Hari kiamat itu pasti terjadi. Banyak surah menyebut tentang perkara ghaib ini. Antaranya surah At-Tuur ayat 9-11 yang menyebut, “Pada hari langit (dan segala isinya) bergegar dengan sekuat-kuatnya. Dan gunung-ganang bergerak dari tempatnya dengan cara yang luar biasa. Apabila berlaku yang demikian), maka kecelakaan dan kebinasaanlah pada hari itu bagi orang-orang yang mendustakan kebenaran.
Dalam surah Al-Qaariah ayat 5 menyebut pada hari kiamat nanti, dan gunung-gunung seperti bulu yang dihambur-hamburkan.
Hari kiamat digambarkan sebagai kemusnahan dunia lalu digantikan dengan alam akhirat. Ia alam yang menentukan sama ada kita akan memasuki syurga Allah atau neraka atas semua dosa dan kesyirikan yang kita lakukan atas dunia.
Walau tidak dinyatakan secara spesifik bila kiamat akan terjadi, nampaknya ilmuan sains turut mengkaji Al-Quran di sebalik teknologi yang mereka ciptakan.
Ini dibuktikan pada IEEE Aerospace Conference pada 7 Mac lalu di mana para ilmuan sains bercadang membina kapal seakan Kapal Nabi Nuh di mana seandainya bumi Kiamat, mereka dapat “menyelamatkan” 6.7 juta spesis makhluk bumi termasuk di dalamnya ada sperma, telur serta benih dari jutaan spesis penghuni bumi.
Ads
Dipetik dari Live Science pada 15 Mac (semalam), para ilmuan ini terus mencari-cari apa yang mampu menyelamatkan kehidupan di muka bumi ini jika perkara buruk menimpa bumi. Dan antara yang dicadangkan ia membina Kapal Nabi Nuh di bulan. Tindakan diambil ini sebagai langkah berjaga-jaga jika “kiamat” itu tiba.
Bahtera itu nanti akan menyimpan 6.7 juta bahan bahan genetik yang dipelihara secara kriogenik seandainya terjadi apa-apa pada bumi. Para saintis berpendapat, langkah itu diambil berikutan planet Bumi terdedah kepada bahaya bencana alam, hentaman asteroid dan potensi perang nuklear yang akan mencetuskan kemusnahan sejagat.
Bahtera atau bank gen tersebut akan ditempatkan dengan selamat di permukaan Bulan sedalam antara 80 meter hingga 100 meter mempunyai ukuran sempurna untuk penyimpanan sel. Bahkan kedudukan lubang itu dapat menahan perubahan suhu serta ancaman meteorit dan radiasi.
Ads
Menurut Jekan Thanga yang juga penulis kajian tersebut, secara semulajadi persekitaran bumi sentiasa berubah. Namun menjadi tanggungjawab kita untuk menjaga agar kesinambungan itu tetap terpelihara,” katanya yang mengetuai Eksplorasi Robot Angkasa dan Terestrial (SpaceTREx) di University of Arizona, Amerika Syarikat.
Pun begitu, menurutnya dengan semua teknologi yang ada berpendapat secara realitinya ia akan dapat direalisasikan dalam tempoh 30 tahun ke hadapan.
Ads
“Saya suka menggunakan analogi data. Peristiwa Bahtera Kapal Nabi Nuh umpama menyalin gambar dan dokumen dari komputer ke hard disk terpisah pada masa akan datang,” katanya lagi.
Malah pembinaan bahtera ini umpama menekan butang reset jika terjadi sesuatu kepada bumi.
Jelas Thanga lagi, The Svalbard Global Seed Vault yang terletak di Lingkaran Arktik di Norway juga telah menyimpan sampel genetik spesies tanaman dari seluruh dunia dan telah digunakan untuk memperkenalkan kembali tanaman tertentu ke alam luar. Namun, tempat tersebut masih berisiko hancur jika paras air naik mendadak dari laut atau berlaku hentaman astroid.
Saintis berpendapat hanya dengan menyimpan maklumat genetik di tempat lain khususnya di bulan ia akan mampu bertahan dari segala ancaman di Bumi.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Setiap hari kita ada 24 jam dan dari 24 jam itu biasanya sekurang-kurangnya 6 jam akan dihabiskan untuk tidur. Setelah penat bekerja seharian, mesti badan pun perlukan rehat.
Tapi tahukah anda bahawa anda boleh dapat pahala ketika tidur?
Caranya mudah saja, iaitu dengan berwuduk!
Tanpa wuduk, anda hanya akan baring dan tidur mengikut rutin harian anda. Walau bagaimanapun apabila anda berwuduk sebelum baring untuk tidur, in shaa Allah anda akan mendapat pahala dengan sangat mudah.
Rasulullah SAW bersabda;
“Bersihkanlah badan-badan ini, dan Allah akan menyucikan kamu. Tak ada seorang hamba yang menghabiskan malamnya dalam keadaan suci kecuali malaikat menghabiskan malam itu bersamanya. Dan apabila hamba itu berpusing di waktu malam, malaikat itu berkata: “Ya Allah, ampunkan hambaMu, kerana dia tidur dalam keadaan bersuci.” (HR Tabarani, al-Mu`jam al-Kabir)
Hadis ini merupakan satu peringatan yang mudah tapi berkuasa. Ia menunjukkan bagaimana Allah SWT memberikan kita pelbagai peluang dan cara untuk mendapat pahala dan keampunan.
Ramai di antara kita yang minta orang lain doakan kita di saat kesusahan, tapi sayangnya kita tidak ambil peluang untuk malaikat mendoakan kita setiap malam ketika kita tidur.
Marilah kita hidupkan semula Sunnah yang semakin dilupakan ini. Jadikan ia sebahagian daripada rutin harian kita dan jadikan masa rehat kita sebagai masa malaikat mendoakan kita dengan izinNya.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Kecoh isu unboxing isteri di mana trend ini dilihat mula mendapat sambutan dari pengantin baru. Mereka seolah berasa gembira dengan perbuatan tersebut tanpa menyedari menjatuhkan maruah sendiri.
Lebih menyedihkan mereka tidak menyedari perbuatan itu boleh menjurus kepada dosa selamanya selagi ditonton oleh masyarakat.
Ikuti penjelasan dari Ustazah Asma’ Harun mengenai trend unboxing isteri yang pasti membuatkan ramai suami dan ayah kepada anak-anak perempuan terperanjat.
Ini perkongsiannya:-
Menurut Imam al-Munawi, sifat dayus (الديوث) merujuk kepada orang yang membiarkan kejahatan / maksiat dalam keluarganya, iaitu isteri dan kerabat terdekatnya. Dalam erti kata lain, dayus juga mudah difahami sebagai seseorang yang tidak ada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap isteri dan anak-anaknya.
Mengapa penting untuk seorang suami dan ayah memiliki perasaan ‘CEMBURU’ ini?
Cemburu seorang suami dan ayah adalah WAJIB bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya. Tanpa perasaan ini, seorang bapa atau suami tidak ada rasa sensitif dan ambil peduli terhadap apa yang dilakukan oleh isteri dan anak-anaknya.
Dengan siapa mereka bergaul, dengan siapa mereka keluar, adakah aurat mereka telah ditutup sempurna dan adakah mereka ada sifat malu dalam diri? Semuanya tak diendahkan.
Di saat seorang suami atau bapa menyedari dan mengetahui kemungkaran yang dilakukan oleh si isteri dan anak-anak, namun masih tidak menegur dan mengubahnya. Maka inilah yang dinamakan DAYUS yang sebenar.
Daripada Abdullah bin Umar R.Anhuma, Rasulullah SAW bersabda:-
Maksudnya: Tiga golongan yang telah diharamkan oleh Allah daripada memasuki syurga: Iaitu penagih arak, orang menderhakai ibu bapanya dan orang yang dayus iaitu orang yang membiarkan kejahatan dalam keluarganya. (HR Ahmad, hadis sahih)
Allahu Akbar, terkejut dan sedih rasa apabila melihat trend “Unboxing by Husband” yang dimuat naik beberapa pasangan muda yang baru sahaja bernikah dan masih memakai busana pengantin, sehingga ada yang sanggup membuka tudung.
Walaupun bukan sehingga tahap membuka pakaian seperti barat, namun saya tertanya adakah tidak ada sekelumit pun perasaan malu dalam diri ketika memuat naik video ini? Ke manakah peranan seorang suami yang seharusnya menjaga maruah dan kehormatan rumah tangga yang baru sahaja dibina?
MEMULAKAN KEHIDUPAN BARU DENGAN PERBUATAN MAKSIAT
Kadang disebabkan rasa teruja yang amat dalam melalui peristiwa yang sangat dinanti-nantikan, menyebabkan kita hilang pertimbangan. Mungkin ada yang terlalu gembira sehingga merasakan detik itu perlu dirakam dan dikongsikan kepada orang ramai, sedangkan ia sepatutnya disimpan kemas sebagai detik istimewa suami isteri.
Budaya berkongsi sesuatu yang peribadi bagi suami isteri ini bukan budaya dan tuntutan Islam. Bayangkan, apabila video sebegini mula tular dan semakin ramai pula pasangan pengantin baru yang ikut melakukan perkara ini, bagaimana agaknya? Ingatlah pesan Rasulullah SAW dalam sebuah hadis:
Maksudnya: “Kalian benar-benar akan mengikut jalan orang sebelum kalian sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehinggalah jika mereka masuk ke dalam lubang biawak pun kalian akan memasukinya. Kami (iaitu kalangan sahabat) bertanya: “Ya Rasulullah, adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Baginda SAW menjawab: “Siapa lagi (kalau bukan mereka)?” (HR Muslim, hadis sahih).
Sahabat, jauhilah segala bentuk trend yang menjatuhkan maruah diri sendiri, malahan membentuk budaya yang rosak. Kita amat risau jika sudah terlalu ramai mula ikut trend yang sama, lalu akhirnya kemungkaran pun jadi suatu yang dianggap biasa. Nauzubillah.
Maksudnya: “Barangsiapa menjadi pelopor suatu amalan kebaikan lalu diamalkan oleh orang sesudahnya, maka akan dicatat baginya ganjaran seperti ganjaran orang yang mengikutinya dan sedikitpun tidak akan mengurangi ganjaran yang mereka peroleh. Sebaliknya, barangsiapa menjadi pelopor suatu amalan keburukan lalu diamalkan oleh orang sesudahnya, maka akan dicatat baginya dosa seperti dosa orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi dosanya sedikit pun.” (Riwayat Muslim, hadis sahih).
MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA
Tuan Puan,
Islam sangat menitikberatkan tentang sifat malu pada diri seseorang, begitu juga buat suami isteri. Antara adab yang penting namun sering dilupakan termasuklah tidak mendedahkan kemesraan suami isteri secara terbuka di depan khalayak umum.
Hikmahnya supaya tidak timbul fitnah (syahwat) kepada orang lain, rasa tidak senang orang sekeliling yang melihat atau mempengaruhi orang yang belum ada hubungan sah untuk turut melakukan perbuatan yang dihalalkan kepada suami isteri.
Larangan ini bukan sahaja dalam bab berpelukan, mencium pasangan, suap menyuap, dan sebagainya, tetapi termasuk juga posting di media sosial sama ada gambar atau video suami isteri bermesraan secara intim.
TITIPAN BUAT PENGANTIN, SEMOGA PERKAHWINAN BEROLEH REDA ALLAH
Buat adinda sekalian yang saya kasihi kerana Allah,
Yakin dan percayalah bahawa mempamerkan momen romantis bersama pasangan untuk tontonan umum bukanlah kayu ukur sebenar kebahagiaan. Lumrah lelaki suka melihat, wanita suka dilihat.
Namun, pesanan penting buat para suami, peliharalah aurat dan maruah isteri, serta didik dirinya dengan taqwa dan sifat malu. Jangan sampai menjadi seorang suami yang DAYUS. Dan buat kaum wanita, jangan pula biarkan diri kita terpedaya dengan kehendak nafsu sendiri, bimbang kelak bila sudah terlambat terpaksa menanggung penyesalan yang tiada kesudahan.
Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar dan keras, yang tidak derhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka, dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (Surah Tahrim 66: 6)
INGATAN BERSAMA DAN DOA BUAT SEMUA PASANGAN
Pasangan bukanlah objek yang layak diperlakukan sebegitu tanpa rasa segan atau mengaibkan. Sebagai ketua keluarga, suami perlu sedar dan tahu membezakan perkara yang baik di sisi agama ataupun sebaliknya. Bersederhanalah dalam ekspresikan kebahagiaan.
Peranan suami dan isteri supaya saling menegur dan perbaiki akhlak sesama pasangan, bukan menjadi pendorong terhadap perkara yang mengundang murka Allah SWT.
Saya doakan agar semua yang sudah atau bakal bergelar suami isteri diberikan hidayah dan bimbingan dalam menjalani kehidupan berumah tangga. Agar suami, isteri, ibu ayah dan anak-anak semuanya menjadi penyejuk mata kita.
Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.”
Semoga dengan kita memohon bersungguh-sungguh supaya diberi hidayah, Allah SWT menyelamatkan kita daripada terjatuh ke lembah dosa maksiat yang hitam dan melemaskan Semoga bermanfaat buat semua.
SILAKAN SHARE, KITA BERKONGSI KEBAIKAN DAN MANFAAT. Rujukan: 1. Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-371: Nusyuz Bagi Seorang Suami 2. Zaharuddin.net: Siapa Lelaki Dayus? Oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman ASMA’ BINTI HARUN & TIM PENYELIDIKAN #UAHSahabatDuniaAkhirat
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Sihat adalah nikmat terbesar diberi oleh Allah SWT kepada hambaNya. Bila tubuh badan sihat, banyak aktiviti boleh kita lakukan termasuk beribadah dengan sempurna, dapat menikmati makanan sihat seperti diajarkan Rasulullah, dapat berolahraga dan banyak lagi. Bahkan Rasulullah sendiri mengamalkan segelas air dicampur dengan madu asli setiap pagi. Menjelang waktu dhuha, Baginda memakan tujuh biji kurma ajwa.
Minyak zaitun juga antara makanan kesukaan Baginda dan dimakan pada sebelah petang. Seperti kita ketahui pokok zaitun banyak khasiatnya dan disebut dalam Al-Quran. Malah sukan olahraga seperti memanah, berkuda dan berenang adalah antara aktiviti dilakukan oleh Baginda Rasulullah.
Said bin Jubir berkata dari Ibn Abbas r.a bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Kesembuhan dapat diperoleh melalui tiga cara: pertama dengan meminum madu, berbekam dan terapi besi panas. Dan aku tidak menganjurkan umatku untuk melakukan pengubatan dengan besi panas.” (HR. Bukhari).
Di saat dunia sedang diuji dengan pandemic Covid-19 yang semakin mengganas terutama varian Delta, sebagai umat islam kita disarankan untuk memperbanyakkan doa memohon perlindungan dari Allah SWT. Bacalah doa ini selepas solat terutama doa diberi kesihatan yang baik dan selalu berada dalam lindungan Allah SWT.
Ertinya: Ya Allah, kami mohon keampunan, kesihatan dan perlindungan yang terus menerus di dunia dan di akhirat, kemenangan masuk syurga serta diselamatkan dari api neraka.”
Ertinya: “Ya Allah, ampunilah aku, kasihanilah aku, berilah petunjuk kepadaku, selamatkanlah aku (dari berbagai penyakit), dan berikanlah rezeki kepadaku.” (HR. Muslim).
3. Doa agar diberi kesihatan yang baik untuk keluarga dan selalu dalam kesejahteraan
“Allaahumma inni a’udzubika min zawali ni’matika, wa thahawwuli a’fiyatika, wa faja’ati niqmatika, wa jami’i sakhatika.”
Ertinya: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari hilangnya nikmat-Mu dan hilangnya kesihatan dari-Mu dan datangnya kutukan-Mu secara tiba-tiba dan dari segala kemarahan-Mu.” (HR. Bukhari Muslim, Abu Dawud dan Tirmidzi).
Ketiga-tiga doa ini boleh kita amalkan setiap hari, agar Allah SWT sentiasa melindungi kita dan keluarga kita dari segala macam penyakit dan bahaya.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Membenci diri sendiri boleh memberi kesan kepada emosi dan hubungan dengan Allah SWT. Ketahui cara memandang diri dengan lebih positif menurut perspektif Islam.