Daripada Zaid bin Khalid, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:-

مَن فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثلُ أَجْرِهِ، غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِن أَجْرِ الصَّائِمِ شَيئًا

Maksudnya: “Siapa yang memberi makan orang yang berpuasa maka baginya pahala seumpamanya tanpa sedikitpun kurang pahala orang berpuasa.” (Riwayat Ahmad, al-Tarmizi dan al-Baihaqi)

Dalam satu hadith lain disebut :- Daripada Ummu Ammarah, Rasulullah SAW bersabda:-

إِنَّ الصَّائِمِ إِذَا أَكَلَ عِندَهُ لمَ تَزَل تُصَلِّي عَلَيهِ المَلائِكَةُ حَتََى يَفْرُغَ مِن طَعَامِهِ

Maksudnya: “Sesungguhnya orang yang berpuasa apabila makan bersamanya orang berpuasa yang lain, maka sentiasalah para malaikat mengucap selawat ke atasnya sehingga selesai daripada makannya.” (Riwayat Ahmad, al-Tarmizi dan al-Baihaqi)

Rasulullah SAW bersabda:-

IKLAN

الصَّائِمُ إِذَا أَكَلَتْ عِنْدَهُ المُفَاطِرُ صَلَّتْ عَلَيْهِ الملائِكَةُ

Maksudnya: “Orang yang berpuasa apabila makan di sisinya orang-orang yang berbuka puasa, nescaya para malaikat berselawat ke atasnya.” (Riwayat al-Tarmizi dan Ibn Majah).

Terlalu banyak kelebihan memberi orang makan khususnya di bulan puasa. Sejajar itu, Ramadan yang bakal tiba, Sinar Harian bersama Karya Bestari dan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) menganjurkan Program Iftar Ala Madinah @ Karangkraf bermula dari 4 April hingga 2 Mei ini bertempat di Dataran Karangkraf, Shah Alam selama 29 hari berturut-turut.

Suasana Ramadan Di Tanah Suci, Program Iftar Ala Madinah @Karangkraf Menanti Orang Ramai
Ketua Projek Iftar Ala Madinah @Karangkraf, Puan Firdaus Hussamuddin

Ketua Projek, Firdaus Hussamuddin berkata, pelaksanaan program itu bertujuan memberi peluang terutamanya kepada golongan yang memerlukan untuk datang berbuka puasa di Dataran Karangkraf secara percuma dan ia terbuka kepada semua orang.

“Ramai pihak yang terjejas susulan Covid-19 hingga ada dibuang kerja selain pertambahan kos sara hidup dan harga makanan yang semakin meningkat ketika ini.

IKLAN

“Kami sangat menggalakkan orang ramai datang dengan ahli keluarga untuk bersama-sama berbuka puasa di sini, seolah merasai suasana berbuka puasa di Tanah Suci Makkah. Kalau nak bawa makanan sendiri pun boleh selain dikongsi dengan orang ramai,”katanya ketika ditemui.

Dalam pada itu, Firdaus Hussamuddin memaklumkan, bagi yang datang dengan ahli keluarga akan ditempatkan bersama tetapi bagi yang datang dengan kawan atau bersendirian, akan diasingkan mengikut jantina.

“Paling pentin kita nak mewujudkan kembali suasana berbuka ala Madinah dan Makkah, untuk mereka yang merindukan kemeriahan dan suasana Ramadan itu sendiri, maka kita bawa konsep ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Suasana Ramadan Di Tanah Suci, Program Iftar Ala Madinah @Karangkraf Menanti Orang Ramai
Suasana majlis berbuka puasa yang pernah diraikan pada tahun 2018 dahulu di Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam

Program tazkirah sebelum majlis berbuka

IKLAN

Firdaus yang juga merupakan Ketua Pegawai Operasi Grup Buku Karangkraf berkata, menariknya program kali ini, orang ramai akan disajikan dengan pengisian tazkirah berdekatan masjid sementara menunggu waktu berbuka puasa.

“Di samping itu, ada beberapa imam kita daripada Karya Bestari dan WUIF yang akan bergilir setiap hari untuk bacaan tazkirah dan mengimamkan solat maghrib dan solat terawih sepanjang program berlangsung,” ujarnya.

Sementara itu, beliau turut mengalu-alukan mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO), badan korporat dan individu perseorangan yang ingin berinfaq bersama-sama untuk membantu mereka yang berada dalam kesempitan hidup.

“Kita juga galakkan pihak lain yang ingin sertai kita untuk memberi infaq makanan, barangan atau berbentuk wang tunai boleh menyalurkan sumbangan melalui akaun SINAR KARANGKRAF SDN BHD 564276 529068 (Maybank),” jelasnya.

Firdaus turut mengajak mana-mana individu yang ingin menjadi sukarelawan bagi mengendalikan program berkenaan boleh berbuat demikian dengan menghubungi sekretariat di talian 0192133315.

“Orang ramai yang ingin turut serta dalam program berbuka puasa ala Madinah ini perlu membuat pengesahan kehadiran jam 10 pagi sehari sebelumnya di talian yang sama,” katanya.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI