. Walaupun perit dan pahit untuk menghadapinya tetapi perlu faham konsep ‘ujian’ itu dan mematangkan diri kita untuk tidak berputus asa dan terus berjuang.

IKLAN
Rupanya Dah Lama Lousia Chong Peluk Islam, Besar Pengorbanan Jaga Suami Strok Hingga Dapat Jejak Kaki Ke Mekah
Ujian yang datang mematangkan dirinya sebagai saudara baru.

“Saya tidak pernah putus,” demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik melalui video Youtube JayIbrahim Al Islam.

“Suami saya menghidap tiga strok dan ia sangat serius sehingga muntah darah dan akhirnya koma.

“Ketika dia koma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta simpati, yalah sebagai seorang yang bergelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sebegitu untuk minta simpati.

“Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah seorang ahli keluarga mengalami penyakit serius seperti ini, boleh belajar dari pengalaman saya.

IKLAN

“Saya tak kata saya seorang yang alim, tapi saya percaya sebagai seorang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya reda jika Allah nak tarik nyawa suami saya.

“Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh berjalan dan saya boleh jejak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

“Walaupun dalam keadaan berkerusi roda, tapi suami saya tetap berusaha untuk berjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

“Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kehidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah berputus asa, saya terima dengan reda ujian dari Allah.

IKLAN

“Sebab Allah amat sayang pada hambaNya sebab itu Dia beri dugaan dan cabaran pada kita.

Perkongsian di laman Youtube ini juga mendapat reaksi berbeza-beza drai netizen. Lousia Chong yang memang mempunyai peminatnya tersendiri dan ramai terkejut kerana baru mendapat tahu pelakon ini sebenarnya sudah lama masuk Islam.

Masing-masing mendoakan agar dia terus istiqamah dan mendapat balasan baik di syurga nanti.

Gembira dengan pengislamannya

Rupanya Dah Lama Lousia Chong Peluk Islam, Besar Pengorbanan Jaga Suami Strok Hingga Dapat Jejak Kaki Ke Mekah

Insya-Allah syurga menantimu

Rupanya Dah Lama Lousia Chong Peluk Islam, Besar Pengorbanan Jaga Suami Strok Hingga Dapat Jejak Kaki Ke Mekah

VIDEO PENUH:

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI