Crowds of people having fun on a music concert

Agak sukar mencari individu yang tidak mempunyai laman media sosial pada zaman sekarang ini. Paling tidak, mesti ada satu atau dua akaun laman media sosial.

Kadangkala bagi sesetengah orang, mereka bukan hendak guna sangat tetapi demi tugasan kerja terpaksa diwujudkan juga.

Bagi generasi muda, laman media media sosial kini sudah sebati dalam kehidupan seharian. Menerusi platform ini pelbagai perkongsian boleh dilakukan. Lontaran pandangan, urusan jual beli, ucapan kata-kata, foto aktiviti harian serta rakaman video menampilkan pelbagai jenis karenah.

Namun di sebalik itu pasti akan ada yang terbawa-bawa hingga tidak memikirkan apa yang dikongsi itu mungkin satu perlakuan maksiat.

IKLAN

KASHOORGA tertarik dengan ulasan yang pernah dilakukan oleh pendakwah berpengaruh, Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani yang mengigatkan kita agar jangan bangga dengan maksiat yang dilakukan.

“Bila kita buat maksiat, jangan rasa kita ini selamat dengan maksiat (yang dilakukan).

“Boleh jadi kita selamat sekarang ini, tetapi tidak pada masa yang akan datang nanti. Tak tentu kita akan selamat kelak,” memetik pesanannya menerusi video TikTok yang turut dikongsikannya di Instagram kendalian beliau baru-baru ini.

IKLAN
Usah Sesekali Bangga Dengan Perbuatan Maksiat Kerana Kelak Buruk Kesannya 
Ustaz Ahmad Dusuki

Ustaz Ahmad Dusuki turut menegaskan agar warganet tidak mendedahkan perbuatan maksiat sendiri kepada orang lain.

“Jangan kita berbangga pula dengan maksiat itu. Nanti bila turun bala daripada ALLAH menyebabkan bukan kita sahaja yang kena (bala itu).

IKLAN

“Bahkan, dengan orang yang lain yang tak menegur terhadap maksiat (yang kita lakukan) itu akan turut sama terkena (bala) pada saat yang demikian,” nasihat yang tegas tapi penuh nada nasihat.

Mungkin ramai di antara kita mudah terbuai dengan segala perhatian yang diperolehi di laman media sosial. Jangan jadikan ia sebagai perencah utama kehidupan harian. Biarlah ia sekadar salah satu perkara sampingan sahaja.

Sumber: Instagram @ustazahmaddusuki

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI