Trend buat majlis kahwin besar-besaran boleh dilihat dengan jelas di mana-mana sahaja. Walaupun ada yang mengaitkannya dengan soal pembaziran, namun segala-galanya bergantung kepada kemampuan pengantin.

Jika mampu, boleh buat besar-besaran. Jika tidak mampu, buatlah seadanya. Perkara paling penting ialah menyempurnakan Rukun Nikah. Selebihnya hanya adat sahaja. Jika ditinggalkan pun tidak berdosa.

1) Masak Sendiri

Kaedah rewang yang diamalkan oleh masyarakat kampung sebenarnya sangat menjimatkan wang. Masak sendiri hidangan majlis. Menggunakan khidmat katering sebenarnya mahal kerana harga yang dicaj dikira mengikut jumlah tetamu.

Tak Mahu Poket Kering Lepas Kahwin, Ikut Panduan Ini!

IKLAN

 

2) Hadkan Hantaran

Usah terlalu terikut-ikut dengan jumlah dulang hantaran yang banyak. Cukuplah sekadar lima hingga tujuh dulang sahaja. Lebih banyak dulang, lebih banyak kos perlu anda tanggung untuk membeli barang di atas dulang dan hiasannya.

IKLAN

3) Hadkan Persalinan Pengantin

Ada pasangan pengantin yang sengaja menyewa banyak persalinan sekadar untuk mengambil gambar. Untuk berjimat, cukuplah sekadar dua pasang persalinan sahaja iaitu satu untuk majlis nikah dan satu lagi untuk bergambar. Sudah memadai.

Tak Mahu Poket Kering Lepas Kahwin, Ikut Panduan Ini!

IKLAN

 

4) Pelamin Mewah

Perlukah bermewah-mewah menempah pelamin yang gah? Jika mampu tiada salahnya. Namun sebenarnya cukuplah jika memilih pelamin sederhana untuk memeriahkan suasana. Ada keluarga yang membuat sendiri pelamin untuk pengantin menggunakan kreativiti masing-masing. Lebih jimat dan cukup meriah.

Menganjurkan majlis perkahwinan secara sederhana boleh menjimatkan wang. Ini kerana selepas berkahwin, pasangan pengantin baharu memerlukan lebih banyak wang untuk memulakan kehidupan sebagai suami isteri. Jadi, lebih baik fikir masa depan, kan?

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI