Kerinduan seorang anak yang tidak bertepi sehingga ‘hadirnya’ dalam mimpi. Selagi ada hayat dan berkempatan untuk berbakti kepada kedua orang tua maka berusahalah sedaya mungkin membahagiakan mereka.

Apabila mereka telah tiada maka hanya kenangan menjadi pengubat rindu. Berikut perkongsian  Khairul Nizam Omar tentang mimpi ‘berjumpa’ dengan arwah bapanya.

Terjaga pukul 3 pagi, utk kali pertama sejak arwah meninggal, aku mimpikan dia.. Just a few second, no word, no nothing.. Just a smile and aku sgt cam senyum tu

Lama aku simpan cerita ni, sbb aku blm rse sedia nk kongsi. Tapi bila dpt terkuis sikit wajah arwah abah dlm mimpi buat pertama kali, entahla.. Mungkin sekadar gerak hati aku yg abah dah cukup bahagia kt sana. Ape pun, aku sekadar bersangka baik, Sesungguhnya Allah lebih mengetahui untung nasib arwah abah kt sebelah sana

First, aku berkongsi ni kalau ade baiknya kita sama-sama guna. Kalau takde baiknya, kau buat x nampak jela post ni. Post ni lebih kpd post rindu. Tapi some of the side yg aku rse blh jdi tauladan utk diri aku sendiri

MINTA BELI JUBAH PUTIH

Cerita ni diceritakan sendiri oleh mak aku, adik-adik aku serta nurse yg ada masa arwah abah menghembuskan nafas terakhir kt bumi ni..masa ni aku xde kt Malaysia atas tugasan yg aku dpt kt luar negara. Jadi, aku cuba sampaikan secermat yg blh sepertimana yg diceritakan oleh mereka-mereka yg ada di samping arwah masa saat-saat akhir dia.

Patah balik beberapa bulan sebelum arwah meninggal, bukan main bersungguh-sungguh arwah mintak aku belikan jubah putih utk dia. Padahal, seumur hidup arwah mmg x pernah dibuatnya pakai jubah. Sampai nk tengah malam, akhirnya dpt jgk aku cari sehelai jubah putih kosong yg mengikut rupa yg arwah inginkan & the best part is, lepas beli arwah xnak pakai pun. Dia kata dia cuma nak jubah tu..aku pun just mengangguk jela masa tu

Fast forward few months after that, arwah masuk wad. Arwah abah aku ni mmg sakit sejak aku umur 7 tahun, jadi mmg hospital dgn klinik tu mmg dah jdi second home dah.. Aku plak masa tu kt jepun, aku call adik aku, adik aku kata abah sakit, kalau makin teruk aku call balik kata adik aku.

IKLAN

Few days after that, adik aku kata abah dah nampak sihat sgt. Makan minum selera, siap blh bergurau dgn semua org kt situ. Aku video call abah, berborak dgn arwah.. Arwah gelak-gelak mcm takde pape yg nak jadi. Tapi ayat last dia sampai skrg terbenam dalam otak aku yg paling dalam.. Sebelum aku letak telefon, abah cakap “panjang umur nanti kita jumpa lagi” diakhiri dgn senyuman & lambaian.. Sape sangka rupanya tu lambaian terakhir abah utk aku

Hari pertama ketika pendaftaran masuk ke UiTM Lendu.

Pukul 12.30 tgh malam, 14 februari 2018..ayah aku mengejutkan adik aku no 3 yg menjaga dia pada malam tu. Dia bangun & bertanya pada adik aku, “ustaz berjubah mana datang ramai-ramai malam-malam ni?”.. Adik aku tgk ke arah yg dia tunjuk, kosong. Hanya dinding hospital yg tak berpenghuni. Disebabkan mengantuk, adik aku menyambung semula tidurnya

NAMPAK CAHAYA WARNA-WARNI

Pukul 1.30 pagi, 14 februari 2018..selang sejam selepas tu, arwah bangun sekali lagi bertanyakan pada adik aku..blh tlg tutupkan lampu tak. Adik aku bangun & ternyata lampu dah pun dipadamkan oleh nurse yg bertugas. Tapi abah aku bertanya lagi, “kalau dah padam, tu cahaya apa yg warna warni tu”.. Adik aku bangun & bertanya pada nurse yg bertugas, ayah saya kata ade lampu. Dia ok tak? Nurse memeriksa arwah, arwah mcm biasa & nurse meyakinkan dia takde sebarang lampu warna warni menyala di situ.. Mereka menyambung semula lena yg tertangguh

IKLAN

Kalau abah ade lagi, tahun ni umur abah dah 59 tahun.. Xdpt abah tgk menantu abah, cucu sulung abah. Happy birthday…

Posted by Khairul Nizam Omar on Saturday, 5 January 2019

Sekitar 2.30 pagi, 14 februari 2018..arwah bangun batuk-batuk & kebetulan mak aku dh berada di situ bersama dgn adik aku serta nurse yg bertugas.. Selepas beberapa prosedur dijalankan, nurse memberi laluan kpd mak. . Mak memangku arwah di ribanya.. Nafasnya kian hilang, arwah menarik nafas & dgn jelas adik aku ceritakan arwah sempat melafaz kalimah suci lailahaillallah & lerailah roh & jasad seorang yg aku panggil abah

Ketika pengebumian, aku masih dlm perjalanan nk balik ke Malaysia & setibanya aku dikampung, org yg mengebumikan arwah terus jumpa aku & mengatakan “arwah pergi dlm keadaan yg baik & sepanjang aku uruskan jenazah, banyak tanda-tanda yg baik aku dpt tgk pada arwah, Insyaallah, lagi baik tempatnya skrg ni berbanding dunia”.. Aku hanya mengangguk, dah takde tenaga aku nk bertanya secara lebih details ape yg dia cbe sampaikan disebabkan perjalanan balik yg jauh & aku masih dlm proses menghadam, betul ke aku tgh hadap semua ni..

Bila aku kenang balik, arwah abah aku ni biasa-biasa je orgnya. Tidaklah sehebat para-para ulama, pakaiannya tidaklah seperti imam-imam masjid. Tapi bila org yg berada di sekitar arwah bercerita pada aku, baik dari keluarga sendiri mahupun org luar yg menguruskan arwah. aku rse terharu bagaimana cara Allah jemput pulang rohnya

Aku tak pasti akan amalan arwah yg lain. Tapi 2 perkara yg arwah selalu tekankan ialah melayan tetamu & bersedekah. Arwah abah ni masa hayat dia dlu, bab melayan tetamu aku mmg x boleh lawan dia.. Senang cerita, biar aku lapar tapi jgn tetamu aku lapar. Segala ape yg terdaya arwah akan hidang pada sesiapapun yg dtg ke pondok buruk kami, kalau ade 3 sudu gula pun kt rumah, 3 sudu gula tu la dia akan bancuh air utk meraikan tetamu

SUKA BERSEDEKAH

IKLAN

Aku ni dtg dari keluarga asnaf yg tahap aku blh kategorikan miskin tegar satu ketika dlu. Tapi arwah abah aku ni dia punya perangai, kalau ade RM 10 dalam poket, tetibe nampak org lain ade masalah, RM 8 dia bagi org, RM 2 dia simpan even time tu dia pun susah jgk. Masa aku kecik-kecik dulu, cukup berbulu mata aku tgk semua ni sbb pada akal budak aku, kita pun miskin, apa jadah nk tlg org lagi. Tapi arwah selalu akan ckp kt aku “takpe, kita cari rezeki lain. Tuhan ade, matematik Tuhan bkn sama mcm matematik manusia. Kalau Tuhan kata cukup, cukuplah utk kita”

Bertahun aku tak paham & sengaja utk tak nak paham sbb bagi aku, aku pun susah, ape hal aku nk tlg org.. But in the end, aku rse aku dh mula faham ape yg arwah cbe bagitau

Rezeki tu bkn duit semata.. Sihat badan tu rezeki, akal yg cerdas tu rezeki, keluarga yg bersatu tu rezeki, kematian yg baik pun rezeki & mcm-mcm lagi.. Rezeki tu luas, kita je yg pandang rezeki tu duit semata-mata (termasuk aku la tu) kalau tidak rezeki tu dpt pada si pemberi, mungkin akan pergi pada ahli keluarganya. Kalau tidak kaya pun, rezeki yg ada masih cukup menyambung nyawa

And still, aku sekadar manusia.. Aku x boleh kata abah aku dlm syurga skrg sbb syurga tu Hak mutlak Tuhan.. Tapi sebagai anak, sungguh aku berpaut pada ihsan Tuhan moga roh arwah abah berada di kalangan orang-orang yg beriman.. AMIN

Sumber kredit: Khairul Nizam Omar

VIDEO: