‘Tular Arab Saudi umum peraturan baru sempena ramadan.’ Timbul misleading dan bawa naratif buruk kepada umat Islam. Sebenarnya maksud peraturan yang dikeluarkan telah disalahtafsir sehingga membawa maksud buruk.

Masyallah, begitulah yang terjadi apabila terlalu ramai yang mula percaya tanpa usul-periksa dan akhirnya menyebarkan kepada orang lain tanpa rasa bersalah.

Kongsi Abdullah Izat, peraturan baru yang dikeluarkan semata-mata untuk memudahkan dan menyenangkan para jemaah. Tetapi akhirnya timbul fitnah pula, allahuakbar!

Artikel Berkaitan:

Semakin Hujung Ramadan, Semakin Banyak Pahala

‘Tular Arab Saudi Umum Peraturan Baru Sempena Ramadan.’ Timbul Misleading & Bawa Naratif Buruk Kepada Umat IslamTular Arab Saudi Umum

Telah tersebar dalam pelbagai media sosial tentang kononnya peraturan baru bulan Ramadan di Arab Saudi. Terutamanya versi Bahasa Melayu telah tersebar dalam group-group WhatsApp.

Kita boleh nampak betapa misleadingnya kesimpulan Sami Hamdi dan betapa ia telah membawa satu naratif yang buruk kepada umat Islam.

Di sini saya lampirkan terjemahan bagi peraturan baru yang dikeluarkan itu:

Peraturan Baru Sempena Ramadan

Terutamanya buat para imam dan bilal:
1. Memberikan komitmen penuh ketika bertugas. Tidak boleh untuk tidak hadir menjalankan tugas dalam bulan Ramadan al-Mubarak, melainkan kerana sangat terdesak dan mempunyai alasan yang boleh diterima setelah melantik seorang pengganti dalam tempoh ketidakhadiran.

Pelantikan sementara ini perlulah disahkan oleh pihak cawangan kementerian di wilayah masing-masing, dan pengganti tersebut hendaklah berjanji tidak akan mengabaikan tanggungjawab. Tempoh ketidakhadiran tidak boleh melebihi kadar yang ditetapkan.

2. Mengikuti takwim Umm al-Qura dalam mengumandangkan azan, terutamanya azan Isyak, ia mestilah dikumandangkan pada waktu yang ditetapkan.

IKLAN

Iqamat pula harus dikumandangkan selepas azan setelah tempoh waktu yang dimuktamadkan bagi setiap solat.

3. Mengambil kira hal ehwal orang ramai ketika solat Terawih. Solat tahajud [terutamanya] pada 10 malam terakhir Ramadan mestilah selesai sebelum waktu Subuh dengan tempoh yang cukup supaya tidak menyusahkan para jemaah [untuk bersahur].

4. Beriltizam dengan petunjuk Nabi dalam doa qunut ketika solat terawih serta tidak memanjang-manjangkannya. Berpada dengan doa-doa yang sahih daripada Nabi.

Elakkan daripada bersajak ketika berdoa dan mengada-ngada membaca doa secara tartil dan tarannum.

‘Tular Arab Saudi Umum Peraturan Baru Sempena Ramadan.’ Timbul Misleading & Bawa Naratif Buruk Kepada Umat Islam
Timbul Misleading

5. Pentingnya membaca beberapa kitab yang berfaedah buat para jemaah masjid, berdasarkan bahan bacaan yang diluluskan oleh pihak kementerian.

6. Mematuhi peraturan berkenaan dengan kawalan pemasangan kamera dalam masjid. Tidak menggunakannya untuk mengambil gambar imam dan makmum sewaktu solat didirikan dan tidak menyiarkannya dalam apa-apa bentuk media sekalipun.

7. Imam bertanggungjawab untuk memberikan kebenaran beriktikaf, dan memastikan para jemaah tidak melanggar peraturan, tahu tentang maklumat para jemaah yang beriktikaf dan meminta bukti kelulusan dari penaja yang diluluskan [yang menaja aktiviti iktikaf] bagi bukan warga Saudi.

IKLAN

Bawa Naratif Buruk

8. Tidak mengutip derma untuk aktiviti berbuka puasa dan aktiviti yang lain.

9. Aktiviti berbuka (jika ada), hendaklah dilakukan di kawasan yang ditetapkan di pekarangan masjid. Aktiviti ini adalah di bawah tanggungjawab imam dan bilal.

Mereka yang bertanggungjawab dalam aktiviti berbuka ini hendaklah membersihkan tempat tersebut dengan segera setelah berbuka.

Tidak boleh untuk membina bilik sementara atau mendirikan khemah atau yang seumpamanya untuk menjalankan aktiviti berbuka di dalamnya.

10. Imam dan bilal haruslah mengingatkan para jemaah agar tidak membawa anak-anak kecil kerana ini akan mengganggu para jemaah dan menghilangkan kekhusyukan mereka.

Selesai terjemahan.

Kepada Umat Islam

Tengoklah, tak ada pun istilah yang berkait dengan “no loudspeakers”, “pemendekan solat terawih”, “tidak boleh berbuka di Masjid al-Haram” dan sebagainya.

IKLAN

Tak ada pon naratif kononnya dunia hendak kiamat dari peraturan baru ini.

Malah peraturan baru ini dikuatkuasakan khusus untuk para imam dan bilal yang bertugas demi menjaga kemaslahatan para jemaah.

‘Tular Arab Saudi Umum Peraturan Baru Sempena Ramadan.’ Timbul Misleading & Bawa Naratif Buruk Kepada Umat Islam
Kasihan, mereka keluarkan peraturan semata-mata hendak jaga jemaah, sekali mereka pula kena hentam. Moga-moga Allah ganjari kesabaran mereka dan membalas pihak yang mengeluarkan naratif buruk ini.

Sebaiknya buat umat Islam, belajarlah bahasa Arab jika berkesempatan. Supaya boleh akses sumber primer. Ini tidak, tersalah tafsir dan sebarkan info palsu kepada orang lain.

Baca Di Sini:

Lailatul Qadar Jatuh Pada Malam 29 Ramadan? Ini Keadah Penentuan Berdasarkan Pandangan Imam Al Ghazali

Kashoorga: Sebelum sebarkan sesuatu, kaji dahulu betul atau tidak. Apa lagi sesuatu yang melibatkan umat Islam.

Sumber: Abdullah Izzat

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI