Memandang wajahnya yang tenang sudah menggambarkan peribadi si empunya diri. Ustazah Datuk Norhafizah Musa, 43, bukanlah calang-calang nama di pentas ceramah. Nama beliau sering meniti di bibir lantaran kepetahan bicaranya ketika menyampaikan dakwah.

Kelembutan suaranya ketika mengupas isu-isu dakwah terutama hal berkaitan wanita bukan asing lagi. Bahkan, program ceramah beliau di masjid-masjid tertentu lazimnya dibanjiri oleh para muslimat yang dahagakan nasihat dan tunjuk ajar daripada pendakwah kelahiran Kampung Kuala Jempol, Bahau, Negeri Sembilan ini.

Kepetahan Ustazah Datuk Norhafizah Musa, 43, berceramah memang diakui sentiasa ‘memukau’ telinga dan ‘menjentik’ hati para muslimat khususnya untuk terus istiqamah menadah ilmu. Anak kelima daripada enam beradik itu juga pernah menyertai musabaqah al-Quran ketika dalam darjah dua. Maka tidak hairanlah mengapa beliau menggapai kejayaan kerana sejak dari kecil lagi kemilau bintangnya sudah terserlah.

Kejayaan beliau menerima ijazah Doktor Falsafah (Phd) dalam usia 43 tahun amat dikagumi. Ibu kepada tujuh orang cahaya mata ini benar-benar menjadikan beliau sebagai sumber inspirasi untuk berjaya dalam menuntut ilmu. Ternyata status sebagai isteri dan juga ibu bukanlah halangan untuk beliau mencipta kejayaan.

View this post on Instagram

Bismillah…wa lillahil hamd..

A post shared by Datuk Dr Norhafizah Musa (@ustazahnorhafizahmusa) on

Melalui perkongsian di laman Facebook Nurul Husna Kamarudin, wanita ini berkongsi tentang kekagumannya terhadap kejayaan yang dicipta oleh  Ustazah Datuk Dr Norhafizah Musa.


BEAUTY WITH BRAIN

Tahniah Ustazah Dato Dr Norhafizah Musa.

Inilah indikasi contoh terbaek untuk seorang “beauty with brain”.

Orang yang serba cantik raut wajah dan akhlaknya. Santun butir bicara dan lontaran katanya. Indah pakaian dan sejuk mata memandang. Beliau sepatutnya di jadikan idola seluruh muslimah Malaysia.

Ustazah Dato Dr Norhafizah Musa ni memang buat saya rasa inspired sangat nak berjaya macam dia. Even dia dah kaya dan femes dan ada Dato dah pun, tapi still dia spend time and effort unt PhD. PhD ni semua orang tahu bukan benda mudah. Bukan celik celik bangun pergi kelas ambil exam, siap. Bukan. PhD ni macam kena validate knowledge, invent new stand, prove knowledge and provide conceptual and theoretical framework untuk kajian tu.

IKLAN

KENA ADA USAHA & SEMANGAT

Mudah kata memang bukan benda mudah. PhD ni bukan kena pandai je, tapi kena ada usaha dan semangat menuntut ilmu yang tinggi. Beliau; yang dah berilmu pun masih tak berhenti menuntut ilmu. Kita pun haris mencontohi beliau. Bekerja keras untuk belajar ilmu terutama ilmu agama; secara langsung (sampai PhD) mahupun secara tak langsung (hadiri kuliah/majlis agama). Semangat menuntut ilmu nak jadi “beauty with brain”.

Tahniah Ustazah. Semoga ilmu dan tauliah yang dicapai dapat menambah ‘power’ dalam dakwah Ustazah. Semoga Allah meredhai perjuangan ustazah.

View this post on Instagram

(Admin). Alhamdulillah…alfu mabruk UDDNHM.

A post shared by Datuk Dr Norhafizah Musa (@ustazahnorhafizahmusa) on

Percayalah, tak sikit yang beliau berkorban untuk berada di tempat beliau sekarang. Dengan izin Allah, beliau menempa kejayaan demi kejayaan. Semoga terus sukses.

Dan semoga kita, muslimah; sentiasa berusaha untuk tambah ilmu pengetahuan (taksemestinya belajar PhD), sentiasa berusaha nak majukan diri, tak jadi pemalas yang pilih untuk goyang kaki.

LENGKAPKAN DIRI DENGAN ILMU AGAMA

IKLAN

Semoga kita, muslimah; tak ambil mudah dengan peranan seorang Wanita. Wanita ni “power” dia besar tau. Sebab dia yang akan didik anak dia. Dia pintu syurga anak dia. So kalo baek wanita tu, insya Allah baeklah generasi hasil didikannya. Jadi nak tak nak, kena lengkapkan diri dengan ilmu agama sebaiknya dan kemahiran-kemahiran yang berguna juga.

Begitulah perempuan. Harganya bukan pada kecantikan mahupun pada hartanya. Tapi harga seorang wanita adalah pada hati dan fikirannya. Hatinya yang baik dan penyayang. Hatinya yang jernih dan penyabar. Fikirannya yang tajam dan berilmu. Dari hati dan fikiran yang baek; lahirlah akhlak yang mulia. Di situlah letaknya harga seorang wanita. Bukan pada cantik, bukan dengan pandai bergaya, bukan dengan harta mahupun kekayaan.

Tapi Percayalah, dengan agama, akhlak dan ilmu; seorang wanita akan jadi wanita yang paling cantik dan kaya.

WANITA SOLEHAH SEBAIK-BAIK PERHIASAN

Apa sebenarnya yang kita cari dalam hidup ini selain Redha Tuhan akan kita? Apa yang kita cari dalam dunia ini selain keberkatan? Apa lagi yang kita mahu selain merasa senang dan sejuk hati memandang pasangan dan anak-anak kita? Itulah syurga dunia.

Wanita solehah ni digambarkan adalah sebaik-baik perhiasan. Semoga kita berjaya menjadi dan mendidik wanita solehah.

Dari rahim seorang ibu yang solehahlah akan lahir benih zuriat yang baik. Semoga kita sentiasa berusaha untuk itu.

IKLAN

Begitulah kehidupan.
Kalo jadi manusia, jadilah manusia yang banyak memberi manfaat buat masyarakat.
Hidup adalah perjalanan menuju akhirat.

Buat semua muslimah yang berhajat menjadi “beauty with brain”, semoga all the forces be with you.

Semoga berbanggalah ibu ayah kerana mempunyai anak yang berilmu, cantik akhlak dan peribadinya.

Semoga beruntunglah suami yang memiliki isteri yang menjadi gedung ilmu dalam rumahtangga dan besar manfaatnya buat masyarakat.

Semoga berbahagialah anak-anak yang diasuh seorang ibu yang salim agamanya dan mulia akhlaknya juga bersih hatinya.

Semoga bergembiralah seorang wanita yang di sayang Allah dan seluruh makhluknya kerana ketinggian ilmu, akhlak dan budinya. Dan semoga perempuan itu adalah KITA SEMUA. Amiiin. ?

*ramai orang tertukar ibu saya Che Norisah Norika dengan ustazah Norhafizah ni. Kadang pernah orang beratur nak bersalam sebab muka nak sama. Masa pergi kenduri semua orang tengok sebab ingat Ustazah Norhafizah. Haha.

Doakan saya berjaya juga menjadi another “beauty with brain”. Sebuah perjalanan membaiki diri yang masih jauh dan panjang.

Sumber kredit: Facebook Nurul Husna Kamarudin dan Instagram: Ustazah Norhafizah Musa