Alangkah gembiranya hati apabila disahkan hamil anak pertama. Kalau boleh mahukan anak pertama lelaki kerana dikatakan boleh menjaga kita bila sudah tua, uzur dan tidak sihat nanti.

Namun bagaimana jika ditakdirkan kemudiannya mengandung lagi dan diberikan rezeki anak perempuan. Bukan satu tetapi lebih dari lima.

Sebenarnya itu semua adalah rezeki dari Tuhan. Tidak ada salahnya menerima rezeki anak perempuan kerana ia juga adalah anugerah terindah dari Allah SWT.

Sebenarnya terdapat banyak kelebihannya mempunyai anak perempuan yang ramai. Jadi jangan mengeluh jika asyik dianugerahkan anak perempuan yang ramai daripada lelaki.

Untung juga mempunyai anak perempuan ramai kerana menantu anda nanti semuanya adalah lelaki dan pastikan mendapat Imam terbaik untuk anak-anak perempuanmu.

Untung Miliki Ramai Anak Perempuan, Kelebihannya Boleh Bawa Kita Ke Jalan Syurga
Gambar sekadar hiasan.

Ayuh, kita semak lagi beberapa kelebihan lain mempunyai anak perempuan yang ramai dalam keluarga!

1. Pelindung Dari Api Neraka

“Siapa yang diuji dengan kehadiran anak perempuan, maka anak itu akan menjadi pelindung baginya di neraka”. (HR Ahmad). Jika seorang pasangan suami diberi anugerah oleh Allah seorang anak perempuan dan mendidik mereka ini ke jalan Allah, maka akan menjadi pelindung kedua orang tuanya dari api neraka.

Anak perempuan yang dididik dengan kasih sayang hingga mampu menjadi anak yang solehah seperti memiliki hati yang lembut, menutup aurat, dan berbakti hasil didikan orang tua dalam memastikan mereka jadi insan berguna.

Turut mengajar cara bergaul dengan orang lain dengan baik, menjadi anak sholehah dan menjadi penghalang orang tua dari api neraka

2. Dekat Dengan Rasulullah

“Siapa yang menanggung nafkah dua anak perempuan sampai baligh, maka pada hari kiamat antara saya dan dia seperti ini. beliau menggabungkan jari jarinya”. (HR Muslim). rasulullah juga memiliki anak perempuan yang amat disayangi dan sholehah, yakni Fatimah Az Zahra.

Pada hari kiamat nanti, orang tua yang memiliki dua anak perempuan dan tulus menghidupi semata kerana Allah, akan mendapat syafaat pada hari kiamat. Kenikmatan tersebut merupakan salah satu tanda wujud kasih sayang Allah kepada wanita.

IKLAN

3. Jalan Masuk Surga

“Siapa yang memiliki anak perempuan, dia tidak membunuhnya dengan dikubur hidup hidup, tidak menghinanya, dan tidak lebih mengutamakan anak laki laki, maka Allah akan memasukkannya ke dalam surga”. (HR Abu Daud).

Allah menjamin syurga bagi orang tua yang memiliki anak perempuan dan memperlakukan anak tersebut dengan baik serta tidak membezakan kasih sayangnya dengan anak lelaki. Ciri-ciri wanita penghuni syurga ialah yang menerima anugerah Allah berupa anak perempuan dengan bahagia dan mendidiknya semata-mata kerana Allah.

4. Lebih Dekat Memiliki Hati Nurani

Anak perempuan memiliki hati yang lebih lembut. Mereka ini sebenarnya lebih dekat dengan orang tua terutama ibu kerana karakter perempuan yang hampir sama. Orang tua wajib menjaga dan melindungi anak perempuannya dari jalan atau pergaulan yang salah.

Perlu memberi mereka dengan ilmu agama sejak kecil, sehinggalah dewasa dan mereka akan faham tentang ilmu agama dan memiliki pendekatan yang lebih dengan orang tuanya. Ini kerana hasil didikan nuraninya untuk menjadi anak yang berbakti. Tetap ada pula hak orang tua terhadap anak perempuannya yang sudah menikah sebab orang tualah yang mendidik menjadi wanita yang berbakti.

Untung Miliki Ramai Anak Perempuan, Kelebihannya Boleh Bawa Kita Ke Jalan Syurga

5. Pelindung di Hari Kiamat

“Siapa yang memiliki 3 anak perempuan, lalu dia bersabar, memberinya makan dan minum, dan pakaian dari hasil usahanya, maka semuanya akan menjadi pelindungnya pada hari kiamat”. (HR Ibnu Majah).

IKLAN

Jelas dari hadis tersebut bahawa seseorang yang dianugerahi Allah 3 anak perempuan dan bersabar dalam mengurusnya serta bekerja keras untuk mendidiknya menjadi anak solehah. Dan kelak akan dilindungi ketika hari kiamat kerana kebaikannya pada ketiga anaknya. itulah salah satu perlindungan ketika hari kiamat menurut Islam.

6. Cermin Kelembutan Hati

Anak perempuan memiliki hati yang lembut, umumya anak perempuan sudah biasa bermain dengan segala sesuatu yang berhubungan dengan keindahan, seperti boneka yang cantik atau bermain masak memasak.

Hal tersebut merupakan cermin kelembutan hati yang telah Allah tanamkan sejak kecil sebagai ciri khas anak perempuan. Orang tua harus memastikan mereka menjadi orang yang berhati dan bersikap lembut terhadap orang tua dan orang lain.

7. Mudah Dalam Membantu Orang Tua

Anak perempuan lebih senang bermain di rumah daripada keluar berpeleseran. Hal tersebut menjadi sisi positif jika kedua orang tua dapat mendidiknya. Orang tua dapat memastikannnya dalam melatih mereka tentang kewajiban perempuan sejak kecil lagi, seperti membersihkan rumah dan memasak.

Dengan demikian orang tua akan merasa sangat terbantu ketika anak perempuan tersebut sudah mampu membantu orang tuanya. Selain termasuk didikan agar anak dapat berbakti kepada orang tuanya dan menjadikan ilmu yang sangat bermanfaat apabila sudah dewasa nanti.

8. Khabar Gembira Dari Allah

“Apabila mereka diberi kabar gembira dengan kelahiran anak perempuan, merah padamlah wajahnya dan dia sangat marah… ketahuilah betapa buruknya apa yang mereka tetapkan itu”. (QS An Nahl : 58-59). Dikurniakan anak perempuan sesungguhnya adalah sebuah perkhabaran gembira dari Allah. Bagi orang yang menolak hal tersebut akan di pandang hina oleh Allah. Ini kerana Allah amat memuliakan perempuan dengan berbagai syariatNya seperti wajib menutup aurat agar tidak digoda oleh lelaki.

IKLAN

9. Cermin Ibu

Anak perempuan juga merupakan cermin dari ibunya. Jika seorang ibu mampu mendidik anak ini dengan cara yang islami dan menghindarkannya dari pengaruh buruk lingkungan, maka anak tersebut juga akan menjadi wanita yang solehah seperti ibunya. Oleh sebab itu sebagai orang tua harus memberi contoh yang baik terlebih dahulu baru dan kemudian barulah mengajar pada anaknya.

Untung Miliki Ramai Anak Perempuan, Kelebihannya Boleh Bawa Kita Ke Jalan Syurga10. Memberi Kebanggaan

Pada masa sekarang, kaum perempuan turut memiliki kelebihan yang sama dengan lelaki baik dalam hal pendidikan maupun pekerjaan. Orang tua yang memiliki anak perempuan dan mampu membesarkan hingga dewasa dan memiliki sifat yang solehah, sudah tentu akan merasa bangga kerana mampu menjadian anaknya tersebut berjaya dan memiliki kemampuan yang sama dengan anak lelaki.

11. Jalan Untuk Berbuat Baik

“Tidaklah seorang muslim yang memiliki dua anak perempuan yang telah dewasa lalu dia berbuat baik pada keduanya kecuali akan dimasukkan ke surga”. (Shahih Al Adabil Mufrad). Keutamaan memiliki anak perempuan merupakan kesempatan atau ladang pahala yang besar dalam Islam. Ini menjadikan kita sebagai orang tuanya yang berhasil mendidik sebaik mungkin sesuai dengan kemampuannya. Malah ini juga membuka jalan untuk selalu berbuat kebaikan dan jalan mendapatkan pahala.

12. Meningkatkan Kasih Sayang

“Aku pun melihat Abu Bakar mencium pipi putrinya sambil berkata, bagaimana keadaanmu putriku?”. (HR Bukhari). Anak perempuan yang memiliki sifat lebih lembut dan cenderung lebih manja, umumnya lebih disayangi oleh orang tua. Lebih dikhawatirkan dalam kesehariannya, juga lebih diawasi ketika bergaul dan berteman. Hal tersebut merupakan bentuk kasih sayang. Memiliki anak perempuan dapat menjadi saham untuk meningkatkan kasih sayang, sehingga dapat meningkatkan kasih sayang dan terima rahmat Allah pula bagi orang tuanya.

13. Dimuliakan Oleh Allah

Jelas dari berbagai ayat Al Qur’an dan hadist bahwa wanita selalu dimuliakan dan dilindungi, hal tersebut berlaku sejak kecil. Selama masa dewasa, juga setelah anak perempuan tersebut berkeluarga. Sungguh keutamaan memiliki anak perempuan dalam Islam ialah orang tuanya akan menjadi hamba yang beruntung sebab pintu amalan kebaikan sentiasa erbuka dengan lebar.

14. Memiliki Darjat Yang Sama

Anak perempuan memiliki darjat yang sama dengan anak lelaki. Anak perempuan tidak berbeza dalam hal kepandaian dalam pendidikan maupun dalam pekerjaan. Keutamaan memiliki anak perempuan dalam Islam ialah anak perempuan tersebut tidak memiliki perbezaan di mata Allah, semua memiliki kesempatan yang sama untuk beribadah dan mendapat jalan berbuat kebaikan.

15. Lebih Cerdas Dalam Ilmu & Menerima Nasihat

Anak perempuan yang cenderung menurut dan akan memudahkan orang tua dalam memberi ilmu dan memberi nasihat. Memang tidak semua anak perempuan baik dan penurut. Hal itu bergantung dari cara orang tuanya mendidik sejak kecil dan bagaimana mereka menanam kesadaran nurani Islami di hati anaknya.

Anak perempuan yang soleh, dalam pergaulan atau dalam lingkungan apapun akan tetap mengingat nasihat orang tuanya untuk menjaga diri dan melakukan yang terbaik dalam setiap urusan. Hal itu akan terjadi jika orang tua berhasil menanam rasa bakti sejak azali lagi.

Keutamaan memiliki anak perempuan dalam Islam ialah ujian bagi orang tua untuk melakukan hal tersebut. Orang tua memiliki tanggung jawab untuk mendidik anak perempuannya hingga mereka menikah dan telah memiliki suami sebagai pemimpinnya.

Ujian tersebut akan menajdikan orang tua lebih sabar ketika memberi ilmu dan memberi nasihat sehingga kelak anaknya bisa tumbuh menjadi wanita yang cerdas dan sholehah.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI