Seeloknya bersangka baik dengan pandangan orang. ‘Kalau tak selesa anak orang menangis, tapau makan di rumah.’

Sebenarnya dalam isu ini tiada siapa betul dan tiada siapa yang salah. Sebaiknya kita patut saling bertolak ansur. Kita juga kena faham dalam kehidupan kita ini, bukan kita saja wujud.

Ada juga manusia lain yang mempunyai bermacam macam perangai. Kadang-kadang pandangan orang ini membawa sejuta makna.

Ikuti perkongsian Ustaz Muhamad Al Abror ini berkaitan kes Cikgu Ayu yang bawa anak pergi makan di kedai makan, kemudian dia kena keluar sebab anak dia bising.

Seeloknya Bersangka Baik

Sebenarnya dalam banyak-banyak komen tentang video Cikgu Ayu yang viral tersebut, Ustaz Muhamad Al Abror terpanggil untuk menjawab tentang komen netizen.

Soalnya:
Kalau anak nangis dekat masjid, imam dan jemaah kena balik ke?

IKLAN

Katanya, sebagai imam masjid,
Nabi Muhammad saw dalam hadis Bukhari (hadis sahih),
‘Nabi sedang solat, tiba-tiba Nabi cepatkan solat. Jika diikutkan nabi nak panjangkan solat tapi Nabi sengaja cepatkan.

Dengan Pandangan Orang

Setelah selesai solat, para sahabat mulai pelik dan rupa-rupanya ketika solat tersebut Nabi terdengar ada kanak-kanak yang menangis.

Jadi nabi risau ibu tersebut hatinya tak tenteram. Jadi bila solat habis cepat dan awal, ibu tadi dapat tenangkan anaknya yang menangis tadi.

IKLAN

Bayangkan Nabi juga usahakan sesuatu dalam menjaga hati orang lain, apatah lagi seorang ibu.

Kalau Tak Selesa Anak Orang Menangis

Manakala menjawab kepada situasi cikgu tersebut pula, buat cikgu tersebut ketahuilah bahawa setiap pandangan manusia tidak semestinya buruk kadang-kadang orang pandang sebab hatinya risau.

Dia cuba memahami situasi yang dialami sang ibu tadi. Malah ada juga ada orang dia pandang anak orang lain semacam dia pandang anak dia sendiri. Jadi bersangka baiklah.

IKLAN

Ada pula orang lain memandang dengan penuh kasih sayang. Sebagai contoh, saya sendiri mempunyai anak saya faham bila berdepan situasi anak menangis. terpanggil untuk membantu.

Tapau Makan Di Rumah

Jadi cikgu bersangka baik sebelum bersangka buruk melainkan memang orang yang pandang itu meluahkan kata-kata, ‘Anak kau ni emmang bisinglah.

Jika dalam keadaan demikian, bolehlah bersangka buruk. oleh itu jaga hati masing-masing, jaga lisan kerana semuanya akan dihisab suatu hari nanti oleh Allah SWT.

Kashoorga: Common sense itu penting. Sebaiknya, terlebih dahulu, kita didik anak kita dan diri kita sebelum didik orang lain. Ingat tu!

Sumber: Ustaz Muhamad Al Abror

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI