‘Sentiasa solat berjemaah, gabung doa agar sehaluan matlamat.’ Yana Samsudin kongsi tip rumah rumah tangga bahagia yang dia kutip sepanjang perkahwinannya dengan Fadzil Zahari.

Niat pelakon ini berkongsi tip rumah tangga ini adalah khas buat adiknya yang baru saja mendirikan seminggu lalu.

‘Sentiasa Solat Berjemaah, Gabung Doa Agar Sehaluan Matlamat.’ Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Rumah Tangga Bahagia
Dalam masa yang sama pelakon beranak dua ini harapkan apa yang dikongsikan dapat memberi manfaat pada orang lain juga terutamanya pasangan yang baru berumahtangga.

Artikel Berkaitan :

Solat Berjemaah, Rahsia Kekal Bahagia Ustaz Don & Dr Husna Sepanjang 8 Tahun Berkahwin

Sentiasa Solat Berjemaah

Ini perkongsiannya,

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yana Samsudin (@yanasamsudin)

Inilah lapan resipi akak hendak bagi pada engkau adik. Malas hendak cakap nanti lupa. Agak-agak nak lupa engkau baca saja post aku berkali- kali nanti.

Guna diplomasi dan demokrasi dalam melayari rumah tangga dengan sebaiknya.

IKLAN

‘Sentiasa Solat Berjemaah, Gabung Doa Agar Sehaluan Matlamat.’ Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Rumah Tangga Bahagia
1-Sentiasa solat berjemaah.
Kamu akan faham apa maksud aku ini. Lepas solat, kongsilah doa korang bersama. Jangan malu. Kalau suami segan jadi imam, belajarlah sama-sama sempurnakan sehari demi sehari..

Cantumkan doa kalian supaya sehaluan matlamat dan apa yang korang minta pada Allah hal dunia dan akhirat.

Gabung Doa Agar

2-Syura
Hendak dapatkan persetujuan mesti ada syura dan mesyurat. Di galakkan setiap malam seperti “pillow talk” atau paling kurang seminggu sekali. Hal hati ke hati, ekonomi ke, perjalanan esok hari ke atau hal anak-anak dan banyak lagi.

3- Tanggungjawab suami dan isteri
Sesungguhnya dalam rumah tan g ga, kena tahu tanggungjawab masing-masing. Antaranya hal nafkah atau hal-hal lain kena buat tanggungjawab masing-masing.

Sehaluan Matlamat

4- Merajuk jangan lama lama.
Jangan biar lama-lama dan cepatlah peluk pasangan jika merajuk. Lepas itu, tanyalah kenapa terasa. Tanya saja pun bukan kena bayar pun. Haa be gitulah…

Yang merajuk, beritahu saja terus-terang apa yang dirasa, simpan-simpan buat apa? Bukan kita boleh baca fikiran orang lain. Fikiran dan perasaan sendiri pun kadang-kadan g confuse lagilah nak faham orang lain dalam masa yang singkat. Tak ada maknanya adik oiiiii…

Lepas itu bila sudah beritahu merajuk pasal apa itu, kalau betul ada kekhilafan ambil luahan itu dan perbetulkan keadaan. Kemudian, janganlah buat lagi. Kalau berulang-ulang benda sama, siapa pun akan menyirap.

‘Sentiasa Solat Berjemaah, Gabung Doa Agar Sehaluan Matlamat.’ Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Rumah Tangga Bahagia
Yana Samsudin Kongsi Tip

5- Sentiasa alert perubahan pasangan masing-masing. Supaya senang kita nak kenal. Awal Itu kena adapt sebab baru hidup bersama.

IKLAN

6- Selalulah tanam sifat hendak bantu pasangan.
Masing-masing mesti ada perasaan ini. Jangan sebelah pihak saja . Berebutlah hendak hulurkan bantuan antara satu sama lain.

Nampak suami tercari-cari tanya dan bantu cari. Kalau isteri hendak angkat barang itu, suami ternampak cepat-cepatlah bantu angkat dulu.

Baca Di Sini:

First Day Kahwin Terus Minta Nak Solat Jemaah Setiap Waktu, Farah Lee Kongsi Cerita Lama, Kelebihan Solat Jemaah Di Rumah

‘Bacaan Suami Salah Ketika Solat Jemaah, Isteri Tak Boleh Tegur Direct.’ Begini Cara Yang Betul

Rumah Rumah Tangga Bahagia

7- Berlaku adil pada tempatnya dan sepatutnya.
Sama rata mesti diaplikasikan, isteri perlukan perhatian, kena bercakaplah. Tak akan nak dengar sebelah pihak saja kan. Mesyuarat hendak dapatkan keputusan yang adil. Dipersetujui dua belah pihak.

IKLAN

8- Kebebasan, janganlah mengongkong sangat.
Suami hendak tengok handphone pun tak boleh, nak keluar pun tak boleh. Isteri nak ada “me time ” tidur siang sekejap pun tak boleh. Nak kentut sewenang-wenangnya pun jadi masalah.. Eh semua tak boleh lah. Jenuh… Hahahaha.

Maka, inilah sebahagian tip yang akak boleh kongsi, akak pun dapat dari sendiri, mak abah dan gabung pakar-pakar psikologi rumah tangga. Gunalah elok ini….

Apa pun selamat pengantin baru semoga kekal bahagia hingga ke syurga! Amin…

Kashoorga : Dalam rumahtangga perlukan tolenransi dan persefahaman.

Sumber : Instagram Yana Samsudin

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI