Sebagai Menteri Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri bersedia menjawab pelbagai persoalan yang diajukan kepada beliau.
Persoalan yang ditanya melalui media sosial di laman Twitter dijawab juga melalui medium yang sama.
Ads
Ads
Ads
Dalam banyak-banyak soalan, tertarik dengan satu soalan dikemukakan warganet. Antaranya dia bertanya apabila berada di syurga nanti, bolehkah kita meminta makanan Korea yang disebut sebagai Ichiraku Ramen.
Walauapun soalan dikemukakan sedikit lucu, tetapi seperti biasa, Dr. Zulkifli menjelaskan persoalan yang ditanyakan kepada beliau. Ini adalah jawapan daripada mantan Mufti Wilayah Persekutuan ini.
Tiada apa yang lebih menduka citakan apabila berita gembira yang ditunggu berakhir dengan kematian. Lebih memilukan jika jenazah ada di depan mata, kita masih boleh menatapnya walau kaku tetapi tragedi menimpa 53 anak kapal selam KRI Nanggala -402 sememangnya amat menyedihkan kerana jasad masih terkubur di dasar laut pada kedalaman 838 meter.
Kesemua mereka disahkan meninggal dunia dan dikategorikan sebagai mati syahid selepas kapal selam ini terpecah kepada tiga bahagian akibat tekanan air di dasar laut.
Dalam kes mati syahid ini, untuk pengetahuan semua, syahid terbahagi kepada tiga kategori iaitu syahid dunia yang perlu dilayani sebagai seorang syahid dan dikebumikan tanpa dimandi serta dikapan terlebih dahulu, namun ia tidak syahid di sisi ALLAH kerana tiada keikhlasan disebabkan berjuang dan mati kerana riak atau kepentingan peribadi tertentu.
Manakala syahid kedua pula adalah syahid akhirat dan jenazah perlu dikapan, dimandi dan disolatkan seperti jenazah orang Islam lain serta tergolong dalam kalangan orang meninggal dunia kerana mempertahankan keluarga, harta benda dan kampung halamannya dan jenazah akan diberi pahala syahid oleh ALLAH SWT.
Biasanya kes syahid akhirat ini melibatkan wanita yang mati ketika melahirkan anak, orang yang mati kerana sakit perut, terkena wabak taun, mati lemas dan sebagainya.
Manakala syahid dunia akhirat pula iaitu seseorang terbunuh dalam peperangan menentang musuh demi menegakkan kedaulatan agama ALLAH dengan ikhlas semata-mata bagi mencari reda-Nya.
Masjid di seluruh Indonesia diminta adakan solat jenazah ghaib
Pimpinan Pusat Dewan Masjid Indonesia (PP DMI) merakamkan takziah di atas kejadian yang menimpa kesemua anak kapal kapal selam KRI Nanggala- 402 ini.
Ditandatangan oleh Ketua Umum DMI Hm Jusuf Kalla dan Setiausaha Agung DMI H Imam Adarugutni di Jakarta hari. Dalam satu kenyataan dikeluarkan, PP DMI menyeru, mengajak dan mengharapkan keseluruhan Pimpinan DMI Wilayah, Daerah, Cawangan dan Ali DMI serta masjid di seluruh Indonesia mengadakan solat jenazah ghaib bagi kesejahteraan anak kapal yang masih terkubur di dasar laut pada kedalaman 838 meter ini.
Antara doa yang diminta termasuklah:-
Sumber : TribunNews
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Setiap kali melihat iklan ditayangkan dalam satu program di kaca televisyen, hati tertanya-tanya siapakah pemilik jenama susu ini. Popularitinya menjadi semakin naik sejak menjadi penaja bagi rancangan berkenaan.
Malah dalam satu segmen, jenama susu terkenal ini juga turut berkongsi rezeki dengan insan yang lebih memerlukan.
Ternyata biarpun sudah popular dan menempa kejayaan berganda, tetapi jenama susu ini tidak lokek untuk berkongsi rezeki bersama orang lain.
Menyingkap sejarah pembabitan jenama susu ini, rupanya ada kisah di sebalik kenapa mereka tidak lokek untuk berkongsi rezeki.
Dikenali dengan panggil ‘Bos Susu’, Encik Azmi Zainal yan juga merupakan Ketua Pegawai Operasi (COO) berkongsi kenapa mereka bermurah hati menyumbang sejumlah wang kepada insan lain yang memerlukan.
Menurutnya sebelum jenama ini mendapat pengiktiran senagai jenama no 1 susu segar di Malaysia, syarikat ini juga pernah diduga dengan pelbagai kepahitan.
Memulakan syarikat dengan kecil-kecilan dan mendaki tangga sedikit demi sedikit sebelum berada di tahap sekarang.
Tambahnya ketika mahu memperkenalkan jenama ini kepada pengguna mereka mengunakan medium menjual di pasar malam dan pasar tani terlebih dahulu.
Malah menghantar stok susu berkenaan dengan menggunakan khidmat bas ekspres memandangkan tiada pengangkutan lori yang besar.
Bukan itu sahaja, mereka juga turut disindir oleh pesaing melihat kegigihan untuk memasarkan produk ini di pasaraya besar.
Namun lali dengan cemuhan, mereka terus berusaha dan kekal berdoa agar jenama susu akan dikenali dan menjadi produk nombor 1 di Malaysia satu hari nanti.
Buktinya kini, produk jenama susu mereka iaitu Farm Fresh begitu digemari ramai. Oleh sebab tahu asal usul zaman keperitan sebelum ini menyebabkan mereka terpanggil untuk membantu orang lain yang dalam kesusahan bersama projek CSR ini.
Ramai mengenali kami dgn jenama kami Farm Fresh… jenama no 1 susu segar d malaysia… jualan ratusan juta setahun… ada beribu ekar ladang d Malaysian dan Australia, punya kilang tercantik, tercanggih dan terakhir ini menaja GEGAR VAGANZA dgn jutaan ringgit dan bagi sumbangan RM 10 000 pada artis yg kurang bernasib baik
maruah juga di injak2kami tidak pernah kenal erti tewas… ramai yg mentertawakan kami… malah kompetitor kami kata pada buyer supermaket…”biar lah itu company kecik… kita x payah usik… nanti dia sendiri mati maaaa”… kami simpan itu sebagai semangat dan dgn dendam kesumat… bila nak cari promoter pulak, ramai promoter2 yg ketawakan brader…”betul ke kau blh byr gaji ni… kau pun pakai selipar je”… kami telan semua itu… kami terus berusaha dan berdoa….
Tunggukan artis CSR kita mlm ni… kasi surprise sikit… ramai yg merinduinya, dan jangan luoa juga tunggu apa brader nak cakap mlm ni.. sekarang ni d tangga eskalator pun orang ajak selfie… kita jumpa mlm Astro Ria 104 jam 9mlm.
‘Lupa bilangan hari yang ditinggalkan.’ Ini kaedah penentuan bilangan hari qada puasa. Kadang-kadang akibat terlalu lama atau disebabkan masalah tertentu, wanita lupa bilangan hari yang tepat untuk mengganti puasa.
Apa lagi tempoh tinggal puasa agak panjang seperti ketika mengandung atau dalam proses berpantang. Oleh itu, bagaimana cara terbaik untuk menghitung bilangan hari yang perlu diqada kerana terlupa.
Ikuti perkongsian Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkaitan isu ini.
Soalan:
Saya perlu pencerahan tentang bayar fidyah tapi tidak pasti tentang bilangan puasa yang ditinggalkan itu. Kalau nak dikira rasanya jumlah bayaran tu mesti agak besar dan saya tak mampu nk lunaskan semua bayaran fidyah tu.
Bolehkah saya bayar sekadar yang termampu ustaz? Maafkan atas kejahilan saya tentang pekara ni.
Jawapan:
وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
Jika seseorang itu meninggalkan puasa Ramadhan atas sebab-sebab tertentu, maka dia wajib mengqadakan puasanya itu mengikut bilangan hari yang dia tinggalkan. Firman Allah SWT:
Maksudnya: Dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.
Surah al-Baqarah, 2:185
Jika dia merupakan seorang yang memiliki uzur syarie, seperti sakit, lalu dia meninggalkan puasa Ramadhan dalam keadaan dia mampu untuk menggantikannya pada bila-bila waktu selepas Ramadhan, kemudian dia mati. Maka ke atas wali atau warisnya untuk menunaikan puasa bagi pihak dia. Daripada Aisyah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya: Barangsiapa yang mati sedangkan ke atasnya ada puasa (yang perlu diqadakan) maka walinya berpuasa bagi pihaknya.
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim
Daripada Ibn Abbas RA, beliau menceritakan:
جاء رجلٌ إلى النبيِّ صلى الله عليه وسلم فقال: يا رسولَ اللهِ إن أمي ماتتْ وعليها صومُ شهرٍ، أفأقضِيه عنها ؟ قال: نعم ، قال: فديْنُ اللهِ أحقُّ أن يُقْضَى
Maksudnya:
Telah datang seorang lelaki kepada Nabi SAW dan berkata:
Wahai Rasulullah, sesungguhnya sudah wafat dan ke atasnya ada sebulan puasa yang perlu diqada, bolehkah aku menunaikannya bagi pihak beliau? Berkata Baginda SAW: Boleh. Adalah hutang kepada Allah itu lebih berhak untuk dilangsaikan.
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim
Wali bererti kaum kerabat dan keluarga. Perlu diperhatikan bahawa fidyah hanya dibayar jika seseorang yang meninggal sebelum sempat mengqadakan puasanya sedangkan dia mampu untuk berbuat sedemikian ketika hidup.
Para ulama membahagikan kaedah penentuan bilangan hari untuk puasa qada kepada dua; tahdidi dan taqribi.
Tahdidi bererti menentukan dengan tepat bilangan hari yang ditinggalkan, manakala taqribi ialah menggunakan anggaran berapa hari yang ditinggalkan kerana seseorang itu lupa berapa hari puasa yang telah dia tinggalkan.
Guru kami, Syeikh Muhammad bin Muhammad al-Mukhtar al-Shinqiti menjelaskan kaedah penentuan secara taqribi ini ialah dengan bertanya kepada seseorang itu seperti ini:
“Adakah telah tinggalkan 50 hari?”
“Terlalu sedikit”
“90 hari?”
“Terlalu banyak”
Maka jumlah taqribinya ialah 75 hari.
Berkenaan dengan fidyah, hendaklah seseorang itu berusaha mengqadakan puasanya setiap hari yang mungkin terlebih dahulu. Ini lebih bersifat ihtiyati (berhati-hati) dalam urusan agama berbanding terus membenarkan membayar fidyah sehingga mengabaikan tuntutan qada’.
Semoga usaha kita untuk mengqada puasa-puasa yang lalu menjadi muhabasah kita untuk meraih kebaikan yang lebih besar daripada Allah SWT pada masa akan datang.
Kashoorga: Sebaiknya jika kita terlupa, kita agak-agak bilangan tersebut dan lebihkan jumlahnya sedikit jika tak pasti. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua.
Kirim doa kepada jemaah umrah atau haji merupakan amalan yang harus dalam Islam. Ketahui hukum, dalil hadis serta adab mengirim doa tanpa membebankan para jemaah.