‘Selepas peristiwa sedih libatkan airlines negara kita.’ Pramugara ini ambil inisiatif mulakan penerbangan dengan bacaan doa secara terbuka.

Malahan tindakannya tidak mendapat halangan daripada pihak atasan, jadi dia teruskan hingga ke hari ini. Ustazah Asma’ Harun berkongsi kisah ini dan diharap apa yang dilakukan oleh pramugara ini menjadi inspirasi kepada orang lain.

Selepas Peristiwa Sedih Libatkan Airlines

Menarik dan tenang penerbangan hari ini, pramugara bernama Qismat Alias memulakan dengan mengumumkan bacaan doa sebelum terbang dan menyudahkan dengan ucapan Alhamdulillah sebaik mendarat, biasanya kita akan mendengarnya bila menaiki penerbangan menuju ke Tanah Suci, situasi pagi ini jarang berlaku.

Pramugara tersebut (gambar pertama) datang dan menegur kami, terus saya memuji apa yang dia lakukan, lalu dia bercerita;

“Ustazah,selepas beberapa peristiwa yang menyedihkan melibatkan Airlines kita, bermula itu saya ambil inisiatif sendiri memulakan penerbangan dengan bacaan doa secara terbuka tak kira ke mana penerbangan dituju, dan pihak atasan pun tidak menghalang, jadi saya syukur Alhamdulillah..”.

‘Selepas Peristiwa Sedih Libatkan Airlines.’ Pramugara Ini Ambil Inisiatif Mulakan Penerbangan Dengan Bacaan Doa Secara Terbuka
Pramugara Ini Ambil Inisiatif

Sambungnya lagi,

IKLAN

“Pernah satu ketika, berlaku situasi yang agak mencemaskan ketika telah beberapa ketika di udara, penerbangan perlu berpatah balik, dan syukur semua anak kapal dan penumpang dalam keadaan tenang.

‘Kemudian ada seorang lelaki bukan Islam bertemu saya dan berkata “mungkin sebab you baca doa tadi, tuhan lindungi dan selamatkan kita semua, thank you”

“Jadi saya bertambah yakin dengan kekuatan dan pentingnya berdoa, hanya Allah sahaja yang boleh membantu kita”.

Mulakan Penerbangan

Kami saling bertanya tentang keluarga, rupanya beliau belum bernikah, dan ada beberapa kisah lucu diceritakannya, bukan tak berusaha untuk bernikah namun ada sahaja ujian yang mendatang. Saya terus sahaja mendoakan buatnya.

IKLAN

Ceritanya lagi,

“Ustazah, boleh jadi ini adalah doa dan niat hati saya daripada kecil untuk menjaga ibu saya, ibu membesarkan kami seorang diri sejak kami kecil, maka Allah Maha Mengetahui yang terbaik untuk saya”.

Senyum riang ceria sahaja pramugara ini walau umur dah penghujung 40-an. Seorang anak yang berbakti dengan sebaiknya kepada ibunya.

Dengan Bacaan Doa Secara Terbuka

Moga satu hari yang terdekat dan berkat, Allah kurniakan buatnya seorang Isteri yang solehah, mana tahu jodohnya sedang menatap tulisan saya ini..

IKLAN

Terima kasih sudi membaca dan menyebarkan.
Alhamdulillah, kami selamat tiba di Terengganu, menghadiri majlis graduasi Huffaz Anakanda Maisarah. Moga Allah kurniakan zuriat keturunan kita penjaga dan beramal dengan alQuran.

Kashoorga: Semoga pramugara ini bertemu jodoh dan inisiatifnya membaca doa setiap kali penerbangan mempermudahkan urusan semua orang.

Sumber: Asma’ binti Harun

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI