Sering terjadi pertelingkahan di antara suami isteri disebabkan tidak memahami perasaan, kehendak dan keperluan pasangan. Walaupun ada yang sudah berkahwin puluhan tahun, pergaduhan kecil sering berlaku.

Ada yang mengatakan suami tidak memahami perasaan isteri, isteri pula mengatakan sebaliknya. Bergaduh macam mana sekali pun, tidak perlulah sampai bercerai berai.

Berikut perkongsian PU Amin

Tak semestinya gaduh je nak kena cerai. Gaduh manja biasalah. Tapi kalau gaduh sampai naik kaki tangan, itu memang kena berpisah la ikut cara mahkamah.

Setakat gaduh hal hal kecik ni, boleh nego lagi. Islam agama yang mengajak ummat untuk hidup bekeluarga. Carilah jalan penyelesaian dengan SOLAT dan SABAR.

https://www.instagram.com/p/BzfTnOqAWZR/?utm_source=ig_web_copy_link

Dalam perhubungan perlu ada tolak ansur dan saling memahami agar jalinan kebahagiaan kekal sehingga hujung nyawa. Antara panduan yang boleh diikuti terutama suami isteri bekerja adalah:

IKLAN

1. Ubah sikap

Perkara paling penting adalah setiap pasangan perlu mengubah sikap masing-masing menjadi seorang yang prihatin terhadap masalah orang lain. Dengan cara ini saja dapat mengikis sikap mementingkan diri sendiri. Bagi suami, mereka seharusnya membuang sikap dan ego agar pergaduhan tidak berpanjangan.

2. Memahami perasaan pasangan

Banyak masalah dalam rumah tangga berpunca daripada masalah di tempat kerja, kesihatan, kewangan, isu keluarga kedua pihak dan anak. Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Apa yang penting saling berkongsi pendapat serta memahami perasaan pasangan.

IKLAN

Suami Isteri Kalau Bergaduh, Usahlah Sampai Bercerai Berai-PU Amin

3. Untuk suami isteri bekerja

Bagi suami isteri bekerja, tiada istilah siapa suri rumah sebenarnya. Sekiranya pasangan berkemampuan, bolehlah mengambil pembantu untuk meringankan beban kerja di rumah. Tetapi sekiranya tidak mampu, suami isteri perlu bekerjasama di dalam menguruskan rumah tangga.

Biasanya isteri yang lebih banyak melakukan kerja rumah berbanding suami walaupun kedua-duanya berkerja. Saling memahami dalam hubungan suami isteri sangat membantu dalam mewujudkan sebuah keluarga bahagia.

IKLAN

4. Amalkan makan bersama setiap hari

Berbual mesra dan nasihat-menasihati ketika makan. Amalan ini akan menarik hidayah Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

Sumber kredit: PU Amin

VIDEO KASHOORGA:

 

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI