Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.

Firman Allah SWT bermaksud: "Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia sudah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya." (Surah Ali Imran, ayat 185).

Di dunia, kita dipertemukan dan di akhirat kita menjadi diri sendiri kerana masing-masing sibuk mengira amal kebaikan dilakukan semasa hayat.Jika direzekikan masuk syurga Allah yang sangat mahalnya, kita akan bertemu kembali ahli keluarga kita dan ianya pasti pertemuan sangat indah.

Diuji dengan kematian adalah saat paling menyedihkan dalam kehidupan manusia. Tak kira kematian mak, ayah, atuk, nenek atau anak, pastinya ia satu kesedihan yang sangat berbekas di hati kerana rindu itu sangat sakit pada orang yang telah tiada.

Dikongsi dari Tik Tok @Murni_nurnasuha, ibu ini berkongsi momen paling sedih dalam hidupnya bila mana anak lelakinya, Mohamad Affan yang mengalami komplikasi jantung dilihat sudah lagi tidak bernyawa walau sudah cukup sifatnya. Kejadian ini berlaku pada 6 November 2021 yang lalu.

IKLAN

Kelihatan dirinya mencium dan mengusap penuh sayang anak syurganya itu buat kali terakhir. Terlihat anak lelakinya itu seakan “terlena dalam pangkuan si ibu” untuk kali pertama dan terakhir sedangkan masa yang sama Allah sudah menjemputnya ke syurga. Dan video ini sudah ditonton lebih dari 7.5 juta yang turut merasai kesedihan dialami ibu ini.

Dan jelas dari video dikongsinya itu ramai yang menangis sama. Walau bukan sebagai ibu melahirnya tapi kerana sudah bergelar ibu jadi mereka memahami perasaan dirasai oleh Murni_nurnasuha ini.

Di satu video lain, saat menziarahi kubur anak syurganya itu selepas lebih 100 hari pemergiannya, Murni memaklumkan anak perempuannya, kakak kelihatan suka dapat “bertemu adiknya” kerana memikirkan adiknya boleh dibawa balik ke rumah, namun ianya tidak akan menjadi kenyataan. Mungkin belum memahami adiknya sudah tersenyum di syurga.

IKLAN

Semoga ibu ayah yang diuji dengan kesedihan begini tersenyum bahagia kerana anak dilahirkan dari rahim kita sudah memasuki syurga Allah yang mahal dan susah untuk dimasuki kecuali dengan rahmat dan kasih sayang Allah.

Allah janjikan syurga buat anak kecil belum baligh

Anak-anak orang Islam yang mati sebelum baligh semua adalah adalah ahli syurga. Sepakat para ulama dalam hal ini. Berkata Imam Nawawi berkata dalam kitabnya Syarh Muslim:

IKLAN

أجمع من يعتد به من علماء المسلمين على أن من مات من أطفال المسلمين فهو من أهل الجنة ؛ لأنه ليس مكلفا

Maksudnya: 

“Telah bersepakat para ulama Islam yang diambil kira perkataan mereka bahawa sesiapa yang mati dari kalangan anak-anak orang Islam, dia adalah termasuk ahli syurga, kerana dia bukan mukallaf.” 

https://www.tiktok.com/@murni_nurnasuha/video/7062190252680695067?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI