Antara sebahagian cita-cita dan tujuan perkahwinan itu sendiri, firman Allah SWT:-

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚإِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir”. (Surah Al-Rum: 21).

Pasti ramai tahu tentang artis Azmi Saat yang cukup menghargai isterinya. Walau diuji dengan kehadiran cahayamata yang hanya seketika sebelum dijemput Allah, kasih sayang suami isteri ini kekal utuh berdua.

Dalam satu perkongsian di fbnya, dalam nada bergurau suami isteri sebelum tidur, saat diajukan soalan oleh isterinya apakah keburukan dirinya sepanjang menjadi isteri, Azmi menjawap, tiada apa keburukan isteri disimpan di dalam hatinya.

Baguskan suami begini, begitu menghargai isteri. Pasti isteri lebih sayang.

IKLAN

Dalam pada itu, dalam guraunya, Azmi akui wanita mungkin bukan makhuk bumi kerana ada “sikap” mereka.

Dalam perkongsiannya, tulis Azmi:-

Semalam, sementara nak lelapkan mata, saya dan isteri berborak. Macam-macamlah ceritanya. Dia pasal hari dia. Saya pasal hari saya.

IKLAN

Entah tak ingat topik apa, tiba-tiba isteri tanya, “Yang, agaknya kan, kalau awak kahwin baru, awak akan cerita tak keburukan saya pada isteri baru awak?”.

“Eh kenapa pula tanya macam tu? Entahlah ya. Tak pernah terfikir pula pasal nak kahwin baru.”

“Ala. Sekarang fikirlah. Agaknya, kalau ada keburukan saya yang awak nak ceritakan, apa keburukan tu ek?”

IKLAN

“Entahlah yang. Saya tak pernah simpan pun keburukan awak dalam ingatan. Silap-silap isteri baru saya tu cemburu bila saya selalu memuji awak. Asyik nak bercerita keseronokan bila saya dengan awak.”

Lepas tu dia tanya pula, “Habis tu, kalau semuanya best, kenapa nak kahwin baru?”

Aduh. Soalan apakah ini? Tanda-tanda apakah ini? Hey. Benarlah perempuan bukan makhluk bumi.

Haha, benarlah wanita agak complicated!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI