lelaki

Jodoh kita dengan siapa semuanya telah ditentukan oleh Allah. Kalau boleh kita memang mengharapkan agar dipertemukan dengan seorang lelaki bukan saja yang menyayangi, tetapi mencintai kita sepenuh hati.

Tetapi bagaimana jika kita tersalah memilih suami yang betul-betul sesuai dengan kita. Ketika bercinta, sikapnya lain dan selepas berkahwin barulah sikap sebenar dirinya terserlah.

“Wanita Malang Adalah Yang Tersalah Pilih Suami. Carilah Yang Boleh Bimbing Till Jannah,” Pesan Prof Dr Muhaya

Mungkin dia jenis kaki pukul atau yang tidak mementingkan agama terutama bab solat. Alangkah malangnya mendapat lelaki begini, seperti kata Prof Dr Muhaya.

“Wanita paling malang adalah wanita yang tersalah pilih suami. Sebab hidup seorang perempuan itu berubah semuanya mengikut acuan suaminya. Setelah bernikah, bermakna selangkah kaki ke neraka atau ke syurga.

IKLAN

“Tak salah memilih supaya tak tersalah pilih. Berkahwinlah bila dah rasa jumpa orang yang betul (dengan ikhtiar dan tawakal pada Allah), bukan semata-mata sebab nak tutup mulut orang tanya bila nak kahwin.

“Nampak remeh hal ini, tetapi, sesungguhnya berkahwinlah kerana Allah SWT. Ranjau rumahtangga amatlah hebat, tapi mudah-mudahan dapat dilalui dengan petunjuk daripada Allah yang Maha Hebat.

“Bagaimana seorang wanita boleh mengharapkan lelaki yang tak mampu bangkitkan dirinya untuk mengerjakan solat, mengerjakan ibadah, berakhlak mulia untuk memimpin tangan anak isterinya masuk ke syurga?

IKLAN

“Lelaki yang hebat bukan yang dapat mengahwini perempuan solehah, tapi lelaki yang mengahwini perempuan biasa dan berjaya bimbingnya menjadi perempuan solehah,” ujarnya.

Jadi dalam soal memilih jodoh, janganlah sampai tersalah pilih. Kenal dulu hati budi insan yang ditemui sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin.

IKLAN

Jangan menilai dari segi luaran sahaja, misalnya dari segi pakaian, tutur kata ataupun penampilan yang sentiasa kemas.

“Wanita Malang Adalah Yang Tersalah Pilih Suami. Carilah Yang Boleh Bimbing Till Jannah,” Pesan Prof Dr Muhaya

Kadang-kadang penampilan menarik tidak mencerminkan sikap sebenar mereka. Jadi untuk mengelakkan tersalah pilih, mungkin ada boleh menguji mereka terutama bab solat apabila mengajaknya keluar.

Jika dia mengelak untuk bersolat, itu tandanya si dia bukanlah seorang lelaki yang mengutamakan suruhan Allah yang wajib itu. Anda boleh membuat keputusan untuk menerimanya atau tidak sebelum segalanya berlaku.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI