Keluar pergi bekerja untuk menyara keluarga seawal pagi, matahari pun belum terbit lagi dan pulang pula ketika hari sudah pun senja dan ada kala malam.

Bagi yang bekerja menggunakan tenaga memang akan terasa kepenatannya. Namun janganlah merungut kerana kepenatan mencari nafkah ini adalah kepenatan yang disukai Allah dan Rasulullah SAW.

Malah suami yang beroleh rezeki dari pekerjaan ini dan memberikan pula hadiah buat isteri dan anaknya juga turut diberi ganjaran pahala sedekah.

Perkara ini dijelaskan oleh Dr Ahmad Sanusi dari Fakulti Pengajian Quran Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia dalam satu perkongsian beliau mengenai kepenatan yang disukai Allah SWT

Kepenatan yang disukai

Tulis beliau kesungguhan ibu bapa yang bekerja pagi dan petang bagi menyara kehidupan keluarga adalah kepenatan yang disukai oleh Allah dan RasulNya.

IKLAN

Rasulullah pernah bersabda bahawa setiap suap yang diberikan suami kepada isteri akan diberi pahala. Sabda Nabi ﷺ:
وَلَسْتَ تُنْفِقُ نَفَقَةً تَبْتَغِى بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلاَّ أُجِرْتَ بِهَا حَتَّى اللُّقْمَةُ تَجْعَلُهَا فِي فِيّ امْرَأَتِكَ
“Dan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala).
(HR Muslim).

Bahkan isteri yang bersungguh mendapatkan makanan buat anak-anaknya akan turut diberikan ganjaran yang besar oleh Allah. al-Imam Muslim meriwayatkan satu insiden yang menyayat hati.

Menurut Saidatina Aisyah, seorang ibu telah datang ke rumahnya bersama dengan dgn dua orang anak perempuannya. Ibu tersebut meminta sumbangan daripada Aisyah. Namun, ketika itu tiada apa yang boleh disumbangkan melainkan sebiji tamar lalu diberikan kepada si Ibu tersebut.

IKLAN

Apa yang berlaku dihadapan Aisyah sangat menyentuh hatinya. Si Ibu tersebut membelah tamar tersebut kepada dua bahagian lalu diberikan kepada kedua orang anak perempuan yang bersama dengannya sedangkan dia sendiri tidak mendapat sebarang makanan. Peristiwa ini diberitakan kepada Nabi.

Rasulullah lalu bersabda:
فَقَالَ إنَّ اللَّهَ قَدْ أَوْجَبَ لَهَا بِهَا الْجَنَّةَ أَوْ أَعْتَقَهَا بِهَا مِنْ النَّارِ
“Sesungguhnya Allah telah mewajibkan ke atas ibu tadi syurga (iaitu ibu tersebut pasti akan masuk ke syurga) atau (dengan amalan tersebut) Allah akan membebaskannya dari neraka.
(HR Muslim).

Bahkan Rasulullah turut menegaskan bahawa duit yang ibu dan ayah sumbangkan untuk keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:
أَفْضَلُ دِينَارٍ يُنْفِقُهُ الرَّجُلُ دِينَارٌ يُنْفِقُهُ عَلَى عِيَالِهِ
“Sebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganya”
(HR al-Bukhari).

IKLAN
Beli hadiah untuk isteri dan anak ganjarannya pahala sedekah

Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai perilaku baik seorang suami. Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:
تصدقت به عَلَى سخيلة بنت عبيدة ، وكانت امرأته ، وَقَالَ : سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول فِي الصدقة : ” الصدقة عَلَى الأهل صدقة

“Aku telah hadiahkannya kepada isteriky Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Ya’la).

Justeru, berusahalah menyara keluarga dan berilah hadiah buat isteri. Sesungguhnya ia adalah perkara yang dipuji Allah dan Rasul.

Sumber: Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI